Τοπικά

Το χρονικό του «καλώς ήρθε το δολάριο» – Συνεχίζεται η έκθεση για το… restart της Μαγνησίας την περίοδο 1945-1967

Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η γερμανική Κατοχή, άφησαν βαθιά τραυματισμένη τη Μαγνησία, ενώ η έναρξη του Εμφύλιου χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο τους οικονομικούς δείκτες στην περιοχή. Η αμερικανική βοήθεια, απόρροια του Δόγματος Τρούμαν και του Σχεδίου Μάρσαλ, υπήρξε καλοδεχούμενη από τον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο, που είπε «καλώς ήρθε το δολάριο».
Την εποχή που ο «Ψυχρός Πόλεμος» ανάμεσα ΗΠΑ και ΕΣΣΔ άρχισε να κλιμακώνεται πριν από 71 χρόνια, η δωρεά εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τους Αμερικανούς, υπήρξε το βασικότερο αντίμετρο για να αποφευχθεί η ένταξη της χώρας μας στην κομμουνιστική σφαίρα επιρροής. Η στήριξη από τις ΗΠΑ φάνταζε σαν μάννα εξ ουρανού και όχι άδικα, αφού οι δομές ήταν κατεστραμμένες και οι ελληνικές κυβερνήσεις της εποχής εκείνης δεν έβλεπαν άλλη λύση για την ανοικοδόμηση της οικονομίας.
Μνήμες από το… restart που επιχειρήθηκε και σε τοπικό επίπεδο «ξυπνά» η άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «H οικονομική ανασυγκρότηση του νομού Μαγνησίας 1945-1967», που φιλοξενείται από τις αρχές Μαΐου στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα και θα διαρκέσει για ένα εξάμηνο μέχρι τα τέλη του προσεχή Οκτωβρίου.
Η χρονική περίοδος που καλύπτει η έκθεση δεν είναι τυχαία. Το 1944 ο Βόλος απελευθερώνεται και η είσοδος της νέας χρονιάς σηματοδοτεί την προσπάθεια της πόλης να σταθεί ξανά στα πόδια της έπειτα από τη σταδιακή αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων. Η έκθεση καλύπτει μία περίοδο 22 χρόνων, μέχρι το 1967 που η Δημοκρατία καταλύεται και η Ελλάδα μπαίνει στον… γύψο από τη Χούντα των συνταγματαρχών.

Πτυχές από μία πορεία που διήρκησε δύο και πλέον δεκαετίες παρουσιάζονται εύστοχα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στον νομό και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με την έκθεση να περιλαμβάνει τεκμήρια από τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, τα μουσεία του Δήμου Καρδίτσας και των Κυλινδρόμυλων Λούλη, και το οικογενειακό αρχείο Γεώργιου Φλώρου.
«Η έκθεση έχει στόχο να παρουσιάσει πώς υλοποιήθηκε στη Μαγνησία το πρόγραμμα της οικονομικής ανασυγκρότησης. Ο Βόλος είχε από την προπολεμική περίοδο μεγάλη ανάπτυξη και μία ακμάζουσα οικονομία, όμως η Κατοχή και ο Εμφύλιος πόλεμος άφησαν πολλές πληγές», σημείωσε η κ. Αννίτα Πρασσά, διευθύντρια των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας.

Όσο για το εάν η επανεκκίνηση ήταν επιτυχημένη; «Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις, αλλά το ζητούμενο παραμένει πώς ο καθένας αξιοποίησε τις δυνατότητες που του προσφέρθηκαν τότε. Η βιομηχανία του Βόλου προ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στηριζόταν κυρίως σε οικογενειακές επιχειρήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, με λίγους εργαζόμενους. Μετά το 1945 δόθηκαν χρήματα, αλλά έπαιξε ρόλο πώς ο κάθε επιχειρηματίας μπόρεσε να εκσυγχρονιστεί. Και γι’ αυτό δεν είδαμε όλες τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο, παρόλη τη βοήθεια που διανεμήθηκε στους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού και της βιομηχανίας. Οι Κυλινδρόμυλοι Λούλη αντέχουν επτά γενιές, ενώ άλλες μεγάλες επιχειρήσεις για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν, π.χ. τα εργοστάσια Γκλαβάνη, Παπαγεωργίου, Παπαρρήγα και Ματσάγγου, παρότι ήταν πανελλήνιας εμβέλειας έκλεισαν», τόνισε η κ. Πρασσά.

Εξυπακούεται πως δεν κύλησαν όλα ρόδινα. «Οι σεισμοί και οι πλημμύρες που έπληξαν τον Βόλο την περίοδο 1954-57 στάθηκαν αιτίες ανάσχεσης της ανοδικής πορείας, που είχε αρχίσει να διαγράφεται τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτική είναι μία επιστολή του Καπουρνιώτη προς την αμερικανική πρεσβεία. Ο Καπουρνιώτης υπήρξε σοβαρός επιχειρηματίας της περιοχής τη δεκαετία του ’60. Γράφει, λοιπόν, ότι δεν έχει αξιοποιηθεί η ξένη βοήθεια και πως δεν έχει δοθεί έμφαση στη βιομηχανία, ενώ μιλά για τον υδροκεφαλισμό της Αθήνας. Στην ουσία θίγει… διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε με νόημα η διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Μαγνησία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το