Τοπικά

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» τιμά τη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και συμμετέχει στις εκδηλώσεις

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της Εθνικής μας Ιστορίας ,ο σφαγιασμός των Ελλήνων του Πόντου, ως αποκορύφωση των διώξεων και των καταστροφών από το Κεμαλικό καθεστώς, μας αναγκάζει σήμερα να σκύψουμε σοβαρά, ευλαβικά και στοχαστικά ,πάνω στη εξέλιξή μας ως Έθνους και ως Λαού.

Το Δίκτυο των Συλλόγων της επ. Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,που αγκαλιάζει όλους τους Συλλόγους των Ελασσονιτών σε όλο τον κόσμο , έχει ως ιδρυτικά μέλη του πολλούς από τους Συλλόγους των Ποντίων του Δήμου Ελασσόνας , οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά και λαμπρύνουν τις δράσεις του. Γι’ αυτό και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ έχει ιδιαίτερους λόγους να τιμά τη μαύρη αυτή επέτειο.
Η γενοκτονία των Ποντίων ,αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων .

Η προάσπιση της ιστορικής γνώσης και μνήμης, με την αναγνώριση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος είναι αυτονόητο χρέος της διεθνούς κοινότητας, η οποία το τελευταίο διάστημα κρίνεται από τις αποφάσεις της και τη στάση της , σε μια συγκυρία που ο αυταρχικός αναθεωρητισμός απειλεί ευθέως τη σταθερότητα του κόσμου μας.
Η 19η Μαΐου έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, ημέρα τιμής στα 353.000 χιλιάδες θύματα του ανθρώπινου παραλογισμού και της ασύλληπτης βαρβαρότητας, αλλά και στους χιλιάδες εκτοπισμένους Ποντίους από την ιστορική Πατρίδα όπου ζούσαν επί αιώνες.
Η Μνήμη και η Τιμή στους προγόνους μας ενεργεί αποτρεπτικά, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες θηριωδίες. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η διαρκής επαγρύπνηση απέναντι στις διακρίσεις και στη βία, είναι ευθύνη όλων μας και της επίσημης πολιτείας και του λαού».
Είναι γεγονός ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι ιερό καθήκον όλων μας, αλλά ακόμα το Ποντιακό, είναι ένα ζωντανό ζήτημα με διεθνείς προεκτάσεις.
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το καθιστούν επίκαιρο γιατί είναι θέμα δημοκρατίας και ελευθερίας αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ανάδειξη και διεθνοποίηση της γενοκτονίας υπερβαίνει τον Ποντιακό Ελληνισμό , αφορά όλους τους Έλληνες και θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο της πολιτικής που σέβεται την ιστορία και την αλήθεια, δηλαδή την σωστή πληροφόρηση της διεθνούς κοινότητας, τη διαφύλαξη της μνήμης και την διάσωση της γνώσης στις επόμενες γενεές.
Ο Απανταχού Ελληνισμός στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα των αδελφών μας Ποντίων και Μικρασιατών Ελλήνων για δικαίωση, ενώ η Ελληνική Ομογένεια παίζει ένα σημαντικό ρόλο και είναι πλέον καιρός να καρποφορήσουν οι μακροχρόνιες προσπάθειες της διεθνούς ανάδειξης της Γενοκτονίας ως ενός εκ των μεγαλυτέρων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Εκατόν πέντε χρόνια μετά το ανηλεές πογκρόμ, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου, η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων αθώων, που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, παραμένει ζωντανή
Εκεί στηρίζεται και το αίτημα να αναγνωριστεί η γενοκτονία του μικρασιατικού Ελληνισμού και να καταδικαστεί η Τουρκία, έτσι όπως καταδικάστηκε ,στην ιστορική συνείδηση της ανθρωπότητας και η Ναζιστική Γερμανία.

Η 19η Μαΐου δεν είναι απλά μια ακόμα μέρα Μνήμης. Είναι σταθμός περισυλλογής! Περισυλλογής εθνικής και ατομικής!
Η Ελληνική Πολιτεία έχει αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία και στις 19 Μαΐου αποτίει φόρο τιμής στους αδικοχαμένους Έλληνες της περιοχής αυτής. Αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, την καθοριστική συμβολή των ξεριζωμένων Ποντίων στην οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ανόρθωση της πατρίδας μας.

Χρέος του Ελληνικού Έθνους η Ιστορική Μνήμη
Το ιστορικό κεφάλαιο του δράματος των Ελλήνων του Πόντου δεν έχει κλείσει και δεν είναι δυνατό να κλείσει , εφόσον πολλά γεγονότα δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη.
Η νίκη των θεμελιωδών ανθρώπινων αξιών και αρχών της ειρήνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, λειτουργεί και ως αφύπνιση για την αποφυγή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον.
Η κληρονομιά αυτή φαντάζει βαριά και ασήκωτη –μια κληρονομιά μοναδική και πολύτιμη ,μια κληρονομιά βαθιάς ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές.
Χρέος μας να μάθουμε την ιστορία του έθνους μας .
Ένας λαός χωρίς ιστορία είναι καταδικασμένος να αφανιστεί και ο λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του κινδυνεύει να χάσει την εθνική του ταυτότητα.

Δεν είναι παρά ένα ευλαβικό μνημόσυνο για τους ανθρώπους εκείνους ,που ανελέητα εκτοπίστηκαν ,βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν στο όνομα της τουρκικής εθνοκάθαρσης, επειδή γεννήθηκαν Έλληνες και επειδή παρέμειναν Έλληνες ,ως το τέλος.

Τα δικά μας λόγια, δεν είναι παρά ένας ελάχιστος φόρος τιμής στις χιλιάδες αθώες ψυχές ,που χάθηκαν επειδή είχαν την «ατυχία» να κατοικούν στα βόρεια της Μικράς Ασίας ,στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και να είναι χριστιανοί.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εργασίες

  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης περιμετρικά του Πολιτιστικού Κέντρου στο πάρκο της Ευξεινούπολης.…

12 Ιουνίου 2024

Για τη Λενιώ που «έφυγε»

  Της Μαρίας Σπανού Ο λόγος για τη Λενιώ Μητροπούλου, η οποία «έφυγε» αθόρυβα τη…

12 Ιουνίου 2024

Περιφέρεια Θεσσαλίας – Σε κατάσταση «υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς» κατηγορία 4

Το φαινόμενο του καύσωνα βρίσκεται στην εξέλιξη και αναμένονται οι ίδιες συνθήκες από πλευράς θερμοκρασίας…

12 Ιουνίου 2024

Ο John Stamos στο νέο επεισόδιο του Argo Talks

  O τηλεοπτικός αστέρας του Full House και δις προτεινόμενος για βραβείο Emmy, John Stamos,…

12 Ιουνίου 2024

«Η οθωμανική απογραφή του 1454/55 στο Σαντζάκι Τρικάλων» από τον Θεόδωρο Νημά 

  Μία από τις σημαντικότερες εκδόσεις του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και του…

12 Ιουνίου 2024

Εκκρεμούσε ένταλμα ανακριτή από την Κεφαλλονιά και συνελήφθη στον Βόλο

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στον Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ένας 18χρονος άνδρας,…

12 Ιουνίου 2024