Θ Plus

Το ChatGPT τα κατάφερε και πάλι – Πέρασε τις εξετάσεις για άδεια γιατρού στις ΗΠΑ

Το ολοένα δημοφιλέστερο παγκοσμίως – και στην Ελλάδα – εργαλείο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της αμερικανικής εταιρείας Open AI κατάφερε να πετύχει ένα ακόμη ορόσημο: να περάσει τις άκρως απαιτητικές εξετάσεις για άδεια γιατρού στις ΗΠΑ. Ένας υποψήφιος μπορεί να περάσει αυτά τα τεστ μόνο αν έχουν προηγηθεί αρκετά χρόνια ιατρικής εκπαίδευσης και εξάσκησης.

Το ChatGPT έχει καταλάβει εξαπίνης τον κόσμο και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πιο εξελιγμένη και δημιουργική εκδοχή της μηχανής αναζήτησης της Google (γι’ αυτό άλλωστε η τελευταία ανησυχεί). Είναι ένα «έξυπνο» σύστημα γνωστό ως μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (Large Language Model-LLM), σχεδιασμένο για να αξιοποιεί πληροφορίες από το διαδίκτυο και σε λίγα δευτερόλεπτα να γράφει σαν άνθρωπος διάφορα κείμενα με βάση τις ανάγκες του χρήστη, από επιστημονικά άρθρα μέχρι ποιήματα.

Οι ερευνητές της εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Ansible Health, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ψηφιακής υγείας «PLoS Digital Health», δοκίμασαν κατά πόσο το ChatGPT μπορεί να απαντήσει τις περίπου 350 ερωτήσεις των τριών τεστ USMLE (United States Medical Licensing Exam). Οι εξετάσεις αυτές αξιολογούν τις ιατρικές γνώσεις σε ένα ευρύ φάσμα, από τη βιοχημεία μέχρι τη διαγνωστική ικανότητα και τη βιοηθική.

Το ChatGPT πέτυχε σκορ 52,4% έως 70%, όταν το όριο που πρέπει να περάσει ένας γιατρός, είναι περίπου το 60%. Μάλιστα στο 89% των ερωτήσεων το έξυπνο σύστημα παρήγαγε τουλάχιστον μία σημαντική εμπνευσμένη απάντηση, που ήταν πρωτότυπη, μη προφανής και κλινικά βάσιμη. Επίσης, το ChatGPT ξεπέρασε σε επιδόσεις το PudMedGPT, ένα ανάλογο “έξυπνο” μοντέλο εκπαιδευμένο αποκλειστικά στο βιοϊατρικό πεδίο, το οποίο δεν ξεπέρασε σε βαθμολογία το 51%.

«Η επίτευξη βαθμολογίας πάνω από το όριο επιτυχίας σε αυτές τις γνωστές για τη δυσκολία τους εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις, και μάλιστα χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη βοήθεια, σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο ορόσημο για την ωρίμανση της κλινικής τεχνητής νοημοσύνης», επεσήμαναν οι ερευνητές. Μάλιστα έκαναν γνωστό ότι το ίδιο το ChatGPT τους βοήθησε σημαντικά στο να γράψουν την επιστημονική δημοσίευση τους. Όπως είπαν, “αλληλεπιδράσαμε με το ChatGPT σαν να ήταν συνάδελφος μας, ζητώντας του να συνθέσει, να απλοποιήσει και να προσφέρει επιχειρήματα στο προσχέδιο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Θέλαμε να γελάσουμε» λένε οι ανήλικοι που μοίραζαν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους

Σε άσχημη, ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται οι έξι μαθήτριες από το γυμνάσιο της Ναυπάκτου οι οποίες…

3 Δεκεμβρίου 2023

UBS: Η νέα γενιά δισεκατομμυριούχων κέρδισε περισσότερα από κληρονομιές, παρά από μπίζνες

Oι δισεκατομμυριούχοι αποκομίζουν περισσότερο πλούτο μέσω κληρονομιάς παρά μέσω δημιουργίας νέων κερδών από τις επιχειρήσεις…

3 Δεκεμβρίου 2023

Μήνυμα της Ζέττας Μ. Μακρή για την 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Σε μήνυμα της η Υφυπουργός  Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή για την 3η…

3 Δεκεμβρίου 2023

Συνάντηση μαθητών Γυμνάσιων και Λυκείων με τη συγγραφέα Ελένη Δικαίου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 10.00π.μ. θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των συναντήσεων μαθητών/τριών Γυμνασίων…

3 Δεκεμβρίου 2023

Eπίδομα παιδιού: Ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση στις 22 Δεκεμβρίου – Παραδείγματα

Οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι πολύτεκνοι θα ενισχυθούν με υψηλότερο μπόνους τα Χριστούγεννα με την…

3 Δεκεμβρίου 2023

«Όταν ο γονέας απομονώνει το παιδί, τότε το απομονώνει και η κοινωνία» – Μητέρα παιδιού ΑμεΑ μιλά στη «Θ»

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η σημερινή και πάντα δίνεται η ευκαιρία για αναστοχασμό, προβληματισμό,…

3 Δεκεμβρίου 2023