Πολιτισμός

Το εργοστάσιο που έγινε… μουσείο μπίρας

mouseio

Ο Νώε τη συμπεριέλαβε στις προμήθειες για την Κιβωτό του.

Οι Σουμέριοι την αναφέρουν ως «θείο ποτό», οι Βαβυλώνιοι διέθεταν 20 διαφορετικά είδη και στην Αίγυπτο των Φαραώ ήταν μια από τις πλέον σημαντικές τροφές της καθημερινής διατροφής παιδιών και ενηλίκων.

Οι κυρίες της αυλής του Ερρίκου του 7ου δικαιούνταν ένα γαλόνι ως πρωινό ρόφημα, ο πατέρας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ εργαζόταν ως δοκιμαστής της, ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ, πριν από κάθε περιοδεία της, έστελνε έμπιστους αγγελιοφόρους προκειμένου να δοκιμάσουν την τοπική παραγωγή. Συν τοις άλλοις, ήταν αυτή που το 1350 έσωσε από την πανούκλα πληθυσμούς στην Ευρώπη.

Σήμερα η μπίρα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δαιδαλώδης και συχνά σκανδαλώδης ιστορία της, αλλά και η οικονομική και επιχειρηματική ιστορία της μέσα από τη λειτουργία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αναδεικνύονται αβίαστα και γοητευτικά στο «Aθηνέο», τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας στην Ελλάδα.

Το «Αθηνέο» δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο ίδιο ακριβώς σημείο, στη Λ. Κηφισού 102, όπου πριν από 50 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε το πρώτο της ζυθοποιείο.

Ο διάσπαρτος με καζάνια ζύμωσης, σωλήνες ανάδειξης ως πολύτιμων υλικών των βασικών πρώτων υλών της μπίρας, αντικείμενα memorabilia και αρχειακό υλικό κυριαρχούν στον χώρο, ο οποίος στεγάζει ένα πολύπτυχο: ένα πρότυπο μικροζυθοποιείο, ένα κέντρο αφιερωμένο στον πολιτισμό της μπίρας.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το