Άρθρα

Το αυτομαστίγωμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση

Του Γιώργου Ινεπολόγλου, φυσικού

Ηλίου φαεινότερο είναι το αποτέλεσμα της καταστροφής των αεραγωγών της πόλης. Συμπολίτης περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα τον προχθεσινό του περίπατο. «Βγήκα βόλτα για να ξεμουδιάσω και δάκρυζαν τα μάτια μου από το νέφος. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω» Η αντικατάσταση της υψηλής βλάστησης με φυτά του επιπέδου των πανσέδων πλάι στο «I love Volos», η συνειδητή καταστροφή των φυσικών αεραγωγών της πόλης, η ενθάρρυνση της κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με την καταστροφή των ποδηλατοδρόμων, η καταστροφική καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, η ανεξέλεγκτη λειτουργία ρυπογόνων βιομηχανιών, οδηγούν βήμα-βήμα τους Βολιώτες στον αναπνευστικό τους πνιγμό.

Πολλά χρόνια πριν, κοντεύουν 40, μιλούσαμε για τα φαινόμενα της θερμοκρασιακής αναστροφής και την ανάγκη προστασίας αλλά και την δημιουργία νέων αεραγωγών ανακύκλωσης του αέρα της πόλης. Οι ανόητοι της πόλης υποτιμώντας τις νέες εμπειρίες και τα συμπεράσματα, έγραφαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις απόψεις της επιστήμης για την επερχόμενη καταστροφή, επιβάλλοντας λύσεις του προηγούμενου αιώνα. Ψίχουλα τα κέρδη των μπετατζίδων (φτωχομπηνέδες οι εργολάβοι) μπροστά στην ασφυξία που αρχίζουν να προκαλούν οι επεμβάσεις της απελευθέρωσης της κυκλοφορίας και της ασύδοτης καύσης των σκουπιδιών. Αντιληφθήκαμε ότι και η ανοησία είναι φυσική επιλογή. Είναι μηχανισμός της φύσης.

Η φύση αναπτύσσει μηχανισμούς για να αναιρέσει τις μεταβολές και να επιβάλει την ισορροπία της. Και στον Βόλο τις καταστροφικές μεταβολές, τις προκαλούν οι άνθρωποι και οι εκπρόσωποί τους. Νομίζω πλέον ότι βρισκόμαστε στα όρια της επιβίωσης. Εφ’ όσον οι Βολιώτες δεν το καταλαβαίνουν, το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι το αυτομαστίγωμα, τους οδηγεί στην καταστροφή. Ο υπερπληθυσμός, η παγκοσμιοποίηση, η ταχύτατη ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών στη υφήλιο απειλούνται από ένα μηχανισμό της φύσης, τον κορωνοϊό. Τα εμφράγματα, τα αναπνευστικά προβλήματα ασφυξίας που προκαλούνται από τα μικρο-σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και οι ανόητες επιλογές των ανθρώπων, πρέπει να οδηγήσουν τους Βολιώτες σε αλλαγή πλεύσης.

Αν θέλουμε να βρισκόμαστε μέσα στην φυσική επιλογή πρέπει να κάνουμε την αλλαγή της πλεύσης «χθες». Το τιμόνι πρέπει να το αναλάβουν άλλα άτομα με αίσθηση και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Γιατί η φύση μπορεί εύκολα να μας ξεβράσει. Και δεν θα την στοιχίσει τίποτα. Αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει, εμείς ούτε σαν φωτογραφία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το