Άρθρα

Το ιστορικό της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Του Σταύρου Μητσικώστα

«Όπως κάθε Βολιώτης, έτσι και εγώ νιώθω χαρά και συγκίνηση για τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κατάφερε να γίνει ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας και πιστεύω ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του.
Με την επιστολή μου αυτή, θα ήθελα να σας γνωρίσω τον δεκαετή αγώνα που έγινε πριν την ίδρυσή του. Τον αγώνα που έδωσαν φορείς και άτομα της πόλης του Βόλου για να φθάσουμε στην ευτυχή ίδρυση του Πανεπιστημίου.
Στον Βόλο λειτουργούσε τριετής σχολή Υπομηχανικών, οι απόφοιτοί της ήταν περιζήτητοι σε όλη τη χώρα ένεκα των προσόντων τους.

Στον Βόλο λειτουργούσε επίσης σχολή διετής που έβγαζε τεχνίτες ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, φρεζαδόρους. Η σχολή λειτουργούσε σε ιδιόκτητο κτίριο με αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και αίθουσες εργαστηρίων. Φορέας λειτουργίας του σχολείου ήταν το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, που είχα τη χαρά να ήμουν μέλος της διοίκησής του τότε.
Δυστυχώς οι ως άνω σχολές υπομηχανικών και του Επιμελητηρίου τις κατήργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου μόλις έγινε πρωθυπουργός.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου που τότε τύγχανα γραμματέας του προεδρείου, καθώς και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας με ψηφίσματα ζητούσαν την ίδρυση Πανεπιστημίου στον Βόλο, δεδομένου ότι στη Λάρισα λειτουργούσε ΚΑΤΕΕ, αντίστοιχο με τα σημερινά ΤΕΙ.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας Άρης Τσαλαπάτας, καθώς και τα μέλη του, με τεκμηριωμένες θέσεις ζητούσαν την ίδρυση σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών.
Ο Βολιώτης δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Γιάννης Φατσής έκανε αγώνα για το δίκαιο αίτημα της ίδρυσης πανεπιστημίου στον Βόλο.

Ο υφυπουργός Υγείας Νίκος Μπρισίμης έκανε αγώνα για την ίδρυση ιατρικής σχολής στον Βόλο.
Το 1980 που η χώρα οδηγούταν σε εκλογές ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, περιοδεύοντας στη χώρα, ενόψει των εκλογών ήρθε στον Βόλο. Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας έγινε σύσκεψη που παρίστατο ο τότε βουλευτής Ιωάννης Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας Γεώργιος Αντωνόπουλος και ο γράφων την παρούσα επιστολή ως γενικός γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν. Δημοκρατίας. Ανταλλάχθηκαν απόψεις με τον πρωθυπουργό για τα τοπικά ζητήματα, αλλά και όλης της χώρας. Εμείς οι παριστάμενοι ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό την ίδρυση πανεπιστημίου στον Βόλο, γνωρίζοντάς του τις σχολές που κατήργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου και γνωρίζοντάς του ότι η ίδρυση του πανεπιστημίου ήταν καθολικό αίτημα των φορέων του Βόλου. Ο πρωθυπουργός μάς απάντησε ότι θα το σκεφθεί. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης προς τον λαό του Βόλου από το μπαλκόνι του Δημαρχείου της πόλης, ανέλυσε την κατάσταση που βρισκόταν η χώρα, τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, τόσο από το κράτος, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η ομιλία κράτησε 40 λεπτά και καθώς έφθανε στο τέλος της, ευρισκόμενος δίπλα του, του υπενθύμισα το ζήτημα της ίδρυσης του πανεπιστημίου στον Βόλο. Λίγο πριν τη λήξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έκανε την εξαγγελία της ίδρυσης Πανεπιστημίου στον Βόλο κάτι που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους, αλλά και όλους τους κατοίκους της περιοχής.
Η εξαγγελία αυτή έγινε πρώτη είδηση στον τοπικό και αθηναϊκό Τύπο.
Τις εκλογές τις κέρδισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος τελικώς εξήγγειλε μετά, το 1988 την ίδρυση Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς υπήρχε απαίτηση από τη Λάρισα.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα είχε τέσσερις σχολές στον Βόλο και την Ιατρική στη Λάρισα. Διόρισε την πρώτη διοικούσα επιτροπή, με πρόεδρο τον κ. Παντελή Λαζαρίδη με έδρα τον Βόλο, όμως το γραφείο της διοικούσας επιτροπής ήταν στην Αθήνα.

Έτσι ξεκίνησε η πορεία του πανεπιστημίου, μια πορεία ανάπτυξης και προόδου, παρά τις πολλές δυσκολίες.
Είναι μεγάλη η συγκίνηση για μας τους παλιούς, που το όραμά μας έγινε πραγματικότητα και που υπάρχει στην πόλη μας ένας φορέας παιδείας, πολιτισμού και ανάπτυξης.
1) Τα Γραφεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περίοδος, Παντελή Λαζαρίδη βρίσκονταν στην Αθήνα και μάλιστα στην Πλάκα, κάτωθι της Ακροπόλεως.
2) Όταν εξελέγη η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, άλλαξε η Διοικούσα Επιτροπή με υπόδειξη του Θεσσαλάρχη υπουργού Γεωργίου Σουφλιά και διορίζεται νέα με πρόεδρο τον καθηγητή πανεπιστημίου κ. Γέμτο, Λαρισαίο στην καταγωγή.
3) Πληροφορούμεθα κάποια στιγμή μετά τον διορισμό της Διοικούσας Επιτροπής ότι θα συνέρχονταν στα γραφεία του Πανεπιστημίου που παρέμεναν στην Αθήνα, με θέμα αλλαγή της έδρας του Πανεπιστημίου από τον Βόλο στη Λάρισα. Ο δήμαρχος Μιχάλης Κουντούρης καλεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο τις βραδινές ώρες και το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα εναντίον μιας τέτοιας απόφασης χαρακτηρίζοντας «persona non grata» αυτούς που θα έπαιρναν τέτοια απόφαση. Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς και εγώ ο γ. γραμματέας του Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος έδωσε εντολή όπως ο Μ. Πατσιαντάς και εγώ να πάρουμε το δημαρχιακό αυτοκίνητο και να φύγουμε για την Αθήνα όπου το πρωί θα συνεδρίαζε η νέα Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να πάρουν απόφαση όπως η έδρα του Πανεπιστημίου μεταφερθεί στη Λάρισα. Φτάσαμε στην Αθήνα και ρωτώντας βρήκαμε το γραφείο. Η συνεδρίαση άρχισε στις 7 το πρωί κι εμείς φτάσαμε 7 και 5 λεπτά. Έξω από την πόρτα της συνεδρίασης ήταν ένας φύλακας κλητήρας. Του είπαμε ότι είμαστε το προεδρείο του Δήμου Βόλου και θέλουμε να επιδώσουμε ένα ψήφισμα του σώματός μας. Αυτός αρνήθηκε να μπούμε μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεως και τότε αναγκάστηκα να τον απωθήσω και να περάσουμε μέσα όπου είχε αρχίσει η συνεδρίαση. Ο Μ. Πατσιαντάς κι εγώ είπαμε ότι ήρθαμε να σας επιδώσουμε ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Βόλου. Τότε ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής λέγει προς τον πρόεδρο κ. Γέμτο να διατάξει τη σύλληψή μας καθότι μπήκαμε αυθαίρετα στην αίθουσα σαν τραμπούκοι. Ο πρόεδρος κ. Γέμτος λέει προς τον αντιπρόεδρο ότι οι κύριοι είναι γνωστοί και ζήτησε από τον Μ. Πατσιαντά να διαβάσει το ψήφισμα όπερ και εγένετο.

Το ψήφισμα την άλλη μέρα είχε δοθεί στον βολιώτικο και αθηναϊκό Τύπο και έγινε αφορμή να δώσει εντολή ο κ. Μητσοτάκης να μη γίνει αλλαγή της έδρας.
Το Πανεπιστήμιο από τότε ανδρώθηκε με έδρα τον Βόλο και με δέκα σχολές σήμερα και χιλιάδες φοιτητές. Μάλιστα έχει πάρει απόφαση ο πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης να ιδρύσει και ξενόγλωσσα τμήματα για ξένους φοιτητές που ανεστάλη τώρα λόγω κορωνοϊού και ελπίζω να ξεκινήσει από το 2022.
Όλοι οι πνευματικοί, πολιτικοί, οικονομικοί φορείς του Βόλου στέκονται δίπλα στην πετυχημένη πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενός από τα καλύτερα της Ελλάδας.
Είναι ώρα να γνωρίσει τους αγώνες ο δήμαρχος Βόλου και να πάψει να τα βάζει με το Πανεπιστήμιο, αλλά να του στέκεται αρωγός. Δήμαρχε, οι πολίτες φεύγουν, το Πανεπιστήμιο θα μείνει ως φάρος της πόλης του Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το