Πολιτισμός

Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου στο 23ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού Σουλίου Πάτρας

Ομάδες ανθρώπων από κάθε γωνιά της Ελλάδας συμμετείχαν στο 23ο φεστιβάλ Λαϊκού Χορού Σουλίου Πάτρας από τις 26 ως τις 29 Ιουλίου 2018. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με πανελλήνιο χαρακτήρα που έχει ως στόχο να αναδείξει τη ρίζα του πολιτισμού της Ελλάδας, προσκαλώντας χωριά με ιδιαίτερη ταυτότητα στην πολιτιστική κληρονομιά. Κοινό σημείο, ο χορός, το τραγούδι, η μουσική και τα έθιμα που μεταφέρει με τη δική του ξεχωριστή σημασία ο κάθε τόπος. Σ` αυτό το φεστιβάλ πήρε μέρος στις 27 Ιουλίου και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου Ν. Μαγνησίας, σε μια τριήμερη επίσκεψή του στην Πάτρα. Η πρόσκληση έγινε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς οι υπεύθυνοι διέκριναν ότι το Κεραμίδι διαθέτει πλούσια μουσική και τραγουδιστική παράδοση σε συνδυασμό με τους τοπικούς χορούς και τα έθιμα.

Στην φετινή διοργάνωση με τίτλο «Σαν είδανε τα μάτια μου ένα πουλί να κλαίει», κυριάρχησε πανδαισία ηχοχρωμάτων με κάθε λογής μουσικά όργανα, αλλά και χορούς τοπικούς με τραγούδια ξεχασμένα. Αξίζει να σημειωθεί η άψογη οργάνωση του φεστιβάλ και η φιλοξενία των διοργανωτών προς όλους τους συλλόγους. “Η χαρά με την οποία μας υποδέχτηκαν και η προθυμία να εξυπηρετήσουν κάθε ανάγκη μας πριν και μετά την παράσταση καταγράφηκε από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της παραμονής μας εκεί. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ένα κομμάτι από το σκηνικό αποτύπωνε σκηνές από τη ζωή του Κεραμιδίου στο παρελθόν. Ένα πλακόστρωτο καλντερίμι με μια ταμπέλα «οδός Κεραμιδίου» και ένα γαϊδουράκι φορτωμένο με κοφίνια έδειχνε τη διάθεση των διοργανωτών να τιμήσουν την παρουσία μας εκεί”, ανέφεραν εκπρόσωποι του Συλλόγου.

Σε βιντεοπροτζέκτορα πριν την εμφάνιση του χορευτικού προβλήθηκαν φωτογραφίες με την πανοραμική άποψη του χωριού και της θάλασσας (Καμάρι), της εικόνας του Αι Γιώργη και της παρασκευής φαγητού (πλιγούρι) την ημέρα της εορτής του στα καζάνια από κατοίκους του χωριού. Επίσης προβλήθηκαν παλιοί οργανοπαίκτες του χωριού που έπαιζαν σε γάμους και πανηγύρια. Ταυτόχρονα οι θεατές ενημερώνονταν για την ακριβή γεωγραφική θέση του Κεραμιδίου, τις ιδιαίτερες ομορφιές του τα ήθη και τα έθιμά του.

Οι μουσικοί Στέφανος Τραγουδάρας στο ακκορντεόν, Νίκος Τσιακαλάκης στο λαούτο και Δημήτρης Τσιούτσιας στο κλαρίνο έπαιξαν τα τραγούδια τα οποία τραγούδησαν με αυθεντικό τρόπο οι ηλικιωμένοι Κεραμιδιώτες Αθανάσιος Κατούνης , Νικόλαος Πούλιος, Ασπασία Τσιούμαρη Ευτυχία Καλαμίδα και οι νεότερες Μαρία Τόρη, Ελένη Διαλελή και Αγλαϊα Τραγουδάρα. Το χορό έσυρε ο παππούς Αθανάσιος Κατούνης με το παραδοσιακό Κεραμιδιώτικο τραγούδι «Αμάν Γιωργαλακη μ`» και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι με τις ορχήστρες και τους τραγουδιστές των συλλόγων που συμμετείχαν να τραγουδούν καθιστικά και χορευτικά τραγούδια από την πλούσια παράδοση της περιοχής τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το