Τοπικά

Το Υπουργείο μεταφέρει τη μετακίνηση του Πεσσού στις Αλυκές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

pesos

Ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνει η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μπουκώρος, σχετικά με το ζήτημα της μετακίνησης των Πεσσών του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου στην οδό Αθηνών, στις Αλυκές Βόλου, λόγω επικινδυνότητας του δρόμου.

Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων η προσφορότερη, διαφαινόμενη λύση είναι υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης του 1992, βάσει της οποίας θα πρέπει να μεταφερθεί ο ένας από τους Πεσσούς σε γειτονική θέση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σύμφωνη γνώμη συγκοινωνιολόγου.

Εντούτοις, το ζήτημα της μετακίνησης του Πεσσού, υπό τις σημερινές διαμορφωθείσες συνθήκες στον περιβάλλοντα χώρο, θα πρέπει να εξεταστεί από το Κ.Α.Σ., (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις διαχείρισης του χώρου, των αρμόδιων φορέων.

Η απάντηση του Υ.ΠΟ.Π.Θ. είναι η εξής: « Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 25/6/2015 υπό τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας, οι ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι των τοπικών Φορέων και των αρμόδιων Υπηρεσιών συνέκλιναν στα ακόλουθα:

  • Η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου Δημητριάδος με την ενοποίηση του ανακτόρου, της πόλεως και του θεάτρου αποτελεί αντικείμενο που συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Υπηρεσίας. Για τη σύνταξη των κατευθύνσεων διαχείρισης του χώρου στο πλαίσιο της ενοποίησης, ιδιαίτερη σημασία ενέχει η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και του Δήμου Βόλου.
  • Στο πλαίσιο διαχείρισης του χώρου κατά την άποψη του Υπηρεσιών, η οδός θα πρέπει σταδιακά να μεταπέσει σε δρόμο εξυπηρέτησης μόνο της τοπικής κυκλοφορίας, με σχεδιασμό και υλοποίηση παρακαμπτηρίου ως έργου μακράς πνοής.
  • Η μετατόπιση του Πεσσού (κατά την Υ.Α. του 1992) θα έχει τον χαρακτήρα προσωρινού μέτρου βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας στο δρόμο.
  • Θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι επιστημονικές προϋποθέσεις για μετακίνηση του Πεσσού με τη δυνατότητα επανατοποθέτησής του, όταν οι συνθήκες κυκλοφορίας αλλάξουν στο πλαίσιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.
  • Η μετακίνηση δύο Πεσσών αντί ενός κατά την Υ.Α. του 1992 αντιβαίνει τη λογική του ως άνω σχεδίου ανάδειξης αρχαιοτήτων με τη δημιουργία αρχαιολογικού θεματικού πάρκου.

 Επιπροσθέτως, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων επισημαίνει ότι θα ήταν απαραίτητη η ενημέρωση εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης παρακαμπτήριας σύνδεσης της πόλης του Βόλου με την Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το