Κόσμος

«Το Facebook προτίμησε το κέρδος από την καταπολέμηση ψευδών και μίσους» – Τι καταγγέλλει πρώην εργαζόμενη

Επώνυμη είναι πλέον η καταγγελία πρώην υπαλλήλου του Facebook που κατηγορεί την εταιρία ότι βάζει τα κέρδη της πάνω από την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της τροφοδότησης του μίσους.

«Η απληστία επιτρέπει τη διάχυση τους ψεύδους και της ρητορικής μίσους», τόνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Κυριακή το βράδυ στις ΗΠΑ. Η Φράνσις Χόγκεν μίλησε στο εγκυρότατο ενημερωτικό πρόγραμμα «60 minutes» του καναλιού CBS αποκαλύπτοντας ότι είναι εκείνη που έχει καταθέσει τουλάχιστον οκτώ καταγγελίες σε συνεργασία με νομική ομάδα.

Επίσης αποκάλυψε δεκάδες χιλιάδων σελίδων εσωτερικής έρευνας και άλλων εγγράφων, ενώ συνεργάστηκε ανωνύμως και με την εφημερίδα Wall Street Journal για την αποκάλυψη της πρακτικής μη περιορισμού των τοξικών αναρτήσεων. «Το Facebook θα χάσει χρήματα εάν φτιάξει τον αλγόριθμο που θα περιορίζει τη ρητορική μίσους, και το ξέρει καλά», είπε η κα Χόγκεν στο CBS, οι καταγγελίες της οποίας οδήγησαν και σε ακρόαση της αμερικανικής Γερουσίας σχετικά με τα προβλήματα που προξενεί το Instagram σε έφηβες, όπου θα καταθέσει και η ίδια την Τρίτη.

Η κα Χόγκεν είχε άμεση γνώση του θέματος καθώς εργαζόταν στον τομέα παρακολούθησης της παραπληροφόρησης στο Facebook, και την Κυριακή αποκάλυψε ποια είναι και γιατί γνωρίζει όσα γνωρίζει κι απειλούν την πρώην εταιρία της όχι μόνο με βαρύτατα πρόστιμα αλλά και με σοβαρή απώλεια κύρους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η Wall Street Journal και στοιχειοθετεί με εσωτερικές παρουσιάσεις και ηλεκτρονικά μηνύματα η κα Χόγκεν, το Facebook συνέβαλε στην αυξανόμενη πόλωση στον κυβερνοχώρο όταν επέφερε αλλαγές στον αλγόριθμο περιεχομένου του, απέφυγε να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να μειώσει τους δισταγμούς πολλών για τον εμβολιασμό, ενώ γνώριζε καλά και ότι το Instagram (θυγατρική της εταιρίας) έπληττε την ψυχική υγεία των έφηβων κοριτσιών.

Κατήγγειλε επίσης ότι το Facebook συνέβαλε στη διοργάνωση της εισβολής στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου όταν κατέβασε τον διακόπτη στο σύστημα ασφαλείας του μετά τις Αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Προσπαθώντας να προλάβει την αρνητική δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος του Facebook, υπεύθυνος για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις, Νικ Κλεγκ (και πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης) ισχυρίστηκε πριν τη μετάδοση της συνέντευξης ότι «η εταιρία διεξάγει τεράστιες έρευνες την οποία και μοιράζεται με ανεξάρτητους ερευνητές όσο μπορεί αλλά δεν υπάρχει τελειότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής».

Πηγή: Reuters, CNN

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το