Τοπικά

Το Δ.Σ. της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράρτημα Βόλου για τα 81 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 81χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, το Δ.Σ. της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράρτημα Βόλου αναφέρει σε ανακοίνωση:

Ήταν 27 Σεπτέμβρη 1941 που, όταν “όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά” του ναζί κατακτητή, με πρωτοβουλία του τιμημένου ΚΚΕ ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ, που οργάνωσε με τον ηρωικό αγώνα του την Αντίσταση του Ελληνικού λαού και την Απελευθέρωση της πατρίδας από την τριπλή φασιστική κατοχή. Παλεύοντας κόντρα στους κατακτητές και στην ντόπια αστική τάξη, που συνεργάστηκε μαζί τους και πλούτιζε ενώ καταδίκαζαν μαζί το λαό στην πείνα, στην εξαθλίωση και στο θάνατο. Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα και τον εξανδραποδισμό. Ολόκληρος ο αστικός πολιτικός κόσμος καλούσε το λαό σε υποταγή στον κατακτητή. Και οι δοσίλογοι που σχημάτισαν τις κατοχικές κυβερνήσεις και συνεργάστηκαν μαζί του και αυτοί που εγκατέλειψαν το λαό και έφυγαν με τους Άγγλους συμμάχους τους στο Κάιρο και στο Λονδίνο. Ελάχιστες προσωπικότητες των αστών πήραν μέρος στην Αντίσταση.
Μετά την ίδρυση του ΕΑΜ το Φλεβάρη του 1942 ιδρύθηκε ο ΕΛΑΣ, το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ. Στις 23 Φλεβάρη 1943 ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ η οποία συσπείρωσε στις γραμμές της τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας. Στη συνέχεια ιδρύθηκαν το ΕΛΑΝ, και η Οργάνωση για την Προστασία των Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΠΛΑ). Δίπλα τους έδρασαν η Εθνική Αλληλεγγύη, η Επιμελητεία του Αντάρτη, τα Αετόπουλα, οι Υγιειονομικές υπηρεσίες κ.ά.
Με τη συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού στο ΕΑΜ και με την ανάπτυξη της ένοπλης πάλης του ΕΛΑΣ απελευθερώθηκαν και δημιουργήθηκαν ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν λαϊκοί θεσμοί όπως: όργανα λαϊκής αυτοδιοίκησης, λαϊκά δικαστήρια, λαϊκή πολιτοφυλακή. Οι εργαζόμενοι έγιναν πρωταγωνιστές στις εξελίξεις, φύσηξε αέρας λαϊκής μορφωτικής και πολιτιστικής ανάτασης με τη συστράτευση των πιο φωτεινών μυαλών, των διανοούμενων και της νεολαίας μας.
Αποδείχτηκε ότι και στα χρόνια της Κατοχής υπήρξαν δύο αντίθετοι κόσμοι, και ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα που ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία τους σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Το συμπέρασμα αυτό έχει βαρύνουσα σημασία, ιδιαίτερα σήμερα όπου εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα στο Ευρωατλαντικό μέτωπο (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) και την καπιταλιστική Ρωσία. Στον οποίο η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τα άλλα αστικά κόμματα συμμετέχει μέχρι τα «μπούνια» σ’ αυτό τον πόλεμο στο πλευρό των Ευρωατλαντικών συμμάχων τους για τα συμφέροντα της εγχώριας Αστικής τάξης με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.
Η πείρα εκείνης της περιόδου δείχνει ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, όχι μόνον δε πρέπει να συντάσσονται με κανέναν ιμπεριαλιστή ληστή, αλλά δείχνει ότι η εργατική τάξη πρέπει να είναι έτοιμη να χτίσει το δικό της μέτωπο με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα για να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα και να βγει νικητής από τον πόλεμο καταργώντας οριστικά τις αιτίες που γεννούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.
Σήμερα στην Επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ που απελευθέρωσε τη χώρα μας από το ναζιστικό τέρας και μπροστά στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ), τιμώντας το ΕΑΜ εντείνουμε την αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική δράση απαιτώντας να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καμιά εμπλοκή και συμμετοχή στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Απαιτούμε την αποδέσμευση της χώρα μας από ΝΑΤΟ και ΕΕ που εκτός των άλλων στηρίζουν την τούρκικη επιθετικότητα κατά της χώρας μας στΜε τα διδάγματα της μεγάλης δεκαετίας του 1940, των αγώνων του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, συνεχίζουμε στο δρόμο της Αντίστασης, της ανυπακοής, της μαζικής λαϊκής οργανωμένης πάλης, της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής πάλης για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλαιότερων γενιών και να ανοίξει ο δρόμος για να εκπληρωθούν τα όνειρα και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων.ο όνομα της συνοχής του ΝΑΤΟ. Απαιτούμε την κατάργηση τη Ελληνοαμερικάνικης Συμφωνίας για τις Βάσεις και παλεύουμε να φύγουν όλες οι βάσεις, για καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, να γυρίσουν στην πατρίδα τα ελληνικά στρατεύματα που δρουν εκτός συνόρων.
Ως ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, μαζί με το τιμημένο ΚΚΕ, καταγγέλλουμε την αντικομμουνιστική υστερία της ΕΕ, την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό(!) που επιχειρείται και με τη συμβολή λογής Ιδρυμάτων, Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων για την παραχάραξη της ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού και της ΕΣΣΔ με στόχο τη χειραγώγηση των συνειδήσεων των νέων και των λαϊκών δυνάμεων μπροστά και στα χειρότερα που έρχονται λόγω των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.
Με τα διδάγματα της μεγάλης δεκαετίας του 1940, των αγώνων του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, συνεχίζουμε στο δρόμο της Αντίστασης, της ανυπακοής, της μαζικής λαϊκής οργανωμένης πάλης, της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής πάλης για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλαιότερων γενιών και να ανοίξει ο δρόμος για να εκπληρωθούν τα όνειρα και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το