Άρθρα

Το δέντρο και το δάσος για την 32η Ταξιαρχία

του Βασίλη Μεταξά*

Η συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το ζήτημα της μετεγκατάστασης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, το σίριαλ προεκλογικής κοπής εκ μέρους της κυβέρνησης με την «προσωρινή αναστολή», οι φωνές για το μέλλον της «τοπικής ανάπτυξης» και της εύρεσης «ισοδύναμων», ξεχωρίζουν το δέντρο και κρύβουν το δάσος μιας σειράς σοβαρών παραμέτρων που πρέπει να μπουν στη συζήτηση.

Από μόνο του το γεγονός ότι, με αφορμή τη μετακίνηση, όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έχουν τσακίσει τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ για χάρη των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων με μια σειρά μέτρα, αυτοπροβάλλονται ως υπερασπιστές του εισοδήματος των επαγγελματιών, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό.
Πάει πολύ να παρουσιάζονται ως σωτήρες των ΕΒΕ οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που όλα τα προηγούμενα χρόνια ως κυβέρνηση εκτόξευσαν τη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων, τους έδεσαν στις τράπεζες και μετά έφεραν και τα μνημόνια για να τους αποτελειώσουν. Πάει πολύ να βγαίνουν «από πάνω» οι κυβερνητικοί βουλευτές και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν επιπλέον μνημόνια και διατηρούν όλα τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα που έχουν εξοντώσει τους ΕΒΕ. Πάει πολύ να βρίσκει πεδίο να βγει από τα λαγούμια η ναζιστική Χρυσή Αυγή που το φασιστικό της ιδεολόγημα περί «εθνικής ανάπτυξης» είναι η απαίτηση για μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές υπέρ των εφοπλιστών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εκείνων δηλαδή που ήδη απολαμβάνουν σκανδαλώδεις ευεργετικές ρυθμίσεις σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων. Πάει πολύ να αυτοπαρουσιάζεται η δημοτική αρχή Μπέου εκπρόσωπος των συμφερόντων των ΕΒΕ, όταν ήταν από τους πρώτους που υλοποίησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις αναγκαστικές πληρωμές, με απειλές κατάσχεσης για χρέη στον Δήμο. Πάει πολύ, όλοι τους, τη στιγμή που έχουν οδηγήσει στην ανέχεια χιλιάδες ΕΒΕ, όπου πραγματικά ο καθένας πιάνεται από τα μαλλιά του, όπως λένε οι ίδιοι, δίνοντας καθημερινά αγώνα επιβίωσης, να κραδαίνουν διάφορα ψίχουλα για να καλύψουν το μεγάλο φαγοπότι υπέρ των μονοπωλίων, το οποίο έστησαν και συνεχίζουν να διατηρούν και να θεριεύουν.

Για τους αυτοαπασχολούμενους, «ισοδύναμα» δεν είναι τα παρακάλια για δυο-τρία σωσίβια σε μια θάλασσα πνιγμένων. Είναι η απαίτηση για μέτρα πραγματικής ανακούφισης των ΕΒΕ, κατάργησης των μνημονιακών νόμων. Πριν λίγες μέρες το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου για τα χρέη στις τράπεζες που περιλάμβανε: Τη διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικοί, υπερημερίας κ.λπ.), κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό, τη διαγραφή ποσοστού ύψους 50% από την οφειλή στις τράπεζες μετά τη διαγραφή των τόκων, τη μη επιβολή τόκου για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, την αναστολή πληρωμής της οφειλής για τους άνεργους για όσο διαρκεί η κρίση, τη μείωση σε ποσοστό 30% των επαγγελματικών δανείων για ΕΒΕ και φτωχούς αγρότες και αλιείς, την αυτοδίκαιη παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης από πλευράς των τραπεζών. Ας προβληματιστούν οι αυτοαπασχολούμενοι: Γιατί όλα τα υπόλοιπα κόμματα αρνήθηκαν να τη στηρίξουν; Όταν η κουβέντα πάει στο διά ταύτα, πού πάνε όλες οι διακηρύξεις τους για τη «μεσαία τάξη», τον «βιοπαλαιστή ΕΒΕ» κ.τ.λ., κ.τ.λ.;

Αφού τους έχουν πνίξει, τους μοιράζουν επιδεικτικά δύο-τρία σωσίβια, τα οποία μάλιστα είναι βρώμικα, σαπισμένα. Τι άλλο είναι η κατάπτυστη αναγωγή σε «ισοδύναμο» μέτρο για τη μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας, η μετατροπή του Βόλου και της Μαγνησίας σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση, όπου θα εκπαιδεύονται και θα εφορμούν στρατιωτικές δυνάμεις για τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων και μάλιστα σε συνθήκες όξυνσης της έντασης με τη Ρωσία, την Κίνα κ.ο.κ.; Μπορούμε να βάλουμε στο ζύγι το «όφελος» σε ευρώ από το ΝΑΤΟ με το γεγονός ότι αυτή η παρουσία σημαίνει ότι η πόλη είναι στρατιωτικός στόχος κατά τα λόγια του Ρώσου προέδρου; Μπορούμε να βάλουμε στο ζύγι τα δολάρια που θα αφήνουν οι αμερικανικές δυνάμεις με το γεγονός ότι αυτές είναι που εκπαιδεύουν τους Ισραηλινούς πιλότους, εδώ στο Στεφανοβίκειο, για να είναι πιο «αποτελεσματικοί» όταν δολοφονούν χιλιάδες Παλαιστίνιους;

*γραμματέα της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το