Κατηγορίες: Τοπικά

Το δαμάσκηνο Σκοπέλου… “μαγεύει” τους επιστήμονες . Αντικείμενο σε διεθνές συνέδριο

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών», που διευθύνει ο Καθηγητής Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, σε συνεργασία με το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνητικών Ινστιτούτων Οπωροκηπευτικών» (EUFRIN), την «Διεθνή Κοινότητα Δενδροκηπευτικών Επιστημών (International Society for Horticultural Sciences), ISHS», την «Περιφέρεια Θεσσαλίας με το “Europe Direct”» και τον «Δήμο Σκοπέλου», διοργάνωσε το Διεθνές Συνέδριο “III PLUM AND PRUNE WORKING GROUP MEETING”, το πρώτο και μοναδικό για όλη την Ελλάδα, που αφορά την καλλιέργεια και την χρήση των προϊόντων της «Δαμασκηνιάς».

Το εν λόγω Συνέδριο φιλοξενήθηκε στην κατ’ εξοχήν παραδοσιακή περιοχή καλλιέργειας δαμάσκηνου, την Σκόπελο, με επίσκεψη σε οπωρώνες Δαμασκηνιάς και σε παραδοσιακούς  φούρνους αποξήρανσης του προϊόντος, ενώ διεξήχθη Ανοιχτή Συγκέντρωση για τους κατοίκους του νησιού, όπως και για κάθε ενδιαφερόμενο.

Από τους τοπικούς παράγοντες, Συν-διοργανωτές του Συνεδρίου πέρα από τον «Δήμο Σκοπέλου», είναι η «Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου» καθώς και η «Περιφέρεια Θεσσαλίας», δια μέσου του «Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης» και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  “Europe Direct” στα πλαίσια των εκδηλώσεων του για την προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων που χρηματοδότησε αυτήν την πρωτότυπη και μοναδική δράση του διεθνούς συνεδρίου που αφορά κυρίως τον αγροτικό και επιστημονικό τομέα.

Συμμετείχαν Ερευνητές από πανεπιστημιακά, τεχνολογικά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ακόμη και από τις ΗΠΑ (Παν/μιο Davis της Καλιφόρνιας), Τουρκία, όπως και από το μακρινό Ιράν και ανέπτυξαν τις σύγχρονες τάσεις της καλλιέργειας της Δαμασκηνιάς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων και ανταλλάσσοντας απόψεις στα αντικείμενα των οικονομικών τάσεων της καλλιέργειας, τις νέες βελτιωμένες ποικιλίες, τα υποκείμενα, της γενετικής βελτίωσης, της μετασυλλεκτικής μεταχείρισης του καρπού, της φυτοπροστασίας κ.α.

Όλες οι εργασίες που παρουσιάστηκαν θα δημοσιευτούν στα πρακτικά της Παγκόσμιας Εταιρίας Επιστήμης Οπωροκηπευτικών (ISIS – Αcta Horticulturae).

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αυτή είναι η ιδανική ημερομηνία για να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Οι ειδικοί εξηγούν τον λόγο

Πολλοί εάν όχι όλοι θα έχετε στολίσει ήδη τα σπίτια σας ή τα στολίσατε χτες,…

2 Δεκεμβρίου 2023

Φρίκη στη Νέα Υόρκη: Μαχαίρωσε και σκότωσε την μητέρα του, γιατί νόμιζε ότι τον δηλητηρίαζε

Ένα αποτρόπαιο έγκλημα σημειώθηκε στο Bay Ridge του Μπρούκλιν το βράδυ της Παρασκευής, όταν 30χρονος…

2 Δεκεμβρίου 2023

Συστάσεις από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για την επιδείνωση του καιρού

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης…

2 Δεκεμβρίου 2023

Παρίστανε τον πελάτη και ξάφριζε κινητά και smart watch: Τα μεταπωλούσε και έβγαλε πάνω από 30.000 ευρώ

Ένας 30χρονος συνελήφθη, στους Αγίους Αναργύρους από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της…

2 Δεκεμβρίου 2023

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Φόρεμα που φόρεσε την τελετή των Όσκαρ το 1961 πωλείται σε δημοπρασία

Το φόρεμα Christian Dior του Marc Bohan που φόρεσε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην 33η τελετή…

2 Δεκεμβρίου 2023

Τα σημερινά αποτελέσματα στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Σήμερα Σάββατο στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ σημειώθηκαν τα παρακάτω αποτελέσματα:   Α’ κατηγορία Ακρόπολη-Αγχίαλος 3-2…

2 Δεκεμβρίου 2023