Οικονομία

Το ελληνικό Keep Calm and Carry On για τη μάχη ενάντια στη λιτότητα

e

Η πρώτη πραγματική επανάσταση των πιστωτών έχει κάνει ένα αξιοπρεπές ξεκίνημα, ακόμη κι αν δεν το πιστεύει κανείς, τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, αναρρωτώμενος πώς λένε στην Ελλάδα «Keep calm and carry on”, δηλαδή το σύνθημα με το οποίο η Βρετανία έδωσε το σύνθημα στους πολίτες της για να αντέξουν τους γερμανικούς βομβαρδισμούς στην πρώτη περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τελικά να επικρατήσουν. Αν πιστέψει κανείς τα ρεπορτάζ και τις απόψεις που γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες, θα πιστέψει ότι οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές της ήταν καταστροφικές -ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παραδόθηκε», άποψη που φαίνεται να ενστερνίζονται ακόμη και συνιστώσες του, σημειώνει ο Πολ Κρούγκμαν στους Νιου Γιορκ Τάιμς, υποστηρίζοντας ότι αντίθετα, δεν ήταν, αλλά η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά, αν και οι μεγάλες μάχες είναι ακόμη μπροστά για την χώρα μας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα για τριπλασιασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια, με τεράστιο κόστος για την εθνική οικονομία και τους Ελληνες. Γιατί να το κάνει αυτό οποιαδήποτε κυβέρνηση; Από φόβο, κατά τον Κρούγκμαν, ότι οι δανειστές θα τους έκοβαν την ροή χρήματος ή, ακόμη χειρότερα, θα προκαλούσαν κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Υποχώρησε η παρούσα κυβέρνηση και συμφώνησε σε εξοντωτικά για την οικονομία πλεονάσματα; Οχι. Αντίθετα, κέρδισε νέα περιθώρια ευελιξίας για φέτος και μία ηπιότερη γλώσσα για τα μελλοντικά πλεονάσματα. Αυτό μπορεί να σημαίνει τα πάντα, αλλά και τίποτε.

Γιατί τότε όλη αυτή η αρνητική προσέγγιση; αναρρωτιέται ο Κρούγκμαν. Πέραν των δημοσιονομικών, υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις που δεν θα αναστραφούν, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα παραμείνουν, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ήττα η δέσμευση για πάταξη της φοροδιαφυγής (κάτι που, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Κρούγκμαν, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί είναι αρνητικό για μία αριστερή κυβέρνηση).

Τίποτε από όσα συνέβησαν δεν δικαιολογεί την ρητορική περί αποτυχίας, αλλά μάλλον πρόκειται για μία ανίερη συμμαχία μεταξύ αριστερόστροφων συντακτών με παράλογες προσδοκίες και των media που αρέσκονται σε θέματα καταστροφής της Ελλάδας, καθώς αυτό θα έπρεπε να παθαίνουν οι κακοπληρωτές χρεών, όπως εκτιμά ο Κρούγκμαν…

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το