Τοπικά

Το έθιμο της καμήλας στο κέντρο του Βόλου με κάλαντα και χορούς από τη Νάξο (photos)

Παρουσία πολύ κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ το έθιμο της καμήλας στο κέντρο του Βόλου από τον Σύλλογο Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις. Επίσης ο Σύλλογος Χοροστέκι ΕΔΡΑΜΕ παρουσίασε κάλαντα και χορούς από τη Νάξο με παραδοσιακά όργανα.

Μία έκπληξη περίμενε χθες το βράδυ τους Βολιώτες και επισκέπτες στο κέντρο της πόλης με τα δρώμενα που είχαν προγραμματίσει δύο τοπικοί σύλλογοι, ο Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου και ο Σύλλογος Χοροστέκι ΕΔΡΑΜΕ.

Μέλη και των δύο συλλόγων περπάτησαν στον πεζόδρομο της Ερμού και κατέληξαν στην πλατεία του Αγίου Νικολάου παρουσιάζοντας το έθιμο της καμήλας και κάλαντα και χορούς από τη Νάξο αντίστοιχα.

Ο κ. Νικόλαος Μούτσελος, πρόεδρος του Συλλόγου Χοροστέκι ΕΔΡΑΜΕ, τόνισε ότι «παρουσιάσαμε κάλαντα και χορούς από τη Νάξο με το δρώμενο να πλαισιώνεται από παραδοσιακά όργανα, όπως τσαμπούνα, λαούτο και τουμπάκι. Η πορεία μας ξεκίνησε από την πλατεία Πανεπιστημίου και κατέληξε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου μέσω της Ερμού τραγουδώντας κάλαντα, ενώ στη συνέχεια το χορευτικό μας παρουσίασε χορούς από τη Νάξο».


Να σημειωθεί ότι δασκάλα χορού του Συλλόγου είναι η κ. Λίλια Τσιπτσέ, ενώ συμμετείχαν στα παραδοσιακά όργανα ο Γιάννης Λαΐνας στο τουμπάκι, ο Αντώνης Βούλγαρης στο λαούτο και ο Νίκος Μούτσελος στην τσαμπούνα.
Λίγη ώρα αργότερα στην Ερμού εμφανίστηκαν τα μέλη του Συλλόγου Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου παρουσιάζοντας το έθιμο της καμήλας, με την πορεία να καταλήγει στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Η κ. Πόπη Κυτούδη, πρόεδρος του Συλλόγου, τόνισε ότι «ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό τη διατήρηση και τη διάδοση της παράδοσης των ηθών και εθίμων της Βόρειας Θράκης και σήμερα (σ.σ. χθες) παρουσιάζει για πρώτη φορά το έθιμο της καμήλας, το ομορφότερο και βαρυσήμαντο έθιμο της περιοχής που έχει τις ρίζες του στα πανάρχαια χρόνια της Ανατολικής Ρωμυλίας και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα σημαντικό και μεγάλο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το έθιμο εντάσσεται στον εθιμικό κύκλο του Δωδεκαημέρου, αρχίζει παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ολοκληρώνεται ανήμερα της Πρωτοχρονιάς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το