Άρθρα

Το Γυμνασιακό Οικοτροφείο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος

Του Βασίλη Κοντορίζου

Με χαρά διάβασα στον τοπικό Τύπο, ότι θα ανακαινιστεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Ακαδημία Θεολογικών Τεχνών το κτήριο του πρώην οικοτροφείου Βόλου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κ. Καρτάλη και Αναλήψεως κατόπιν προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ Ι. Μ. Δημητριάδος και Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια θα χορηγήσει για τον σκοπό αυτό δύο εκατομμύρια ευρώ.
Το κτήριο αυτό κατασκευάστηκε από τον στρατό και συγκεκριμένα από το 726 Τάγμα Μηχανικού Κατασκευών (726 Τ.Μ.Κ.).
Την εποχή εκείνη διοικητής του τάγματος ήταν ο αείμνηστος Κ. Κουτσορόδης, υποδιοικητής ο επίσης αείμνηστος Λύσανδρος Ριζοδήμος και μητροπολίτης Δημητριάδος ο μακαριστός Δαμασκηνός.
Μετά τη στρατιωτική εκπαίδευσή μου, επί επτά (7) μήνες στο Ναύπλιο και στο Λουτράκι, αποσπάστηκα στο 726 Τ. Μ. Κ. με έδρα τον Βόλο.
Αμέσως με όρισαν επιβλέποντα μηχανικό και γενικό διεκπεραιωτή του έργου του «Γυμνασιακού Οικοτροφείου Βόλου» της Ι.Μ. Δημητριάδος.
Την περίοδο εκείνη, το έτος 1962, το κτήριο βρισκόταν στα τελειώματα. Απέμειναν μόνον τα δάπεδα, τα επιχρίσματα (σοβατίσματα) εσωτερικά και εξωτερικά, τα εσωτερικά κουφώματα (οι πόρτες) και τα βαψίματα των τοίχων και των κουφωμάτων.

Για να μην υπάρξει στο μέλλον κάποια αμφισβήτηση ως προς το ποιος κατασκεύασε το κτήριο, έχει τοποθετηθεί ενσωματωμένα στο από μωσαϊκό δάπεδο της κυρίας εισόδου – δεξιά των εισερχομένων – τα στοιχεία του Τάγματος, δηλαδή 726 ΤΜΚ, με μπρούτζινα στοιχεία.
Εξαιρετικοί τεχνίτες, οι στρατιώτες εργάστηκαν για να παραδοθεί στη Μητρόπολη αυτό το πανέμορφο κτήριο.
Ιδιαίτερα θυμάμαι, πολύ καλά μάλιστα, τον σοβατζή στρατιώτη από τον Πειραιά, ο οποίος εκεί που πραγματικά αρίστευσε είναι το «αρτιφισέλ» (το εξωτερικό, σκαλιστό επίχρισμα=σοβάτισμα) των δύο όψεων του κτηρίου με τις «τραβηχτές» κορνίζες των παραθύρων. Οι κορνίζες είναι από τσιμεντοκονία με λευκό τσιμέντο και τραβηχτές με εργαλείο, το οποίο ο ίδιος κατασκεύασε. Μόνο το σκάλισμα έγινε από ιδιώτη τεχνίτη, καθώς και οι δύο δικέφαλοι αετοί στην είσοδο του κτηρίου.
Τόσο καλή ήταν η τεχνική δουλειά που έγινε στις όψεις του κτηρίου, ώστε το τσιμεντοκονίαμα (υλικό σοβατίσματος) με το χρώμα, έγινε όλο μαζί στην αρχή της ημέρας κι αυτό για να μην αλλάξει το χρώμα στην περίπτωση που θα χρειαζόταν συμπλήρωμα κονιάματος (υλικού).
Ήταν παραμονές Χριστουγέννων όταν παραδώσαμε το Οικοτροφείο στον μακαριστό μητροπολίτη Δαμασκηνό.
Χρησιμοποίησα επαγγελματία φωτογράφο για να φωτογραφίσει το κτίριο. Τις φωτογραφίες τις έδωσα στον διοικητή μου και εκείνος επέλεξε μία και την έστειλε ως ευχετήρια κάρτα στον στρατηγό διοικητή του Μηχανικού.
Η απάντηση του στρατηγού ήταν: «Είναι η καλύτερη κάρτα που έλαβα για τις γιορτές. Το κτήριο είναι ένα κόσμημα για την πόλη του Βόλου και ένα έργο που κατασκεύασε το 726 ΤΜΚ του Στρατού».

Πριν από μερικά χρόνια, κάποιος γκρέμισε τα δύο παράθυρα που βλέπουν προς την Κ. Καρτάλη. Ευτυχώς τον σταμάτησε η Πολεοδομία πριν καταστρέψει όλη την όψη του κτηρίου.
Άραγε η αποκατάσταση της ζημιάς θα γίνει με την ίδια, αρχική, τεχνική; Μακάρι.
Εκατοντάδες μαθητές των Γυμνασίων του Βόλου από τα χωριά και την περιφέρεια φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στο Γυμνασιακό Οικοτροφείο της Ι.Μ. Δημητριάδος.
Το οικοτροφείο προσέφερε πολύ σπουδαίο έργο εκείνη την εποχή. Πολλά παιδιά κατάφεραν να σπουδάσουν με τη συνδρομή της Μητρόπολης από τη στιγμή που είχαν στέγη για να μένουν φαγητό στο πιάτο τους και βοήθεια στα μαθήματά τους στο Οικοτροφείο. Κάποιοι απ’ αυτούς έγιναν κληρικοί.
Σπουδαίος θα είναι και ο ρόλος του κτηρίου μετά την ανακαίνισή του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το