Πολιτισμός

Το Φεστιβάλ Πάου, μια πολιτιστική προσφορά, μια εκπαιδευτική πράξη

Συνομιλία με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Πάου, 

υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ (Synola) Μαρία Θωίδου

Το Φεστιβάλ Πάου 2024 θα πραγματοποιηθεί 1-4 Αυγούστου. Για πρώτη φορά ξεκινάμε το φεστιβάλ στις αρχές του Αυγούστου, με την πρόθεση να το μοιραστούμε με περισσότερο κόσμο. Το Φεστιβάλ Πάου θα περιλαμβάνει δύο τουλάχιστον μουσικές παρουσιάσεις κάθε μέρα. Το πρόγραμμα είναι πυκνό για να εξυπηρετήσει τόσο το μουσικό όραμα, όσο και την παρουσίαση των δράσεων των Synola. 

Είχαμε ανακοινώσει πως ξεκινάει στις 31 Ιουλίου, αλλά αλλάξαμε την ημερομηνία, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την εκδήλωση για κιθάρα και τσέλο, που θα πραγματοποιηθεί εκείνο το βράδυ στο Φεστιβάλ Χόρτου. 

Έτσι θα μπορέσουμε να επισκεφθούμε κι εμείς το Φεστιβάλ Χόρτου, και να τιμήσουμε την ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Είναι πολύ σημαντική η σχέση μεταξύ όλων αυτών των φεστιβάλ του Πηλίου μεταξύ τους. Και πολύ συγκινητικό όταν μπορεί να υπάρχει αλληλεπίδραση και αλληλοϋποστήριξη. 

Μουσικά εργαστήρια  στο Φεστιβάλ Πάου

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις μας, υπάρχουν πάντα εκπαιδευτικές δράσεις. Φέτος θα έχουμε δύο παραγωγές σε επίπεδο εργαστηρίων με τα μέλη των Synola.

Το μουσικό εργαστήρι με Κιθάρες από Synola, με εισηγητή τον συνεργάτη μου και κιθαριστή Γιώργο Τοσικιάν, θα έχει την τελευταία μέρα (4/8),να παρουσιάσει κάποια ντουέτα και σόλο κιθαριστών μελών των Synola. 

Ακόμη την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί ένα μουσικό εργαστήρι σε συνεργασία με τους μουσικούς Δημήτρη Δεμίρη (κιθάρα μπάσο ενορχηστρώσεις) και τον Δημήτρη Τασούδη (τύμπανα, πλήκτρα) και μουσική διδασκαλία δική μου. Πρόκειται για αποσπάσματα από τη συναυλία Ανοιχτές Επικοινωνίες, που πρόσφατα στις 6 Ιουλίου, ζήσαμε με τα Synola, στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ντοκιμαντέρ Ανασκόπησης  στο Φεστιβάλ Πάου

Κάτι ιδιαίτερο αυτή τη χρονιά είναι η ανασκόπηση του ντοκιμαντέρ ανασκόπησης «Θα βρεθούμε ξανά» σε σκηνοθεσία Γιώργου Αλεξάκη. Το περσινό Φεστιβάλ Πάου (2023) «Μέρες Κιθάρας Νότης Μαυρουδής», και στιγμιότυπα από συναυλίες και στιγμές ζωής στη μονή, καταγράφονται μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη και σε συνεργασία με το φεστιβάλ. 

Μέρες Κιθάρας Νότης Μαυρουδής 2024

Το Φεστιβάλ Πάου, θα συνεχίσει να τιμά τον συνθέτη και κιθαρίστα, φίλο του φεστιβάλ και συνεργάτη, Νότη Μαυρουδή. Οι «Μέρες Κιθάρας Νότης Μαυρουδής» θα περιέχονται ως ένα διήμερο αφιερωμένο στην κιθάρα, μέσα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πάου.

Στο διήμερο αυτό η κιθάρα θα εμφανιστεί σε διάφορες μορφές, μόνη της ή σε ντουέτο, ή συνοδεύοντας μία φωνή. 

Άλλες μουσικές εκδηλώσεις 

Τις επόμενες μέρες 3 και 4 Αυγούστου, θα ακολουθήσουν συναυλίες με Lieder, μεσογειακή μουσική και παραδοσιακούς σκοπούς. 

Τόσο στις «Μέρες Κιθάρας Νότης Μαυρουδής», όσο και στις επόμενες εκδηλώσεις του φεστιβάλ, θα απολαύσουμε φέτος εξαιρετικές φωνές, που θα ερμηνεύσουν μπαρόκ μουσική, κλασικά τραγούδια, παραδοσιακούς σκοπούς, έντεχνο, λαϊκό και ροκ τραγούδι. 

Όπως όμως θα δείτε και στην εξαιρετική αφίσα που φιλοτέχνησε η Φωτεινή Φιλοξενίδου, τα έγχορδα συνδυάζονται με τα πλήκτρα του πιάνου και όχι μόνο. 

Πλήθος οργάνων και πλήθος ηχοχρωμάτων θα φιλοξενήσουν τα ποικίλα μουσικά είδη που θα παρουσιαστούν στις βραδιές του φεστιβάλ.

Σε τι διαφέρει το Φεστιβάλ Πάου από τα άλλα Φεστιβάλ 

Το Φεστιβάλ Πάου έχει μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για μια πολιτιστική προσφορά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο μιας δημιουργικής εξωστρέφειας προς την κοινωνία. Επιπλέον αποτελεί ένα προϊόν εκπαιδευτικής δράσης, μια και φιλοξενεί πάνω από 30 εθελοντές, μέλη των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Synola), που βιώνουν έναν άλλο τρόπο συνεργασίας, αλλά και συμβίωσης, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες.

Η μουσική είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και συντονισμού. Για να λειτουργήσουν οι ήχοι και οι μουσικοί που τους παράγουν, χρειάζεται κοινός ρυθμός, κοινό σχέδιο, κοινή παρτιτούρα. Έτσι είναι και σε μία συμβίωση με συγκεκριμένο στόχο. 

Ο στόχος της δικής μας συμβίωσης είναι διπλός. 

Από τη μία να μάθουμε να συνυπάρχουμε μαθαίνοντας και εξερευνώντας. Από την άλλη να πετύχουμε να ενώσουμε το αίσθημα της δικής μας αγάπης για τη μουσική, με το ενδιαφέρον των επισκεπτών που θα τιμήσουνε τις εκδηλώσεις μας. 

Η εθελοντική συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες της κοινής ζωής στον χώρο του Φεστιβάλ, 

η συλλογικότητα που αναπτύσσεται σε όλα τα πεδία δράσης, από τις πρακτικές λειτουργίες μιας κοινής συμβίωσης, ώς τη συνεργασία σε μια συναυλία, αποτελεί μέγιστη εμπειρία αληθινής ακρόασης, απαραίτητη προϋπόθεση για την καλλιέργεια μιας πνευματικής – μουσικής ευαισθησίας. 

Καλλιτέχνες και Synola

Οι καλλιτέχνες που έρχονται, μας προσφέρουν εκτός από την ερμηνεία τους και τη δυνατότητα να τους γνωρίσουμε, τη δυνατότητα να τους ζήσουμε. Τα μέλη των Synola, ως μια μεγάλη οικογένεια παρακολουθούν τις πρόβες των φτασμένων αυτών μουσικών και παράλληλα εργάζονται και αυτά, εκτός από το πρακτικό επίπεδο, στα δικά τους μουσικά εργαστήρια. Αυτή η παράλληλη προσπάθεια σε τόσο διαφορετικά επίπεδα προσφέρει ένα πολύτιμο βίωμα ουσιαστικής «ακρόασης» απέναντι στη ζωή και τη γνώση.

Κι όταν έρθει το βράδυ, οι εθελοντές, τα Synola, υπηρετούν τον σκοπό της κάθε βραδιάς, παίρνουν ρόλους, οδηγούν το κοινό στη θέση του, εμπνέουν και εμψυχώνουν την τελετουργική ακρόαση και συνύπαρξη.

Τελετουργική ατμόσφαιρα

Είναι σπάνιο να μπορούμε να βιώνουμε τη μουσική με τη σιωπή που της αξίζει. 

Να βιώνουμε τη ζωή με προσοχή και εκτίμηση. Εύχομαι σε αυτό το ιερό μέρος, αυτό να γίνει η προτεραιότητα όλων. Δίπλα στα νέα μέλη μας συνεργάτες και τεχνικοί, των Synola και του Φεστιβάλ Πάου, ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της κοινότητας, συνδράμουν με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. 

Φέτος όπως και πέρσι είχαμε τη δυνατότητα χάρη στην εμπιστοσύνη του σεβασμιότατου μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου, να μπορούμε να επισκεφθούμε τη Μονή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της μονής. Ο κόσμος επισκέπτεται αθόρυβα τον ναό λίγο πριν οδηγηθεί στη θέση του. Ας πούμε πως αυτό είναι η πρώτη μουσική εκδήλωση, πριν συγκεντρωθούμε όλοι στην πλατεία, για να απολαύσουμε το μουσικό πρόγραμμα που θα παιχθεί από σκηνής. 

Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Επεμβαίνουμε στον χρόνο, μειώνοντας την ταχύτητα, διατηρώντας μια ήσυχη ροή κίνησης και βαθαίνοντας το συναίσθημά μας.

Ο χώρος που σε υποβάλλει

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στον μαγικό χώρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / παλαιά μονή Αγίου Νικολάου, γνωστή από τον πολύ κόσμο ως Μονή Πάου, γιατί βρίσκεται στην περιοχή Πάου στην Αργαλαστή Πηλίου. 

Ο χώρος αυτός έχει μια ενέργεια μοναδική και μόνο από το γεγονός πως είναι χτισμένος σε ένα ύψωμα με θέα τον ουρανό και τη θάλασσα. Καθώς υπήρξε χώρος όπου ζούσαν μοναχοί, εκπέμπει μια πνευματικότητα. Πας να περάσεις την πόρτα για να μπεις στο δωμάτιο (πρώην κελί) και πρέπει να σκύψεις. Αυτό και μόνο σε βάζει σε άλλη διαδικασία Σε υποβάλλει σε μια στάση ταπεινότητας.

Συντελεστές του Φεστιβάλ Πάου

Οι μουσικοί που θα εμφανιστούν στο Φεστιβάλ Πάου, είναι οι: Θάνος Μήτσαλας (κιθάρα), Θεόδωρος Κίτσος (νυκτά όργανα εποχής), Ασπασία Δημητριάδου (νυκτά όργανα εποχής), 

Αφροδίτη Πατουλίδου (τραγούδι), Γιώργος Τοσικιάν (κιθάρα), Irene Kalisvaart (κιθάρα), 

Εύα Ατματζίδου (κιθάρα), Χαρίκλεια Γκλαβοπούλου (τραγούδι), Βανέσσα Αθανασίου (βιολί), Νίκος Κυριόσογλου (πιάνο), Δέσποινα Αριστείδου (πιάνο), Νώντας Αδάμος (ακορντεόν), Μουσικό σχήμα Argalios, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης (πιάνο/ενορχήστρωση), Όλγα Αλεξίου (νταούλι, φωνή, κρουστά), Ζωή Μάντζου (φωνή, κρουστά), Τέλης Δημητρακόπουλος (σαξόφωνο), Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Synola, 

Δημήτρης Δεμίρης (κιθάρα, μπάσο), Δημήτρης Τασούδης (τύμπανα).

Καλλιτέχνες, εθελοντές, φοιτητές και συνεργάτες του Φεστιβάλ Πάου, θα αποτελέσουν ξανά μια ζωντανή κοινότητα, που ζει και αναπνέει στο ρυθμό της μουσικής, δίνει και παίρνει γνώση και έμπνευση. 

Στην προσπάθεια αυτή ευγενικά συμβάλλουν συνεργάτες και φίλοι του φεστιβάλ, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, καθώς και οι φορείς Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, Δήμος Βόλου, Δήμος Νότιου Πηλίου και ΕΡΤ (χορηγίες επικοινωνίας Ερτ3, ΕΡΑ Βόλου, Πρώτο Πρόγραμμα, Φωνή της Ελλάδος). 

Το πολιτιστικό αυτό γεγονός, υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και τον πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθ. Χαράλαμπο Μπιλλίνη σε συνεργασία με τους φορείς της Επιτροπής Ερευνών και της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης ΠΘ.

Στην οργάνωση και λειτουργία του φεστιβάλ, εθελοντικά συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Synola.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το