Τοπικά

Το δημοτικό συμβούλιο θα τιμήσει τον Χαράλαμπο Τσιμά με το “χρυσό κλειδί” της πόλης

Έχοντας υπόψη τη διαχρονική υποστήριξη και τη συνεισφορά του κ. Χαράλαμπου Τσιμά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων, θα υπάρξει διοργάνωση τιμητικής προς το πρόσωπό του εκδήλωσης κατά τη διάρκεια της οποίας θα του απονεμηθεί το χρυσό κλειδί της πόλης, ως η ελάχιστη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε ένα δημότη του Βόλου για το μέγεθος της προσφοράς του στον τόπο καταγωγής του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΣΙΜΑ 

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις  18 Μαΐου του 1931 και μεγάλωσε στο Βόλο.

Πήγε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο μέχρι την Τετάρτη Δημοτικού και μετά από  εξετάσεις συνέχισε στην 1η Οκταταξίου του 2ου Γυμνασίου Βόλου. Οικονομικές δυσκολίες δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει με σπουδές στο Πανεπιστήμιο. Το Μάρτιο του 1952 ξενιτεύεται στην Αιθιοπία    προς αναζήτηση εργασίας.

Εργάζεται στο παντοπωλείο του θείου του για πέντε χρόνια χωρίς να είναι ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά του ούτε και από τις απολαβές,  έχοντας πάντα στο μυαλό του την προοπτική μιας δικής του δουλειάς.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων παρακολούθησε μαθήματα οικονομικών στο Νυχτερινό Καναδικό Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα. Το 1957 αφήνει το θείο του και αγοράζει ένα μικρό παντοπωλείο με ξένα κεφάλαια. Μετά από ένα χρόνο έχει ξεχρεώσει όλες του τις υποχρεώσεις, η επιχείρηση αρχίζει να αναπτύσσεται και καταφέρνει κάνοντας εισαγωγές να  μετατρέψει το μπακάλικο  σε σούπερ μάρκετ.

Μετά από λίγα χρόνια, το 1970, έχει το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ της Αντίς Αμπέμπα με το όνομα “Bambis”. Σήμερα όλη η περιοχή έχει το όνομα Bambis. Το Μάιο του 1975 έγινε η στρατιωτική επανάσταση που εθνικοποίησε το κατάστημα και το σπίτι του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, στο Βόλο, με την οικογένειά του μέχρι το 1999. Τη χρονιά αυτή η νέα Αιθιοπική κυβέρνηση αποφασίζει να του επιστρέψει τα ακίνητα του τα οποία παραλαμβάνει τον Ιανουάριο του 2000 σε άθλια κατάσταση. Αρχίζει τότε μια τιτάνια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις ζημιές, να βρει καινούριους προμηθευτές και να οργανώσει ξανά τη δουλειά. Το Μάρτιο του 2000 αρχίζει πάλι τις δραστηριότητές του. Σήμερα είναι το πιο γνωστό σούπερ μάρκετ της Αντίς Αμπέμπα.

Ο Χαράλαμπος Τσιμάς είναι παντρεμένος από το 1961 με την Ελένη Στατηρά,  έχει τέσσερις κόρες, την Πηνελόπη, την Ευαγγελία, την Όλγα και την Παρασκευή, έξι εγγονές και έναν εγγονό. Γνωρίζει άπταιστα τέσσερις γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Αιθιοπικά.

Μέχρι σήμερα συνεχίζει να εργάζεται κανονικά μοιράζοντας το χρόνο του ανάμεσα στην Αιθιοπία και την Ελλάδα έχοντας πάντα στο πλευρό του την σύζυγό του Ελένη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το