Τοπικά

Το Αρχοντικό «Βαΐρα» στα Κανάλια θα αποκτήσει ο Δήμος Ρ. Φεραίου

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης του Αρχοντικού Βαΐρα, ιδιοκτησίας κληρονόμων Αχιλλέα Βαΐρα, στην Κοινότητα Καναλίων, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου. Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιηθεί πλήρως το συγκεκριμένο κτίσμα και να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος για την υλοποίηση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων.

Η ιδιοκτησία κληρονόμων Βαΐρα, που βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο επιφανείας 394,01 τ.μ. στην Τ.Κ. Καναλίων, Δ.Ε. Κάρλας, Δήμου Ρήγα Φεραίου, έχει ένα ανεξάρτητο, διώροφο, πέτρινο κτίσμα, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, και δύο ισόγεια, συνεχόμενα πέτρινα κτίσματα.

Το ακίνητο, διώροφο πέτρινο κτίσμα, είναι:
– Το μοναδικό υφιστάμενο κτίσμα (διώροφο) με πραγματοποιούμενη ωφέλιμη κάλυψη πάνω από 100 τ.μ. (συγκεκριμένα 102,86 τ.μ.) και ωφέλιμη πραγματοποιούμενη δόμηση 205,72 τ.μ. (με δυνατότητα ανακατασκευής), που βρίσκεται εντός οικισμού Καναλίων και πληροί, σε κάλυψη και δόμηση, τις απαιτήσεις του πρώην Δήμου Κάρλας και νυν Δήμου Ρήγα Φεραίου ως προς την ανεύρεση κτηρίου που θα στεγάσει τις Υπηρεσίες του Δήμου, αλλά να έχει και τη δυνατότητα επιπλέον χώρου για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τη δραστηριοποίηση της νεολαίας και των κατοίκων της περιοχής.
– Η μοναδική μεγάλη ιδιοκτησία εντός οικισμού με επιφάνεια οικοπέδου περίπου 400 τ.μ. (συγκεκριμένα 394,01 τ.μ.) ικανή να δώσει μελλοντική νέα δόμηση, επιπλέον της υφισταμένης 110 τ.μ., αλλά το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το εν λόγω οικόπεδο συνορεύει με άλλο δημοτικό οικόπεδο, οπότε θα υπάρχει μια ενότητα δραστηριοτήτων του Δήμου στη θέση αυτή [(συνολική δόμηση οικοπέδου 315 τ.μ. (=394,01*0,80)].
– Είναι το μοναδικό διατηρητέο κτίσμα του οικισμού, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Πρόκειται για μοναδικό αρχοντικό κτίσμα της περιοχής, το οποίο ο Δήμος επιθυμεί να αναδείξει με την ανακατασκευή του κτηρίου, με χρηματοδότηση από Πρόγραμμα Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ώστε το κτίσμα αυτό να αποτελέσει στολίδι πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικής συνέχειας για τον οικισμό.
– Είναι άμεσα προσβάσιμο στο κοινό, καθόσον είναι κοντά σε κεντρικό δρόμο των Καναλίων που οδηγεί στην κεντρική πλατεία, βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Καναλίων, σε απόσταση 40 μ. από αυτή.

«Το ανωτέρω κτήριο, είναι διατηρητέο κτήριο και με την αγορά του από τον Δήμο διασφαλίζεται η διατήρησή του σε καλή κατάσταση και η ιστορική συνέχεια του χωριού των Καναλίων, διότι θα γνωρίζουν και οι νεότερες γενιές την τεχνοτροπία κατασκευής του.
Το κτήριο αυτό, βρίσκεται σε οικόπεδο που συνορεύει με άλλο δημοτικό οικόπεδο, οπότε θα υπάρχει μια ενότητα δραστηριοτήτων του Δήμου μας στη θέση αυτή, επειδή προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί σαν Πνευματικό Κέντρο θα υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τη δραστηριοποίηση της νεολαίας και των κατοίκων του Τοπικού Διαμερίσματος Καναλίων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Ναασίκας.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι «είναι σαφέστατη η δημόσια ωφέλεια του ανωτέρω ακινήτου, και για τον λόγο αυτό έγιναν πολλές προσπάθειες και από τον πρώην Δήμο Κάρλας για την απόκτησή του. Την προσπάθεια αυτή για την απόκτηση του εν λόγω ακινήτου, ολοκλήρωσε ο νυν Δήμος Ρήγα Φεραίου, και με την επικαιροποίηση της απόφασης, θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης του Αρχοντικού Βαΐρα, ιδιοκτησίας κληρονόμων Αχιλλέα Βαΐρα στην Κοινότητα Καναλίων και την αποστολή του φακέλου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επεξεργασία

Όχι μόνο προσπέρασε την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ το αρμόδιο υπουργείο, αλλά φαίνεται να επεξεργάζεται την…

4 Φεβρουαρίου 2024

Ηλικιωμένοι οδηγοί

Και μια και περί οδηγών ο λόγος, αλήθεια πότε θα ληφθεί ένα πραγματικό μέτρο για…

4 Φεβρουαρίου 2024

Παρουσίαση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής σε φοιτήτριες

Στις 3 Φεβρουαρίου 2024, στον χώρο του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βόλου, έγινε παρουσίαση της Προσκοπικής…

4 Φεβρουαρίου 2024

Νέοι γονείς 30 – 40 ετών στη Σχολή της Μητρόπολης

Η Σχολή Γονέων αφορά στη Μητρόπολη Δημητριάδος και το κέντρο του Βόλου προς το παρόν,…

4 Φεβρουαρίου 2024

Καταλύτης

Το δικό του μήνυμα για τη χρονιά που ανέτειλε έστειλε ο πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ, Αθανάσιος…

4 Φεβρουαρίου 2024

Στα 30 εκ. ευρώ οι ζημιές από τις πλημμύρες σε 14 βιομηχανίες – Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδος στη «Θ»

Σε διάστημα έξι μηνών μετά τις πλημμύρες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία κάποιων ελάχιστων βιομηχανιών…

4 Φεβρουαρίου 2024