Οικονομία

Το αδιέξοδο στη μυστική σύσκεψη των Θεσμών για την Ελλάδα

EYRO

Άκαρπη, σύμφωνα με πληροφορίες, απέβη συνάντηση της ευρωπαϊκής “τρόικας”, δηλαδή των επικεφαλής της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM που έλαβε χώρα στην Φρανκφούρτη την Κυριακή. Στόχος ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, να βρεθεί κοινός τόπος για το δημοσιονομικό “κενό” και τα πρόσθετα μέτρα που καλείται να λάβει η Αθήνα.

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν και παραμένει, το “χάσμα” που χωρίζει το κοινοτικό σκέλος των Θεσμών με το ΔΝΤ, εμποδίζοντας προς το παρόν την κάθοδο στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στις επαφές που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο το Ταμείο διατήρησε την απαίτηση για υπέρογκο “δημοσιονομικό κενό” που πρέπει να καλυφθεί.

Νέα απόπειρα εύρεσης λύσης θα λάβει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες, στο EWG που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, ενώ αύριο συνεδριάζει το ανάλογο όργανο των 28 κρατών-μελών (EFC).

Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μαζί με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών συναντώνται σήμερα με  στόχο να βρουν λύση στο μέτωπο του ΔΝΤ.

Και ο Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος την Τετάρτη, καθώς έχει προγραμματίσει να παραβρεθεί στην  Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.

Το ταξίδι του ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες μένει να φανεί πως θα συνδιαμορφώσει το πρόγραμμα των επόμενων επαφών καθώς η συγκεκριμένη  ημέρα είναι πολύ κρίσιμη:  την Τετάρτη, επιχειρείται να ξεκινήσει  και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων των θεσμών σε επίπεδο επικεφαλής στην Αθήνα.

Ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος. Είναι  δεδομένη την υποχρέωση παράστασης των επικεφαλής αλλά και του ΥΠΟΙΚ  στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας (σ.σ. λαμβάνει χώρα την ίδια ημέρα με την πολύ κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής), ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και το κοινοτικό σκέλος των θεσμών κάνουν σαφές σε κάθε τόνο ότι επιθυμούν συμφωνία το ταχύτερο δυνατό υπό το βάρος των εξελίξεων στο προσφυγικό…

Τα νέα δεδομένα

Πλέον, τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ  του 2015 (ύφεση 0,3% έναντι πρώτης πρόβλεψης της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 0,7% και στόχου προϋπολογισμού για μηδενική ύφεση) αλλάζουν και πάλι την εικόνα και μένει να φανεί πως θα αποτυπωθούν στις απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα το 2016.

Η κοινοτική πλευρά των Θεσμών είναι πιο κοντά στην αρχιτεκτονική των μέτρων που προτείνει η Αθήνα, αλλά και πάλι οι εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό “κενό” διαφέρουν. “Οι διαφορές πάντως είναι σχετικά μικρές” αναφέρουν αρμόδιες πηγές δίδοντας έμφαση στην απόσταση που χωρίζει την Αθήνα αλλά και το κοινοτικό σκέλος των θεσμών με το ΔΝΤ.

Σήμερα, αναμένεται να φανεί όμως και ο παράγοντας Γερμανία. Αναμένεται να ζητηθούν διευκρινίσεις για την  θέση του ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble στο G20 για τον δημοσιονομικό “χώρο” που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα λόγω του προσφυγικού, αλλά και για τα “ανταλλάγματα” που θα έχει μία τέτοια θέση, αν επιβεβαιωθεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το