Τοπικά

Η ΕΚΠΟΛ επικεφαλής σύμπραξης προορισμών πολιτιστικού τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση

EKPOL

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (European Cultural Tourism Network – ECTN), που εδρεύει στις Βρυξέλλες και του οποίου την Προεδρία έχει η ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το 2013, πέτυχε την έγκριση της πρότασης που κατατέθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας Interreg Europe τον Ιούλιο του 2015, ως επικεφαλής σύμπραξης προορισμών πολιτιστικού τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο νέο έργο CHRISTA – Culture and Heritage for Responsible, Innovative and Sustainable Tourism Actions (Πολιτισμός και Κληρονομιά για Δράσεις Υπεύθυνου, Καινοτόμου και Βιώσιμου Τουρισμού) συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Βένετο – Ιταλία, η Περιφέρεια Βάστρα Γιόταλαντ – Σουηδία, η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πάφου – Κύπρος, η Επαρχία Γρανάδα – Ισπανία, ο Τουριστικός Σύνδεσμος Βίντζεμε – Λετονία, η Ένωση Δήμων Άβε Γκιμαράες – Πορτογαλία, ο Τουριστικός Σύνδεσμος Επαρχίας Σίμπιου – Ρουμανία και ο Δήμος Μπουργκάς – Βουλγαρία. Το νέο έργο αποτελεί συνέχεια του έργου πολιτιστικού τουρισμού CHARTS που υλοποιήθηκε την περίοδο 2012-2014 με επικεφαλής τον Δήμο Νοτίου Πηλίου και εταίρο το ECTN. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,8 εκατομμύριο Ευρώ και η συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ανέρχεται σε 1,53 εκατομμύριο Ευρώ (85%), για τη περίοδο Απρίλιος 2016 – Μάρτιος 2020. Το έργο θα υποστηριχθεί επιστημονικά από τέσσερα Πανεπιστήμια: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης – Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Πολιτικής και Έρευνας, καθώς και τα Πανεπιστήμια Βαρκελώνης – Ισπανία, Βαρσοβίας – Πολωνία και Ριέκα – Κροατία, όλα συνεργαζόμενα μέλη του ECTN.

Οι εννέα προορισμοί – εταίροι του έργου θα συνεργαστούν σε τέσσερεις θεματικές ενότητες για την ανάπτυξη του βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού: Άυλη πολιτιστική κληρονομιά, Καινοτομία και ψηφιοποίηση, Επεξηγηματικά μέσα και Βιομηχανική κληρονομιά, με συντονισμό από το ECTN. Στο νέο έργο CHRISTA θα κεφαλαιοποιηθούν οι 12 καλές πρακτικές που τεκμηριώθηκαν στο έργο CHARTS, θα γίνει μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των περιοχών της σύμπραξης και θα ενημερωθούν και θα αναβαθμιστούν τα αντίστοιχα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με καινοτομίες στον πολιτιστικό τουρισμό. Στο τέλος της 1ης διετίας θα εκπονηθούν Σχέδια Δράσης που θα εφαρμοστούν στη 2η διετία του έργου, για την ανάπτυξη βιώσιμου και υπεύθυνου πολιτιστικού τουρισμού στις περιοχές των εταίρων. Η σύμπραξη του έργου θα συμμετέχει σε ευρωπαϊκά φόρα, συνέδρια και εκθέσεις και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Τη πρόταση του έργου CHRISTA συνέταξε ο Μάνος Βουγιούκας, σύμβουλος ανάπτυξης και διοίκησης και συντονιστής του προηγουμένου έργου CHARTS, που είχε και την αρχική ιδέα και ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Συντονιστή του ECTN Ιέβα Τρέϊα Μοραϊτης και τους εταίρους της σύμπραξης που είναι ενεργά μέλη του ECTN. Η πρόταση CHRISTA είναι μία από τις 64 που εγκρίθηκαν επί συνόλου 261 προτάσεων στη 1η πρόσκληση του προγράμματος Interreg Europe (δηλαδή εγκρίθηκαν 1 στις 4 προτάσεις). Στον άξονα που εντάσσεται το έργο (Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση αποδοτικότητας των πόρων), η πρόταση είναι μία από 59 που κατατέθηκαν και μία από τις 10 που εγκρίθηκαν (δηλαδή εγκρίθηκαν 1 στις 6 προτάσεις).

Ο Πρόεδρος του ECTN και της ΕΚΠΟΛ κ. Κώστας Χαλέβας δήλωσε σχετικά: ‘Είμαστε υπερήφανοι που ως ελληνική Προεδρία του μοναδικού πανευρωπαϊκού φορέα που συνδέει ενεργά τον πολιτισμό και την κληρονομιά με τον τουρισμό πετύχαμε με πολύ συστηματική προσπάθεια αυτή τη σημαντική διάκριση και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα επόμενα 4 χρόνια το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού θα είναι ενεργό σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα και αναμένουμε να εντάξουμε και νέα μέλη. Από την ανάληψη της Προεδρίας του ECTN από την ΕΚΠΟΛ τον Ιανουάριο του 2013 έχουμε ήδη εντάξει 11 νέα μέλη’.

Ο συντονιστής της πρότασης CHRISTA για το ECTN Μάνος Βουγιούκας δήλωσε σχετικά: ‘Το νέο έργο CHRISTA στο πρόγραμμα Interreg Europe θα εφαρμόσει τη ‘Χάρτα της Θεσσαλίας’ για το βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό που διαμορφώσαμε στο προηγούμενο έργο CHARTS, σχετικά με θέματα αιχμής όπως αξιοποίηση και ανάδειξη της άυλης και της βιομηχανικής κληρονομιάς, με καινοτομίες και ψηφιοποίηση, καθώς και νέα επεξηγηματικά μέσα. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν αρχές σημαντικών πολιτιστικών προορισμών όπως η Βενετία, η Γρανάδα και το Γκέτεμποργκ. Συμμετέχουν οι επιτυχημένες Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του Σίμπιου (2007), του Γκιμαράες (2012) και της Ρίγα (2014), η ήδη επιλεγμένη Πάφος (2017) και η υποψήφια Μπουργάς (2019)’.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΠΟΛ είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN, που ιδρύθηκε το 2009 στις Βρυξέλλες με συγχώνευση του δικτύου που είχε δημιουργήσει η ΕΚΠΟΛ από το έργο πολιτιστικού τουρισμού CHIRON (ΧΕΙΡΩΝ), στο πρόγραμμα INTERREG IIIB CADSES (2006-2008). Ως Προεδρία του ECTN, η ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας διοργάνωσε το τελικό συνέδριο του έργου CHARTS τον Σεπτέμβριο του 2014 και την παρουσίαση της ‘Χάρτας της Θεσσαλίας’ για τον πολιτιστικό τουρισμό στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2014 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων (European Week of Regions and Cities). Η ΕΚΠΟΛ θα είναι επικεφαλής σε νέα πρόταση πολιτιστικού τουρισμού στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg ADRION Αδριατική-Ιόνιο, με εταίρους-προορισμούς την Περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια – Ιταλία, το Ντουμπρόβνικ – Κροατία, τη Περιφέρεια Δυρραχίου – Αλβανία, το Κότορ – Μαυροβούνιο και το Ζλάτιμπορ – Σερβία, για τη περίοδο 2017-2020.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το