Της Ελένης Χρυσοπούλου,
θεωρητικού του ντοκιμαντέρ,υπεύθυνης διοργάνωσης του CineDoc Βόλου
Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc επιστρέφει δυναμικά στον Βόλο το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, ώρα 19.30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», με το ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα» για μικρούς και μεγάλους θεατές. Σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Η ταινία είναι στα αγγλικά, με ελληνικούς υποτίτλους. Κατάλληλο από 8 ετών, λόγω υποτίτλων.
Το ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα» στοχεύει να αναδείξει τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου, τις απειλές που αντιμετωπίζει, αλλά και τις ελπίδες που απομένουν για τη διαφύλαξή της. Η ιδιαιτερότητα της Μεσογείου είναι ότι σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα δεν είναι διαρκής για πάνω από 10.000 χρόνια.
Πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή με γυρίσματα σε 12 διαφορετικές χώρες – στην Ελλάδα (Αμοργό, Ζάκυνθο, Αλόννησο, Πελοπόννησο), τη Γαλλία, τη Μάλτα και την Ισπανία, με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Οι μικροί και μεγάλοι θεατές θα παρακολουθήσουν ένα εμβληματικό ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει ολοζώντανα και σε πρωτοφανή κλίμακα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, ο επίγειος αυτός παράδεισος που βρίσκεται υπό απειλή. Το «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα» είναι μια ταινία που συγκινεί, ενημερώνει, αφυπνίζει, κινητοποιεί. Η γαλλική εταιρία παραγωγής του ντοκιμαντέρ Boreales είναι γνωστή για τις βραβευμένες παραγωγές της που αφορούν στο ζωικό βασίλειο και το φυσικό περιβάλλον.
Στα εντυπωσιακά πλάνα της ταινίας ιδιαίτεροι πρωταγωνιστές μάχονται για την επιβίωσή τους: Μια οικογένεια πελαργών, που πρέπει να ταξιδέψει από την Αφρική στη Βόρειο Ευρώπη περιμετρικά της Μεσογείου, μια θαλάσσια χελώνα που μετά από 30 χρόνια επιστρέφει στην παραλία όπου γεννήθηκε, προκειμένου να αφήσει τα αυγά της, μια νεαρή φάλαινα που έχασε την οικογένειά της και η ηχορύπανση την εμποδίζει να εντοπίσει τα ηχητικά κύματα που κανονικά θα την καθοδηγούσαν από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Οι έμβιοι οργανισμοί δίνουν αγώνα σε συχνά αφιλόξενες συνθήκες για να ζήσουν, αφού η περιοχή της Μεσογείου διαθέτει περιορισμένο πόσιμο νερό, η θάλασσα της είναι υψηλή σε περιεκτικότητα άλατος, έχει 60 ενεργά ηφαίστεια και μια ακτογραμμή 46.000 χλμ.!
Επιπλέον, η Μεσόγειος αποτελεί μια από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές του κόσμου. Κάθε χρόνο 600 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα της Μεσογείου. Δεκάδες χιλιάδες εμπορικά πλοία πλέουν στα νερά της και πάνω από το 30% της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας συνωστίζεται στο μόλις 1% της παγκόσμιας επιφάνειας νερού που αντιπροσωπεύει. Επιπλέον, η υπεραλίευση, ο μαζικός τουρισμός, η καταστροφή των φυσικών βιοτόπων των ειδών της, η τεράστια εισροή ξενικών και επεκτατικών ειδών οδηγούν τους πληθυσμούς των ειδών της Μεσογείου σε ασφυξία. Συνεπώς η Μεσόγειος, κατά μία έννοια, αποτελεί και εικόνα από το μέλλον του πλανήτη μας. «Εάν δεν παρθούν κατάλληλα και ικανά μέτρα μπορεί να καταστραφεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι άνθρωποι που την κατοικούν φαντάζονται» τονίζει ο πολυβραβευμένος γάλλος σκηνοθέτης Fred Fougea.
Η ευαισθητοποίηση γύρω από το πρόβλημα δεν είναι αρκετή, χρειάζεται δράση. Έτσι το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει σε όλη τη διαδρομή του λύσεις, για να ενθαρρύνει τους θεατές να ελπίζουν, αλλά και να συμμετέχουν στη λύση προβλήματος.
Μετά από το οπτικοακουστικό ερέθισμα που θα λάβουν από το ντοκιμαντέρ, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον καλεσμένο της πρώτης προβολής του CineDoc Βόλου, κ. Γιώργο Κατσαδωράκη, βιολόγο-περιβαλλοντικό επιστήμονα.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Γ. Κατσαδωράκη: Ο Γ. Κατσαδωράκης είναι βιολόγος και διδάκτορας οικολογίας. Από το 1985 εργάζεται για θέματα βιοποικιλότητας και διαχείρισης οικοσυστημάτων. Από το 1991 είναι επιστημονικός σύμβουλος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και από το 1997 επιστημονικός σύμβουλος του WWF Ελλάς. Έχει συγγράψει 12 βιβλία, 50 επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει επιμεληθεί επιστημονικά βιβλία πολλών συγγραφέων. Το 2001 ήταν συναποδέκτης του βραβείου Goldman για τη συνεισφορά του στην προστασία και στην κήρυξη της πρώτης διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής στα Βαλκάνια, του τριεθνούς Πάρκου Πρεσπών.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των θεατών, εισιτήρια αριθμημένων θέσεων πωλούνται στο κατάστημα «έντεκα»-Ψηφιακές Εκτυπώσεις, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10.00 – 15.30, και στο ταμείο του «Αχίλλειον» την ημέρα της προβολής, από τις 18.30. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
Περισσότερες πληροφορίες στο www.cinedoc.gr, τη σελίδα του CineDoc Βόλου στο Facebook-CineDoc-Greece (Volos) και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram @cinedocvolos.
Γιώργος Κατσαδωράκης
Ο κύριος τρόπος για να βοηθήσει κανείς
το περιβάλλον είναι ο ίδιος ο τρόπος της ζωής μας
Εν όψει της προβολής του ντοκιμαντέρ το επόμενο Σάββατο ο δρ. Γιώργος Κατσαδωράκης απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις και περιμένει το κοινό να του θέσει από κοντά ερωτήματα που το απασχολούν σχετικά με το περιβάλλον και τους τρόπους προστασίας του.
Γιατί είναι σημαντικό να δουν όλοι οι θεατές – μικροί και μεγάλοι – το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ;
Για να καταλάβουν μέχρι το μεδούλι τις απειλές που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος θάλασσα, που σημαίνει και τις απειλές για εμάς τους ίδιους, μια που εμείς είμαστε οι κάτοικοι της Μεσογείου. Είναι πολύ ελκυστικό και για τα παιδιά, μια που παρουσιάζει το δύσκολο αυτό θέμα παρακολουθώντας τη ζωή κάποιων χαρακτηριστικών ζώων της Μεσογείου!
Τι το σημαντικό παρουσιάζει η Μεσόγειος;
Η Μεσόγειος θάλασσα είναι μια κλειστή θάλασσα, με πολύ υψηλή βιοποικιλότητα, αλλά πολύ φτωχή σε πληθυσμούς και έχει συνεξελιχθεί από τα πανάρχαια χρόνια με τις ανθρώπινες κοινωνίες, και με μερικούς από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς του ανθρώπινου είδους. Για αυτό άλλωστε είναι τόσο μεγάλη η πρόκληση της διατήρησης και προστασίας της.
Ποιες απειλές αντιμετωπίζει και πώς μπορούμε ως πολίτες να συμμετάσχουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος;
Υπεραλίευση, ρύπανση και τα εισβλητικά είδη είναι οι πιο σημαντικές απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η Μεσόγειος. Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε, ως πολίτες, πιέζοντας για την εγκαθίδρυση ζωνών αλιείας, και πιέζοντας τις κυβερνήσεις για την εφαρμογή των νόμων για την πρόληψη της ρύπανσης. Αλλά και ως καταναλωτές αγοράζοντας τα σωστά είδη και μεγέθη ψαριών, την κατάλληλη εποχή.
Ποια είναι η οικολογική και η συγγραφική σας δράση;
Έχω σπουδάσει βιολογία, με διδακτορικό στην οικολογία των πουλιών. Εργάζομαι εδώ και 35 χρόνια για την προστασία της ελληνικής φύσης, κι έχω γράψει δέκα βιβλία για τη σχέση της άγριας φύσης με τον άνθρωπο.
Σε τοπικό επίπεδο πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε οργανώσεις/δράσεις που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος;
Υπάρχουν παντού τοπικές, αλλά και εθνικές οργανώσεις, τις οποίες εύκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει στο διαδίκτυο. Αυτές μπορούν να μας καθοδηγήσουν στο πώς να βοηθήσουμε, είτε συνδράμοντας το έργο τους, είτε υποστηρίζοντας τη δράση τους, είτε ακόμη και συμμετέχοντας ως εθελοντές. Ο κύριος πάντως τρόπος για να βοηθήσει κανείς το περιβάλλον είναι ο ίδιος ο τρόπος της ζωής μας!