Τοπικά

Το φασκόμηλο ζεσταίνει την τσέπη του παραγωγού – Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διπλάσια παραγωγή και πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος επιφέρει η καλλιέργεια ενός αρωματικού φυτού μέσω της άρδευσης, όπως κατέδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με το φασκόμηλο στο αγρόκτημα του Βελεστίνου από το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Την έρευνα εκπόνησε ο μεταπτυχιακός φοιτητής Φαί Καρπελάρι και την επίβλεψη είχε ο καθηγητής Γεωργίας κ. Νίκος Δαναλάτος.
Ο κ. Δαναλάτος ανέφερε σχετικά πως «Μια νέα πολύ υποσχόμενη καλλιέργεια στη γεωργία είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Ήδη πολλοί αρχίζουν και ασχολούνται, όπως με τη ρίγανη, τη μέντα. Το Εργαστήριο Γεωργίας βλέπει αυτή την τάση για το μέλλον και την προωθεί μέσα από τις σπουδές των φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μια από τις έρευνες που έγιναν σε αρωματικά φυτά, αφορούσε στο φασκόμηλο το οποίο το λαμβάνουμε αυτοφυές από την φύση. Όμως εμείς το καλλιεργήσαμε στο αγρόκτημα του Βελεστίνου, δοκιμάσαμε διαφορετικές πυκνότητες και λιπάνσεις, ειδικές αρδεύσεις, και είδαμε ότι μπορεί να καλλιεργηθεί με συγκεκριμένη απόσταση φυτών, με μοσχεύματα, ενώ η άρδευση πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματα. Το οικονομικό όφελος για τον παραγωγό είναι τρομακτικά καλό». Ο κ. Δαναλάτος επισήμανε πως «ο παραγωγός αρδεύοντας ένα στρέμμα στο οποίο έχει καλλιεργήσει φασκόμηλο, μπορεί να παράγει και 450 κιλά που θα τα πουλήσει στη λιανική δύο ευρώ το κιλό. Άρα θα έχει 800-900 ευρώ τζίρο με έξοδα της τάξης των 50-100 ευρώ. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα από τη δεύτερη και τρίτη χρονιά υλοποίησης. Συνήθως τα αρωματικά φυτά δεν αρδεύονται, αλλά στην περίπτωση του φασκόμηλου, αν δεν το αρδεύαμε, θα μας έδινε 150-200 κιλά το στρέμμα. Με ένα πότισμα που δεν κοστίζει πάνω από 30-40 ευρώ, διπλασιάζεται η παραγωγή φασκόμηλου στο στρέμμα. Και αυτά είναι πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Ερωτηθείς, αν οι Έλληνες παραγωγοί καλλιεργούν τα αρωματικά φυτά, απάντησε πως «θα πρέπει να βοηθηθούν αυτές οι καλλιέργειες από το Κράτος για να γίνονται εξαγωγές. Τα ελληνικά προϊόντα λόγω του κλίματος, του ήλιου, έχουν εξαιρετικές ποιότητες. Η ελληνική ρίγανη είναι ανάρπαστη στη Γερμανία. Στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ερευνούμε το τσάι του βουνού, τη ρίγανη και άλλα αρωματικά φυτά».
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Φαίκ Καπερλάρι ανέφερε πως «η έρευνα μου έδειξε ότι με την εφαρμογή της άρδευσης η παραγωγή φασκόμηλου έφτασε τα 500-600 κιλά το στρέμμα. Το κέρδος για τον παραγωγό μπορεί να είναι γύρω στα 800 ευρώ, αν θεωρήσουμε ότι το κιλό θα το διαθέσει γύρω στα δύο ευρώ. Η έρευνα διεξήχθη στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το