Τοπικά

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας εγκαταλείπεται

 

Στο τεράστιο πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων, το οποίο είναι ικανό να τινάξει στον αέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναφέρθηκε χθες, στο πλαίσιο του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο Ergon Showground, η Βολιώτισσα διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» και πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας κ. Άννα Μαλισιώβα.

Η κ. Άννα Μαλισιώβα τόνισε πως «από το 2012 και μετά που μειώθηκαν οι μισθοί κατά 40% όλων των γιατρών του ΕΣΥ, υπήρξε μία σταδιακή μείωση της προσέλευσης των γιατρών στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας. Έτσι, ταυτόχρονα με τις αποχωρήσεις, έχουμε φτάσει σε ένα δραματικό σημείο».
Η Βολιώτισσα γιατρός ανέφερε πως οι αναισθησιολόγοι δεν μπορούν να έχουν εξωτερικό ιατρείο από τη φύση της ειδικότητάς τους: «Εδώ και περίπου 30 χρόνια υπάρχει μία πρόταση και από το υπουργείο Υγείας για απογευματινά χειρουργεία, η οποία ποτέ δεν υλοποιείται. Το θέμα είχε τεθεί στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά δεν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις, οι οποίες θα αυξήσουν το εισόδημα των αναισθησιολόγων και των υπόλοιπων γιατρών του ΕΣΥ».
Το αποτέλεσμα είναι να οδηγείται σε μια δραματική κατάσταση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Ούτε η κυβέρνηση δεν το έχει συνειδητοποιήσει καλά. Γιατί χωρίς αναισθησιολόγους τα νοσοκομεία δεν θα έχουν χειρουργεία και ιατρεία πόνου, τα οποία τα δουλεύουν οι αναισθησιολόγοι με χιλιάδες ασθενείς, όπως και η παρηγορική φροντίδα. Έτσι, αδυνατεί ο ελάχιστος αριθμός των αναισθησιολόγων να αντιμετωπίσει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι σε απόγνωση» δήλωσε η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού».
Η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας είπε πως όσοι γιατροί επιλέξουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας τούς προσφέρονται καλύτεροι μισθοί είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στην Κύπρο και το εξωτερικό: «Το αποτέλεσμα είναι οι νέοι γιατροί να μην προσέρχονται και να βγαίνουν άγονες θέσεις στις προκηρύξεις. Νοσοκομεία με επανειλημμένες κρίσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις θέσεις. Αυτό αποτελεί έναν φαύλο κύκλο, γιατί ταυτόχρονα αυξάνεται η δουλειά των ήδη υπαρχόντων αναισθησιολόγων, οι οποίοι, οι περισσότεροι, είναι μεγάλοι σε ηλικία, κάνοντας 8 και 9 εφημερίες. Μιλάμε για ένα κλίμα που δεν είναι δελεαστικό. Έτσι από τη στιγμή που υπάρχουν πιο δελεαστικές προσφορές, το Εθνικό Σύστημα Υγείας εγκαταλείπεται».
Η κ. Άννα Μαλισιώβα τόνισε πως «αυτό που θέλουμε τουλάχιστον είναι να επιστρέψουμε στους μισθούς του 2012, κάτι για το οποίο έχουν δικαιωθεί οι γιατροί του ΕΣΥ με απόφαση του ΣτΕ, αλλά, όπως ενημερωθήκαμε από το υπουργείο, δεν υπάρχουν χρήματα».
Η ίδια πρόσθεσε πως η αύξηση που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό για τα 300 ευρώ για έναν διευθυντή, το 40% «πάει» στην Εφορία. «Πριν από τα μνημόνια οι εφημερίες μας φορολογούνταν αυτοτελώς με 20%. Τα μνημόνια απαίτησαν αυτό να είναι 40%. Η Εφορία παίρνει πάνω από τις μισές μας αποδοχές. «Φύγαμε» από τα μνημόνια και είναι ένα κίνητρο να επιτρέψουμε στις παλιές αμοιβές» επισήμανε.
Όσον αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ με αναισθησιολόγους, η ίδια τόνισε πως «μέχρι πέρσι είχαν γίνει τουλάχιστον στην Αθήνα αρκετές προκηρύξεις. Το ζήτημα είναι ότι δεν καλύπτονται. Ζητάμε όταν αδειάζει κάποια θέση, να μη γίνεται προκήρυξη, εφόσον οι αναισθησιολόγοι είναι πολύ λίγοι και βασιζόμενοι σε έναν νόμο του 1997 που ήταν για τους γενικούς γιατρούς, να εφαρμοστεί και για εμάς. Έτσι όταν αδειάζει κάποια θέση, να κάνει αίτηση ο αναισθησιολόγος και με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή να προσλαμβάνεται».
Τέλος για τις απεργίες που ακούστηκαν στο συνέδριο η ίδια επισήμανε πως «στο πίσω μέρος του μυαλού μας πιθανόν να υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Όταν βρίσκεσαι σε απελπισία, αυτό θα σκεφτείς. Αλλά είμαστε γιατροί και ασκούμε ένα λειτούργημα. Όταν λέμε απεργία, δεν εννοούμε πως θα κλείσουμε εντελώς να νοσοκομεία».

Share
Ετικέτες: Άννα Μαλισιόβα

Πρόσφατα άρθρα

Έρχεται η κακοκαιρία «Alexis» φέρνοντας ψύχος και χιόνια – Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Έρχεται το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα η κακοκαιρία «Alexis», όπως την ονόμασαν οι μετεωρολόγοι στην Ιταλία,…

23 Νοεμβρίου 2023

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 110,3% κατέγραψαν οι θεατές των θεατρικών παραστάσεων

Αύξηση κατά 94,5% στον αριθμό των έργων, κατά 159,6% στον αριθμό των παραστάσεων και κατά…

23 Νοεμβρίου 2023

Ο Κακουλίδης διαιτητής στο Αναγέννηση Καρδίτσας-Νίκη

Ο Χρήστος Κακουλίδης της ΕΠΣ Θράκης ορίστηκε από την ΚΕΔ/ΕΠΟ να διευθύνει το παιχνίδι Αναγέννηση…

23 Νοεμβρίου 2023

Εξαπάτησαν μητέρα και κόρη με δήθεν αναδρομικά σύνταξης

Θύμα ενός άγνωστου απατεώνα που συστήθηκε ως υπάλληλος του λογιστή τους έπεσαν μια γυναίκα και…

23 Νοεμβρίου 2023

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Από 1η Ιανουαρίου υποχρεωτικά οι πληρωμές μέσω IRIS

Από 1η Ιανουαρίου του 2024 θα υποχρεούνται τελικά ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να συνδέσουν τον…

23 Νοεμβρίου 2023

Η Lidl Ελλάς για 8η συνεχή χρονιά χορηγός της MOYSA

Ενθαρρύνει την καλλιτεχνική εξέλιξη ταλαντούχων νέων μουσικών, έχοντας προσφέρει από το 2016 πάνω από 150.000€…

23 Νοεμβρίου 2023