Πολιτισμός

Το Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου – Η Χάρτα του Ρήγα σε κέντημα

 

Στη διάθεση των φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου βρίσκεται ένα καλαίσθητο και χρηστικό ημερολόγιο για το έτος 2023, αφιερωμένο στη Χάρτα του Ρήγα σε κέντημα. Το θεματικό αυτό ημερολόγιο παρουσιάζει ένα πετυχημένο έργο του Λυκείου μας, που η ιδέα του γεννήθηκε, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και παραδόθηκε το καλοκαίρι του 2021 ως συμβολικό αντίδωρο στη μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Μια επετειακή δράση, ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Η περυσινή επετειακή συγκυρία προσφερόταν για αναστοχασμό και νέες ερμηνευτικές θεωρήσεις. Η εκδοχή απόδοσης της «Χάρτας του Ρήγα» σε κέντημα και της δημιουργίας ενός νέου «τύπου» εκθέματος ήταν μια πρόκληση για μια διπλή διαδραστική ευκαιρία: να αναδειχθεί δια μέσου της Λαογραφίας και ιδιαίτερα της χειροτεχνίας ο ρόλος των Ελλήνων της Διασποράς και το ιστορικό, ιδεολογικό και επιστημονικό κλίμα της εποχής, όπου το έργο αυτό δημιουργήθηκε (Βιέννη, 1796-1797). Επίσης, να τιμηθεί συμβολικά η κορυφαία προσωπικότητα του Τόπου μας, ο πρωτομάρτυρας της ελληνικής εθνεγερσίας, Ρήγας Βελεστινλής.
Το μεγάλο αυτό συλλογικό έργο φιλοτεχνήθηκε δια μέσου του τμήματος κεντητικής των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών, που το υπεραιωνόβιο σωματείο μας λειτουργεί με προσήλωση. Απαρτίζεται από δώδεκα φύλλα, τα οποία κεντήθηκαν από ισάριθμες κεντήστρες, τα ονόματα των οποίων στο ημερολόγιο παρατίθενται δίπλα από κάθε έργο που κέντησαν, με παραδοσιακές, λεπτεπίλεπτες βελονιές- πρόσφορες για ν’ αποδώσουν τις λεπτομέρειες. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο. Από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή καθώς δεν υπήρχε προηγούμενο και έπρεπε να αντιμετωπιστούν πολλές δυσκολίες. Νικήθηκαν όμως όλα και έτσι αποδόθηκε με επιτυχία, όσο ήταν τεχνικά δυνατό, ο πατριδογνωστικός αυτός μέγας χάρτης, κατάφορτος με τα γεωγραφικά σύνορα με τις οροσειρές, τις θάλασσες και τα ποτάμια της «Ελληνικής Ανατολής», οι μυθολογικές-συμβολικές και ιστορικές παραστάσεις, τα αρχαία τοπωνύμια, οι επιπεδογραφίες αρχαίων πόλεων και άλλα πολλά, λείψανα της προγονικής δόξας του ελληνικού παρελθόντος.
Μετά την πρώτη δύσκολη αυτή φάση, που ήταν το κέντημα, τα φύλλα ενώθηκαν με προσοχή και μαεστρία. Έτσι τα δώδεκα κεντήματα έγιναν ένα ενιαίο αισθητικά σύνολο (διαστάσεων 3,86 τ.μ.), προσεγγίζοντας το φυσικό μέγεθος της Χάρτας. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου (Ιούλιος 2021), όπου και εκτέθηκε με την ζεστή φιλοξενία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για διάστημα δέκα μηνών, αφού στο μεταξύ διήνυσε μια σύντομη εκθεσιακή τροχιά εκτός των πυλών του νομού μας, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (10-21.9.2021) και στην επετειακή έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο (2-4.10.2021, στο περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας), κλέβοντας τα βλέμματα των χιλιάδων επισκεπτών.
Την άνοιξη του 2022 το έργο εκτέθηκε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων, μεταξύ άλλων επετειακών χειροτεχνημάτων, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην εν λόγω έκθεση επισημοποιήθηκε η πρόθεσή της η Χάρτα μας να εκτίθεται στο μέλλον ως ανοικτό έκθεμα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Με την πίστη ότι η κεντητική είναι μια πρωτότυπη μορφή τέχνης, από τους πλουσιότερους κλάδους της λαϊκής χειροτεχνίας, παραδίδουμε τον απέριττο αυτό ημεροδείκτη, με τα δώδεκα φύλλα της Χάρτας-ισάριθμα κεντήματα, που στην περίπτωσή μας αντιπροσωπεύουν τους δώδεκα μήνες του χρόνου που ανατέλλει. Ξεφυλλίστε τον και ταξιδέψτε μαζί του από τον τόπο μας, τη Μαγνησία με τα τοπωνύμια της εποχής και από το τοπογραφικό διάγραμμα του Βελεστίνου, το οποίο ο Ρήγας έθεσε σε εμφανή θέση, τονίζοντας την ιστορία της γενέτειράς του, σε ολόκληρη την Ελλάδα· και ακόμα παραπέρα: από τα Καρπάθια και το Δούναβη ως την Κρήτη. Και από την Αδριατική και το Ιόνιο ως τον Εύξεινο Πόντο και τη Βιθυνία της Μικράς Ασίας. Περιηγηθείτε στο χώρο της Μεσογείου, όπου καταχωρείται σε μεγάλη κλίμακα η Κωνσταντινούπολη και τα τοπογραφικά διαγράμματα ιερών τόπων και γεγονότων από την αρχαία Ελλάδα, όπως της Ολυμπίας, των Δελφών, των Θερμοπυλών, της Σπάρτης, της Αθήνας, της μάχης των Πλαταιών, της ναυμαχίας της Σαλαμίνος. Χαρείτε το σχεδίασμα της μυθολογικής «Αργώ», σε περίοπτη θέση της προμετωπίδας της Χάρτας κάτω αριστερά (φύλλο 4-Απρίλιος 2023), δίπλα στην αλληγορική παράσταση τον Ηρακλή που με υψωμένο το ρόπαλό του (σύμβολο της ελληνικής ανδρείας) κυνηγά την έφιππη Αμαζόνα.
Για όσους ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν η διάθεσή του γίνεται στο Γραφείο του Λυκείου των Ελληνίδων (Κοραή 79) ) καθημερινά, τηλ. 2421033938- 2421305753 στις ώρες: 09:30-14:30.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου εύχεται σε όλους Καλή και Ειρηνική Χρονιά. Χαρούμενη, δημιουργική και απλόχερη σε προσδοκίες και όνειρα!

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το