Τοπικά

Το 7% των μαθητών στη Θεσσαλία έχει βρεθεί μπροστά σε επεισόδιο καρδιακής ανακοπής

Επτά στους 100 μαθητές στη Θεσσαλία έχουν βρει μπροστά σε περιστατικό καρδιακής ανακοπής σύμφωνα με τα στοιχεία του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας.  Στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης κρίσεων που υλοποιεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας,  σήμερα επιμορφώθηκαν στην ΚΑΡΠΑ εκπαιδευτικοί από Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ της Μαγνησίας.

“Θεωρούμε προτεραιότητά μας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να επιμορφώνουμε τους εκπαιδευτικούς σε ζητήματα που σχετίζονται με θέματα υγείας.  Ένα από αυτά τα θέματα είναι και η επιμόρφωση στην ΚΑΡΠΑ.  Οι εκπαιδευτικοί γίνονται εν δυνάμει διασώστες και μπορούν να ανταποκριθούν σε διαχείριση εκτάκτων αναγκών σε σχολεία.  Η διαχείριση αυτών των καταστάσεων μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά. Είναι σημαντικό να περάσει  η κουλτούρα αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων”  ανέφερε σε δηλώσεις της η υπεύθυνη σχολικών δραστηριτήτων της ΔΔΕ Σοφία Κανταράκη.
Σημείωσε ακόμη πως κάθε σχολείο ορίζει διαφορετική ομάδα εκπαιδευτικών με σκοπό η επιμόρφωση να δράσει πολλαπλασιαστικά και με απώτερο στόχο να είναι όλοι ενήμεροι για τέτοια ζητήματα.

Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ανέλαβε ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας, Χαράλαμπος Παρίσσης ενώ έγινε βιωματική προσέγγιση διάσωσης για να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί πως θα διαχειριστούν μια καρδιακή ανακοπή.

Ο κ. Παρίσης  τόνισε πως πρέπει  να ποντάρουμε στην παιδεία των μαθητών για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα της σημερινής κατάστασης.
“Είμαστε δυστυχώς οι τελευταίοι στη λίστα 27 ευρωπαϊκές χώρες στην επιβίωση μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο έναν δημόσιο χώρο.  Αυτό συμβαίνει καθώς οι παρευρισκόμενοι δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Σε άλλες χώρες ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, περίπου 60%, είναι εκπαιδευμένο με σεμινάρια, ενώ άλλες χώρες έχουν υποχρεωτική την επιμόρφωση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση”.

Ο κ. Παρίσης σημείωσε ότι κάθε χρόνο περίπου 35 σχολεία και 2.5000 μαθητές άνω των 12 ετών για το πρόγραμμα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης .
“Με την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς θα έχουμε φτάσει σε όλη τη Θεσσαλία τους 10.000 μαθητές και περισσότερους από 1.000 καθηγητές. Το σημαντικό είναι να υπάρχει επανάληψη και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία ο κάθε μαθητής πρέπει  επί τρία συναπτά έτη να παρακολουθεί το δίωρο πρόγραμμα για να του γίνει κτήμα του η γνώση. Δεν μένουμε μόνο στη θεωρητική κατάρτισή τους αλλά με την βοήθεια προπλασμάτων οι μαθητές εξασκούνται”.

Σύμφωνα με τον κ. Παρίση, ποσοστό 7% των μαθητών έχει παρευρεθεί σε περιστατικό με θύμα καρδιακής ανακοπής.  Αυτό προκύπτει από το ερωτηματολόγιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας που έχουν συμπληρώσει οι μαθητές στη Θεσσαλία πριν το επιμορφωτικό πρόγραμμα. “Το σημαντικό είναι ότι μετά το μάθημα αυξάνεται η επιθυμία των μαθητών να βοηθήσουν” σημείωσε ο κ. Παρίσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το