Τοπικά

Το 75% των υποψηφίων από τη Μαγνησία εισάγονται σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Στο 75% ανήλθε φέτος το ποσοστό των υποψηφίων από τη Μαγνησία που εισάγονται στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας. Το ποσοστό αυτό αφενός κυμαίνεται στον πανελλαδικό μέσο όρο αφετέρου είναι ελαφρώς μειωμένο από το αντίστοιχο περυσινό για τον Νομό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας από τη Μαγνησία εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 1.300 άτομα. Από αυτούς οι 100 περίπου συμμετείχαν με το 10% και δεν έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις.

Συνεπώς από τους 1.650 υποψηφίους από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που διαγωνίστηκαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, πέτυχαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι 1.200, δηλαδή ένα ποσοστό που αγγίζει το 75%.
Υψηλό ποσοστό επιτυχίας είχαν φέτος οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ αρκετά μεγαλύτερο από πέρυσι. Από τους 270 διαγωνιζόμενους πέτυχαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι 150, δηλαδή ποσοστό 55%. Από τους 1.390 υποψηφίους των ΓΕΛ εισάγονται οι 1.060, δηλαδή ποσοστό επιτυχίας 76%.
Η Μαγνησία παραδοσιακά συνεχίζει να εμφανίζει υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις με πολλούς υποψηφίους να έχουν αριστέψει και να εισάγονται σε υψηλόβαθμες σχολές. Υπάρχει, όμως και η ευρεία γκάμα των υποψηφίων οι οποίοι πέτυχαν σε πιο μεσαίες και πιο χαμηλές σχολές.
Από το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας τονίστηκε πως από τους 100 υποψηφίους που διαγωνίστηκαν οι 80 κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή.
Χθες οι διευθυντές των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ παρέλαβαν τις καταστάσεις με τους επιτυχόντες οι οποίες είχαν μόνο τους κωδικούς και τις ανάρτησαν στα Λύκεια. Ελάχιστοι μαθητές προσήλθαν για να δουν τα αποτελέσματα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε διευθύντρια, «πιο πολύ ήρθαν να δουν εμάς και να τους συγχαρούμε, παρά για τα αποτελέσματα τα οποία γνώριζαν από προχθές το απόγευμα».
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε πως «Φέτος, οι χθεσινοί μας μαθητές και σημερινοί ακαδημαϊκοί πολίτες, δεν πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μαζί με τους φίλους τους και τους καθηγητές τους στο προαύλιο ενός σχολείου στο οποίο έζησαν ίσως τα τρία πιο όμορφα και παραγωγικά χρόνια της ζωής τους. Μέσα από ένα απρόσωπο εικονικό κουτάκι και κάποια διαδικτυακά πλήκτρα πληροφορήθηκαν το αποτέλεσμα που πιθανόν να χαράζει ολόκληρο τον δρόμο της ζωής τους. Ίσως η προστασία των προσωπικών δεδομένων, ίσως οι νέοι καιροί και τα νέα ήθη, άλλαξαν τα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.
Σημασία όμως έχει το μήνυμα που έλαβαν. Σημασία έχει η χάραξη του δρόμου. Ενός δρόμου που για κάθε έναν από τους μαθητές μας, σήμερα αρχίζει.

Είναι αυτός ο δρόμος του οποίου η αξία είναι ανυπολόγιστη είτε περνά μέσα από την ακαδημαϊκή γνώση είτε διαβαίνει μέσα από άλλους τόπους κι άλλα πεδία. Αρκεί αυτός ο δρόμος να οδηγεί στην κοινωνική προσφορά και να αξιώνει τον διαβάτη του να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο.
Γι’ αυτό τον λόγο συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές που πέτυχαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους ευχόμαστε καλές σπουδές και ένα θαυμαστό μέλλον. Επίσης συγχαίρουμε όλους εκείνους που προσπάθησαν πολύ κι ας μη πέτυχαν τον στόχο τους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η προσπάθεια και ο μόχθος πάντα επιβραβεύονται αρκεί να συνοδεύονται από επιμονή, αισιοδοξία και διάθεση για προσφορά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το