Κόσμος

Το Ισλαμικό Κράτος εκπαιδεύει πιλότους σε αεροπορική βάση στη Λιβύη

apo-7087

Το Ισλαμικό Κράτος εκπαιδεύει πιλότους σε μία αεροπορική βάση στη Λιβύη κάνοντας χρήση μικρών αεροπλάνων κάποια από τα οποία έχουν ξεμείνει από το καθεστώς του Καντάφι.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 24ωρο, οι τζιχαντιστές έχουν στην κατοχή τους και έναν προσομοιωτή πτήσεων.

Η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα στην πόλη της Σύρτης κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς αναλυτές οι οποίο τονίζουν τον κίνδυνο να ξεκινήσουν επιθέσεις από αέρος. Δεδομένου του γεγονότος ότι η Σύρτη δεν βρίσκεται παρά μόνο μερικά χιλιόμετρα μακριά από πολλές χώρες της Ευρώπης, με την Ιταλία να είναι η πλησιέστερη, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Ισλαμικό Κράτος θα περάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ένα άλλο επίπεδο καθώς θα έχει τη δυνατότητα με αυτό τον τρόπο να πλήξει υψηλούς στόχους.

«Γνωρίζουμε ότι οι τζιχαντιστές προσπαθούν με κάθε μέσο να πλήξουν τη Δύση, και αν μπορούν να ανατινάξουν τους εαυτούς τους σε αυτοκίνητα μπορούν με σιγουριά να κάνουν το ίδιο και με αεροπλάνα. Αυτό δεν θα αποτελούσε κάτι νέο, ενώ συμβαδίζει και με το σκεπτικό και τον σκοπό τους να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερο κακό γίνεται», αναφέρει στο Fox News ο πρώην συνταγματάρχης Jacques Neriahπου εργαζόταν ως αναπληρωτής επικεφαλής για την αξιολόγηση της ισραηλινής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ενώ ήταν και ειδικός σε θέματα της Βόρειας Αφρικής.

Όπως επισημαίνει η εκπαίδευση γίνεται πάνω σε βασικά και στοιχειώδη πράγματα έτσι ώστε να είναι ικανοί να «απογειώσουν ένα ελαφρύ αεροπλάνο και να το ρίξουν στο Βατικανό για παράδειγμα. Χρειάζεται μόλις μιάμιση ώρα για να διασχίσεις τη Μεσόγειο από την Λιβύη στη Ρώμη».

Μία ενδεχόμενη τρομοκρατικής επίθεσης φαίνεται να τρομάζει όμως και του Ιταλούς καθώς όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal ο Ιταλός Πρωθυπουργός είχε τονίσει κατά την διάρκεια μίας συνάντησής του με τον Φρανσουά Ολάντ ότι η Ευρώπη πρέπει να στρέψει την προσοχή της στους μαχητές στην Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι πρώτες αναφορές ότι το Ισλαμικό Κράτος εκπαιδεύει τους μαχητές του ως πιλότους έγιναν από μία εφημερίδα που έχει ως βάση το Λονδίνο την Asharq al-Awsat. Η εφημερίδα επικαλούμενη έναν αξιωματούχο ασφαλείας στη Λιβύη τόνιζε ότι αν και έγιναν προσπάθειες να καταστραφεί το αεροδρόμιο που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές αυτό δεν κατέστη δυνατό. Όπως τονίζει μάλιστα, τον Οκτώβριο απέκτησαν και έναν ολοκαίνουργιο εκπαιδευτικό προσομοιωτή αεροσκάφους.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το