Τοπικά

Το 5ο Γυμνάσιο Βόλου στο Cern με 41 μαθητές και τέσσερις καθηγητές

Από τις 21/1 – 24/1/2020 σαράντα ένας (41) μαθητές και 4 συνοδοί καθηγητές του 5ου Γυμνασίου επισκέφτηκαν το μεγαλύτερο κέντρο για τη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο, το CERN, στα σύνορα Ελβετίας – Γαλλίας. Ενημερώθηκαν από Έλληνα επιστήμονα για τα πειράματα που διεξάγονται εκεί και τον σκοπό τους και υπέβαλαν τις ερωτήσεις που προέκυψαν στη διάρκεια της παρουσίασης.
Στη συνέχεια, χωρισμένοι σε 4 ομάδες ξεναγήθηκαν στους υπόγειους χώρους του ερευνητικού κέντρου, όπου συλλέγονται τα τεράστια σε όγκο δεδομένα προς επεξεργασία.
Συγκεκριμένα, έμαθαν για το πείραμα CMS, στη διάρκεια του οποίου συγκεντρώνεται ενέργεια από τις συγκρούσεις πρωτονίων (μέσω εξελιγμένων επιταχυντών), οπότε παράγονται καινούρια σωματίδια, λόγω της μετατροπής της ενέργειας σε μάζα. Ειδικοί ανιχνευτές βοηθούν να «βλέπουμε» αυτά τα σωματίδια. Οι μαθητές συνειδητοποίησαν πώς η έρευνα του μικρόκοσμου συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου.
Στη διάρκεια του ταξιδιού τους επισκέφτηκαν τη Βέρνη, πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη μαγευτική Λυόν και το γραφικό Annecy της Γαλλίας, καθώς επίσης και τη Γενεύη και τους καταρράκτες του Ρήνου..

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το