Τοπικά

Το «αίνιγμα» της ανοσμίας σε ασθενείς με κορωνοϊό – Απ. Τσιλιώνης: Μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει

Η απώλεια της όσφρησης, η λεγόμενη ανοσμία και η αγευσία, δηλαδή η αδυναμία γεύσης, είναι δύο συμπτώματα που εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό. Ωστόσο, οι δύο συγκεκριμένες διαταραχές σχετίζονται και με άλλες παθήσεις, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα και η ιγμορίτιδα, μέχρι και αλλεργικές ρινίτιδες. Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κ. Απόστολος Τσιλιώνης αναφέρθηκε στο ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας πότε μιλάμε για λοίμωξη ιογενούς αιτιολογίας του ανώτερου αναπνευστικού και πότε για συμπτώματα Covid-19.

Αρκετούς μήνες έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας, για την ιατρική κοινότητα παραμένει ασαφής ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από την ανοσμία στον κορωνοϊό και ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τους λόγους της ελάττωσης ή της ολοκληρωτικής απώλειας της γεύσης και της όσφρησης σε ασθενείς με κορωνοϊό. «Η πρώτη επαφή του ιού είναι με τα κύτταρα των βλεννογόνων του ανώτερου αναπνευστικού και τότε τα οσφρητικά κύτταρα σταματούν τη μετάδοση ερεθισμάτων στον εγκέφαλο. Μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό», διευκρίνισε ο Βολιώτης ιατρός.

«Η ανοσμία, είναι μία επιπλοκή, η οποία οφείλεται στην πλήξη των κυττάρων του βλεννογόνου του ανώτερου αναπνευστικού, δηλαδή της μύτης ή του στόματος. Σταματάμε να μυρίζουμε ή έχουμε μία υποσμία, πέφτει δηλαδή η ένταση της οσφρητικής ικανότητας. Πολλές φορές αυτό συνοδεύεται και από αγευσία, χάνουμε δηλαδή την ένταση της γεύσης. Ιδιαίτερα η ανοσμία παρατηρείται σε ασθενείς με Covid-19», εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Τσιλιώνης.
Ωστόσο, δεν… «ενοχοποιείται» αποκλειστικά ο κορωνοϊός για όσους παρουσιάζουν αιφνίδια απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης. «Όταν κάποιος έρχεται στο ιατρείο και μου λέει ότι παρουσιάζει ανοσμία, πρέπει να τον εξετάσω για να δούμε εάν υπάρχει λόγος που χάθηκε η όσφρηση. Ενδεχομένως να έχεις πύον, π.χ. λόγω ιγμορίτιδας και τότε αποκλείουμε την περίπτωση του κορωνοϊού. Πρόκειται για μία κατάσταση, στην οποία ο γιατρός οφείλει να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει. Εάν έχουμε έναν ασθενή, που έχει παράδειγμα ιστορικό με πολύποδες στη μύτη ή αλλεργική ρινίτιδα, κάνει ανοσμία. Εάν όμως κατά την εξέταση δεν βρούμε κάτι από τα παραπάνω, τότε αρχίζουμε να προβληματιζόμαστε ότι μπορεί να νόσησε από κορωνοϊό. Εκεί τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και ο ασθενής πρέπει να κάνει το τεστ. Κι εδώ υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Όσοι περνούν ελαφριά τη νόσο και χάνουν μόνο όσφρηση, αργεί και να επανέλθει. Δίχως να είναι τεκμηριωμένο, αλλά είναι μία στατιστική. Όσοι περνούν βαρύτερα με πυρετό, βήχα κ.ά. επανέρχεται πιο γρήγορα», είπε ο Βολιώτης ωτορινολαρυγγολόγος, ο οποίος κλείνοντας, αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την παροδική απώλεια της όσφρησης σε ασθενείς με Covid-19: «Δεν έχουμε στη διάθεσή μας θεραπευτικά μέσα για την επαναφορά της όσφρησης. Δυνητικά μπορεί να ληφθούν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που γενικώς βοηθούν στα νεύρα, και ενδορινικά ο ασθενής να πάρει κορτιζόνη με κάποιο σπρέι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το