Άρθρα

Το εργοστάσιο παραγωγής SRF που επιβάλλει στο Βόλο η δημοτική αρχή και το ανάστημα της λογικής μας

*Του Κώστα Γαργάλα

Δηλωμένη όπως είναι γνωστό είναι η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Βόλου υπό την καθοδήγηση των Λούλη και Μπέου για την δημιουργία εργοστασίου παρασκευής SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου (είναι περίπου ότι και το RDF με την πρόσθεση όμως ξηρής οργανικής ύλης). Δηλωμένη επίσης η ουσιαστική συμφωνία της Περιφέρειας Θεσσαλίας επί της πρότασης αυτής ύψους 41.000.000 ευρώ . Γνωστή επίσης η αλλοπρόσαλλη πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης που άλλοτε υποστήριζε την καύση του RDF από την LAFARGE-HOLCIM και την δημιουργία εργοστασίου από τον Δήμο και άλλοτε και προεκλογικά απέρριπτε την πρόταση με υπογραφή απλού υπηρεσιακού αλλά όχι πολιτικού υπεύθυνου παράγοντα. Γνωστή τέλος και η τοποθέτηση της σημερινής Κυβέρνησης για την υλοποίηση της Δημοτικής πρότασης με την πλήρη αποδοχή φυσικά αυτής. Καταγεγραμμένη τέλος η αντίδραση εξαιρετικά μεγάλης μερίδας δημοτών-ισσών , που δυο φορές κατέβηκε στους δρόμους της πόλης κατά χιλιάδες, διαδηλώνοντας την αντίθεσή της στα σχέδια όλων των προηγούμενων εξουσιών.

Η συμβολή όμως της αποτυπωμένης στο κείμενο αυτό σκέψης έχει να κάνει με κάτι που δεν έχει διόλου και ποτέ τεθεί στο τραπέζι των σκέψεων αλλά και των παραμέτρων μιας τέτοιας συμπεριφοράς και επιλογής της πόλης.  Βασική τέλος προϋπόθεση για να εκφραστεί η τελευταία αυτή σκέψη είναι η αποδοχή μιας σειράς τρελών για τον κοινό δημοτικό νου παραδοχών και παραμέτρων.

1η Παραδοχή. Η καύση των σκουπιδιών είναι αδιαπραγμάτευτα και αποδεδειγμένα ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον της πόλης.

2η Παραδοχή. Η Lafarge –Holcim (το μοναδικό σήμερα εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή που έχει άδεια καύσης τέτοιων σκουπιδιών) διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό του κόσμου πρωτοπορώντας τεχνολογικά και επιβεβαιώνοντας την διακηρυγμένη προσήλωσή της στην προστασία του Περιβάλλοντος.

3η Παραδοχή. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτει και τα 45 εκατομμύρια που προβλεπόταν για όλη την Θεσσαλία (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία) αποκλειστικά στον Δήμο Βόλου καθώς η προταθείσα εγκατάσταση προϋπολογίζεται στα 41 εκατομμύρια.

4η Παραδοχή. Έχει μελετηθεί ,αναλυθεί,  συνταχθεί, αποδειχθεί και παρουσιαστεί στον Δημότη και στην Δημότισσα η οικονομική και τεχνική βιωσιμότητα του εγχειρήματος και όλοι αποδέχονται την αξιοπιστία αυτής.

5η Παραδοχή. Η ανακύκλωση στην πόλη ,με όλα της τα στάδια , έχει υλοποιηθεί με έναν απίστευτα ολοκληρωμένο σχεδιασμό , με διαχωρισμό στην πηγή κλπ από τον Δήμο και έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο κίνημα οικολογικής συμπεριφοράς και συνείδησης από τους πολίτες με την υψηλή καθοδήγηση των Αρχών της.

6η Παραδοχή. Το κόστος λειτουργίας των περίπου 2,7 εκατομμυρίων κατ’ έτος καλύπτεται αποκλειστικά από τον Δήμο, χωρίς την συμμετοχή ιδιώτη αλλά και χωρίς αυτό να είναι εις βάρος άλλων βασικών υπηρεσιών και δομών του Δήμου.

7η Παραδοχή. Η επένδυση αυτή είναι έτοιμη να λειτουργήσει εύρυθμα και αποδοτικά ως προς την παραγωγή SRF με μόνιμο προσωπικό του Δήμου και  με ταυτόχρονη άμεση ωφέλεια για τον Δημότη την μείωση των δημοτικών τελών.

8η Παραδοχή. Η μεταφορά του παραγόμενου υλικού (SRF) με βαριά οχήματα έχει εξασφαλισθεί χωρίς ούτε ένα ευρώ κόστος για τον Δήμο από τον ΧΥΤΑ προς το εργοστάσιο της LAFARGE-HOLCIM.

9η Παραδοχή. Το εργοστάσιο είναι ανοικτό και υπό τα χειροκροτήματα των υποστηρικτών αυτού του τύπου της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και επένδυσης του Δήμου , υποδέχεται τα φορτία.

Εδώ τελειώνουν οι βασικές οφείλω να επισημάνω παραδοχές, καθώς υπάρχουν άπειρες άλλες, η επένδυση είναι έτοιμη, κι όλοι ευχαριστημένοι.

Την επομένη όμως το πρωί η Διοίκηση της Εταιρείας, που φυσικά καμιά σχέση δεν έχει με την πόλη του Βόλου,  αποφασίζει να κλείσει το εργοστάσιο δίνοντας γενναίες ή και καθόλου αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.

Γιατί;

Γιατί ας πούμε βρίσκεται ένοχη στα δικαστήρια της Γαλλίας , μετά από τις σοβαρότατες καταγγελίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και στήριξη των Ισλαμιστών του ISIS στην Συρία και οδηγείται σε κλείσιμο.

Γιατί ας πούμε η μετοχή της στα διεθνή χρηματιστήρια καταποντίζεται σε μια κρίση που πάντα είναι προ των πυλών και σ’ ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον δεν μπορεί να επιβιώσει. Καπιταλισμό έχουμε αν δεν το θυμόμαστε.

Γιατί ας πούμε πως χάνει στον ιδιότυπο πόλεμο μεταξύ ομοειδών εταιρειών, αμερικανικών ας πούμε  ή άλλων συμφερόντων.

Γιατί ας πούμε η γεωπολιτική κατάσταση επιβάλει την ενίσχυση των εργοστασίων και των υποδομών της  σε άλλη περιοχή του κόσμου και την υποβάθμιση της δυναμικής της Εταιρείας στην Ευρώπη.

Γιατί ας πούμε ανακατανεμήθηκαν οι ζώνες ελέγχου και δραστηριότητας των πολυεθνικών εταιρειών και κρίθηκε ασύμφορη η εγκατάσταση του Βόλου και παράλληλα κατάλληλη η μετατροπή της σε ζώνη υψηλού και ιδιαίτερης μορφής και ύφους τουρισμού , όπως εξάλλου προβλέπει και το ΓΠΣ.

Γιατί ας πούμε οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν στην πολυεθνική πως το συμφέρον της είναι να κλείσει το εργοστάσιο στην Ελλάδα και να το μεταφέρει στην Μέση Ανατολή ή στην Τουρκία αφού προηγουμένως εύκολα έχει αποκτήσει την καταλληλότητα των προϊόντων της εκεί με Ευρωπαϊκό ISO.

Γιατί, γιατί ,γιατί…..

γιατί έτσι εκείνη αποφάσισε και χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

Και η επένδυση των 41.000.000 ευρώ και των 2.700.000 ευρώ κατ’ έτος για το λειτουργικό κόστος , τι γίνεται; Πού πάει;

Και το παραγόμενο «προϊόν» πού και με τι κόστος διατίθεται;

Και η οικολογική κατάσταση και κατάταξη της πόλης που βρίσκεται;

Και η ποιότητα ζωής του Δημότη και της Δημότισσας πώς διαμορφώνεται;

Ποιος πληρώνει τα σπασμένα;

Ποιος θα απολογηθεί για την απίστευτης ελαφρότητας επιλογή;

Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένο πως καμιά από τις εννιά προαναφερθείσες παραδοχές δεν υπάρχει πραγματικά, ούτε καν ίχνος αυτών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μια είναι η λύση. Σοβαρή και μελετημένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, με πολλά και διαβαθμισμένα πράσινα σημεία, με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, με επένδυση έντασης εργασίας και όχι έντασης κεφαλαίου, με παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας, με παραγωγή βιοαερίου προς δημοτική και ποικιλότροπη αξιοποίηση (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κλπ)  και παράλληλα παύση της καύσης σκουπιδιών από οποιαδήποτε βιομηχανική μονάδα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης . Έτσι μόνο θα προσφέρουμε ουσιαστικά στην ποιότητα της ζωής σ’ αυτόν τον τόπο κι έτσι μόνο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον που θα υποδέχεται τον Δημότη και τον επισκέπτη ως ανταπόδοση του δικού του σεβασμού προς εκείνο. Κάθε άλλη επιλογή θα είναι αιτία διχασμού της πόλης με συνακόλουθες παρενέργειες ανεπιθύμητες για όλους. Εκτός ίσως από εκείνους που επιμένουν να μας δηλητηριάσουν. Κι είναι πολύ γνωστοί αυτοί. Και λίγοι όμως. Και μικροί. Πολύ μικροί μπροστά στο ανάστημα της λογικής. Και της πολιτείας αυτής.

*Πολιτικός Μηχανικός- Μέλος της Δ.Ε του ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Μέλος της «ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το