Πολιτισμός

«Το δεύτερο βιβλίο μου Αστρονομίας στο Δημοτικό» από τον Κωνσταντίνο Δ. Μαυρομμάτη

 

Του
Β.Δ. Αναγνωστόπουλου,
ομότιμου καθηγητή
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ένας από τους πολλούς λόγους που αγαπούμε τα βιβλία, θέλω να πιστεύω, είναι ότι με το ανάλογο κείμενο βέβαια και την εικονογράφηση μας γυρίζουν στην παιδική και εφηβική μας ηλικία – στη χώρα της μόνιμης νοσταλγίας! Έτσι κάπως ένιωσα με τούτο το βιβλίο. Μου θύμισε τα πρώτα βιβλία που νέος είχα διαβάσει, όπως Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα του Μενέλαου Λουντέμη, Από τη γη στη Σελήνη του Ιούνιου Βερν, Οι εξωγήινοι του Έριχ φον Νταίνικεν κ.ά. Ασφαλώς δεν απευθύνεται στους μεγάλους, αλλά σε παιδιά του Δημοτικού, όμως, το θέμα της Αστρονομίας με όλα τα σύγχρονα διαστημικά ταξίδια κ.ά., γοητεύουν μικρούς και μεγάλους. Άλλωστε είναι γνωστή από την αρχαιότητα η επιστήμη της Αστρονομίας και η έρευνα του σύμπαντος.
Ο αγαπητός φίλος Κώστας Μαυρομμάτης, μαθηματικός, πρώην λυκειάρχης και επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, είχε από χρόνων την πρόνοια να στραφεί προς τη μαθητιώσα νεολαία (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) με ανάλογα μαθήματα, εκδηλώσεις, πρακτικές ασκήσεις με ελκυστικά έντυπα (περιοδικό, τεύχη κ.ά.) και να δημιουργήσει ευρύ κύμα θαυμασμού προς την Αστρονομία και το Διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου τιμήθηκε με Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Και ας προσθέσουμε ότι και εφέτος τα μαθήματα της Σχολής Αστρονομίας Βόλου και για τις τρεις τάξεις αρχίζουν στις 14 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 8 Απριλίου (περισσότερα: www.astronomos.gr).
«Το δεύτερο βιβλίο μου Αστρονομίας στο Δημοτικό» (με επιστημονική επιμέλεια του Λουκά Ζαχείλα, καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προέδρου της Εταιρείας, έκδ. της Εταιρείας Α. και Δ., Δημιουργικό-εκτύπωση Παλμός, Βόλος 2022, σελ. 204) περιλαμβάνει Μέρος της πολύτομης έκδοσης: Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής. Είναι, καθώς διαβάζουμε στον Πρόλογο του Κ. Μαυρομμάτη, συνέχεια του πρώτου βιβλίου «και απευθύνεται κυρίως προς τους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης, επειδή μερικά κεφάλαιά του παρουσιάζουν κάποια δυσκολία, η οποία μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με τη βοήθεια του δασκάλου». Τα περιεχόμενα κατά ενότητα είναι: 6η ενότητα Διαστημική: Πύραυλοι και δορυφόροι, 7η ενότητα Διαστημόπλοια γύρω από τη Γη και τη Σελήνη, 8η ενότητα Προς τους πλανήτες και τους «εξωγήινους», 9η ενότητα Νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις, 10η ενότητα Η ουράνια σφαίρα και 11η ενότητα Χρόνος, αστρονομικά όργανα, τηλεσκόπια. Ακολουθούν: Αλφαβητικό ευρετήριο ονομάτων, αλφαβητικό ευρετήριο θεμάτων, Λεξιλόγιο όρων και ονομάτων.
Η ευμέθοδη και λιτή «αφήγηση», με την πλούσια εικονογράφηση και τον παιδαγωγικό τρόπο περιγραφής και ανάλυσης στοιχείων από τον γοητευτικό κόσμο του Διαστήματος, κάνουν το βιβλίο πολύ ελκυστικό και εύληπτο. Είμαι βέβαιος ότι θα το απολαύσουν παιδιά αυτής της ηλικίας, αν κρίνω κι από την εγγονή μου που μόλις το πήρε στα χέρια της δεν ήθελε να το αποχωριστεί. Αφυπνίζει την περιέργεια, πλουτίζει τη γνώση και τη φαντασία. Γεννάει όνειρα και μεγάλες προσδοκίες. Και προβάλλονται πρότυπα θαυμασμού και μίμησης, επιστήμονες διάσημοι, ξένοι και Έλληνες, που ξεκλείδωσαν (και ξεκλειδώνουν) τα μυστικά του σύμπαντος και χάραξαν τον δρόμο για το διάστημα και το υπερπέραν. Και με απτές αποδείξεις, τα ταξίδια στο ηλιακό σύστημα, τα διαστημόπλοια, τους αστροναύτες κ.λπ. Κι εμείς οι μεγαλύτεροι, επίσης, θα γνωρίσουμε την πορεία προς το διάστημα από τα πρώτα ιστορικά βήματα του ανθρώπου πάνω στη γη ως τα μεγάλα άλματα και τις μεγάλες σύγχρονες κατακτήσεις.
«Το δεύτερο βιβλίο μου Αστρονομίας στο Δημοτικό», έρχεται με την υπεύθυνη επιστημονική του γνώση και ενημέρωση προς τους νέους (και τους μεγαλύτερους) να φωτίσει το αναπόφευκτο μέλλον της διαστημικής μας εποχής. Ο Αριστοτέλης έλεγε « άνθρωπος φύσει του ειδέναι ορέγεται», ο άνθρωπος από τη φύση του αγαπά τη γνώση. Γνώση χωρίς όρια, και αυτό είναι η μεγάλη του δόξα!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το