Τοπικά

Το δώρο της ζωής από συγγενείς τους περιμένουν τρεις νεφροπαθείς στη Μαγνησία

Το δώρο της ζωής περιμένουν για περισσότερα από εννιά χρόνια περίπου 65 νεφροπαθείς από τη Μαγνησία με τη λίστα αναμονής να αυξομειώνεται, ενώ πανελλαδικά οι νεφροπαθείς έχουν φτάσει τους 1.200.

Το 2016 στη Μαγνησία έγιναν τρεις μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες και το 2017 δύο από πτωματικούς και μία από ζώντα δότη. Δύο μόλις μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες πραγματοποιήθηκαν το 2018 και το 2019 δύο από ζώντες δότες (μητέρες στους γιους τους) και μία από πτωματικό.
Την ίδια χρονιά οι δωρεές οργάνων στη Μαγνησία ήταν μόλις δύο, ενώ ο αριθμός των νεφροπαθών αυξάνεται.
Συγκεκριμένα οι αιμοκαθαρόμενοι έχουν ξεπεράσει στον Νομό τους 200 και περισσότεροι από 40 είναι οι μεταμοσχευμένοι. Από τους 200, οι μισοί κάνουν αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Βόλου, και 75 και 25 σε κλινικές.

«Μία αιμοκάθαρση κοστίζει από 2.000 έως 2.500 ευρώ τον μήνα, ενώ τα φάρμακα ενός μεταμοσχευμένου κοστίζουν 500 ευρώ» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας Βασίλης Γιαννάκος προσθέτοντας πως από τον Νοέμβριο δεν υπήρξαν δωρεές ή μεταμοσχεύσεις, ενώ υπάρχουν νέοι άνθρωποι που περιμένουν…
Το ευχάριστο είναι ότι σύντομα αναμένεται να γίνουν τρεις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε ασθενείς από τη Μαγνησία από συγγενικά τους πρόσωπα.
«Είναι από τους τυχερούς και δεν θα ταλαιπωρηθούν πολύ με την αιμοκάθαρση» πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκος.
Υπογράμμισε, ωστόσο πως στον «Ευαγγελισμό» δόθηκαν επιπλέον χειρουργικά κρεβάτια για τις μεταμοσχεύσεις, αλλά οι νεφροπαθείς περιμένουν να γίνουν σε όλα τα Νοσοκομεία προσλήψεις γιατρών γιατί υπάρχει πρόβλημα.
Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι είναι άμεση η ανάγκη να επανδρωθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τόνισε ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος.
«Αν δεν κάνει καμπάνια το υπουργείο, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Ο κόσμος έχει προβλήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πρέπει να προσληφθούν εντατικολόγοι και ψυχολόγοι που την ύστατη ώρα θα μιλήσουν στους συγγενείς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το