Τοπικά

Το ελληνικό Πάσχα στη Σουηδία – Ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου Π. Δήμου θυμάται

Με τη Μεγάλη Εβδομάδα να οδεύει στο τέλος της κι ενώ σε λίγες ώρες θα εορταστεί με κατάνυξη η Ανάσταση του Χριστού, ο εκπαιδευτικός Πασχάλης Δήμου, ο οποίος στο παρελθόν έζησε στη Σουηδία, μίλησε για το πώς τιμούνε τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό. Τα πασχαλινά έθιμα και η συμμετοχή στις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με τον διευθυντή του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου, ο οποίος βγήκε «ζωντανά» στην εκπομπή «Θεσσαλία Παντού».

O κ. Δήμου, ο οποίος το 2010 πήρε τον δρόμο της επιστροφής από τη Στοκχόλμη, όπου δίδαξε στο παρελθόν σε σχολεία της ελληνικής παροικίας στη σουηδική πρωτεύουσα (στο διάστημα της απόσπασής του διετέλεσε υπεύθυνος παιδαγωγικής καθοδήγησης των εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ , διευθυντής στο Σαββατιάτικο Ελληνικό Σχολείο Στοκχόλμης και διευθυντής στο Ελληνικό Σχολείο της Solna), αναφέρθηκε στην κατάνυξη των Ελλήνων που ζούνε εκεί και επισήμανε ότι ο εορτασμός του Πάσχα εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία για τους ομογενείς.

Ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου εξήγησε πως παρότι τα τελευταία χρόνια οι Σουηδοί έχουν αποβάλλει το θρησκευτικό στοιχείο από τον δημόσιο βίο τους, οι Έλληνες μετανάστες προσπαθούν να τηρούν τα ήθη και έθιμα, με τα οποία μεγάλωσαν στη μητέρα πατρίδα. «Πλέον στη Σουηδία επικρατεί μία τάση αθεΐας. Η κοινωνία εκεί είναι πιο ορθολογική, σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος προτεστάντες, και βέβαια κυριαρχεί ο νόμος της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι Έλληνες εξακολουθούν να αγκαλιάζουν τα εορταστικά δρώμενα του Πάσχα. Αυτό είναι το πλέον συγκινητικό της υπόθεσης, γιατί υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες. Η περιφέρεια της Στοκχόλμης καλύπτει μία έκταση που είναι ίση με τη μισή Θεσσαλία περίπου. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται πως οι μετακινήσεις είναι πιο δύσκολες, αλλά και πάλι, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων συμμετέχει ενεργά στις Θείες Λειτουργίες.

Βλέπεις την αγωνία και τη λαχτάρα τους, είναι κάτι που επιζητούν και το θέλουν», είπε ο κ. Δήμου, για να προσθέσει: «Πέρα από την αντικειμενική δυσκολία της μεγάλης απόστασης, έχουν να αντιμετωπίσουν και την καθημερινότητα. Για παράδειγμα, φέτος η Μεγάλη Παρασκευή για τους ορθόδοξους ήταν στις 30 Απριλίου και συνέπεσε με μία μεγάλη γιορτή των Σουηδών, τις Βαλπουργίες, με τις οποίες αποχαιρετούν τον χειμώνα και υποδέχονται την άνοιξη (σ.σ. πρόκειται για παγανιστικό κατάλοιπο και σύμφωνα με τη σκανδιναβική παράδοση, ανάβουν μεγάλες φωτιές, όπως στην εποχή που ακολουθούσαν αυτή την πρακτική για να διώξουν τις μάγισσες. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου)».

Αναφορά έγινε και στο ψήσιμο του οβελία ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα. «Έχω ζήσει αυτή την εμπειρία. Είτε οργανωμένα μέσα από τις ελληνικές κοινότητες είτε από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, οι συμπατριώτες μας τηρούν πιστά το έθιμο και στήνουν σούβλες. Μάλιστα, προκαλούν το ενδιαφέρον των γειτόνων τους. Πολλές φορές προσκαλούν Σουηδούς, οι οποίοι αγαπούν εξίσου το μπάρμπεκιου και το υπαίθριο ψήσιμο και τους κερνούν, εξηγώντας τους όλα όσα γίνονται ανήμερα το Πάσχα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το