Τοπικά

Το 52% των διαθέσιμων κλινών στη Θεσσαλία είναι σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Σε επαγγελματικό πλαίσιο κινείται πλέον η βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας εμφανίζοντας υψηλή τουριστική δραστηριότητα ειδικά στην Αττική, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Οι διαθέσιμες κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες σε ξενοδοχεία όπως και στην περίπτωση της Θεσσαλίας όπου το 52% των διαθέσιμων κλινών είναι σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η βραχυχρόνια μίσθωση δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά δραστηριότητα εκμετάλλευσης κάποιων αχρησιμοποίητων πόρων για λίγο επιπλέον εισόδημα, αλλά αντιθέτως, με την επαγγελματική διαχείριση και αξιοποίηση των σχετικών πλατφορμών, αποτελεί δραστηριότητα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ιδιαίτερα σε ορισμένες σημαντικές τουριστικές περιοχές όπως είναι οι Κυκλάδες, η Αττική και το Ιόνιο, όπου οι διαθέσιμες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερβαίνουν, εν δυνάμει, και τις διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία.

Για το λόγο αυτό επισημαίνεται μάλιστα ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξει ρύθμιση της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης ως μέρος του συνολικού τουριστικού προϊόντος».
Η ποσοστιαία κατανομή μεταξύ κλινών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και κλινών σε ξενοδοχεία για την περίοδο Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020, αποκαλύπτει ότι στο σύνολο της χώρας, ο αριθμός κλινών στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ισούταν με αυτόν στα ξενοδοχεία.

Στο σύνολο της χώρας υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και HomeAway, 179.000 καταλύματα με 854.000 κλίνες. Διευκρινίζεται ότι έχουν ληφθεί υπόψιν μόνο καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway έστω και μια μέρα την εξεταζόμενη περίοδο. Συνεπώς, τα ανωτέρω μεγέθη απεικονίζουν τη μέγιστη δυναμικότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για 12 μήνες υπήρχε συνεχώς διαθέσιμο το σύνολο καταλυμάτων και κλινών.

Τα περισσότερα καταλύματα σε Αττική, Κρήτη και Κυκλάδες
Περισσότερα από τα μισά καταλύματα συγκεντρώνονται στην Αττική, την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Από το σύνολο των καταλυμάτων, το 89% ήταν αυτόνομα καταλύματα, το 2% δωμάτια ξενοδοχείων και το 9% ιδιωτικά δωμάτια σε μεγαλύτερο κοινόχρηστο σπίτι ή διαμέρισμα.

Στην Αττική συσσωρεύεται το 18%, στις Κυκλάδες το 17%, στην Κρήτη το 17%) και στο Ιόνιο το 14%, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το χαμηλό ποσοστό στα Δωδεκάνησα μόλις 5%. Παρόμοια είναι η εικόνα και στις διαθέσιμες κλίνες αν και σε ορισμένες Περιφέρειες οι διαθέσιμες κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες σε ξενοδοχεία: στις Κυκλάδες το 73% των διαθέσιμων κλινών είναι σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην Αττική το 69%, στην Πελοπόννησο το 66%, στο Ιόνιο το 54% και στη Θεσσαλία το 52%. Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα είναι μόλις το 20%, ενώ στην Κρήτη το 44%.

Η βραχυχρόνια μίσθωση εμφανίζεται πλέον ως διαχρονική δραστηριότητα στον τουρισμό, αφού βάσει των ευρημάτων, από τα 179,000 καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα την περίοδο Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020, μόλις το 38% των καταλυμάτων πρωτοεμφανίστηκαν στην πλατφόρμα πριν το 2017. Το 31% των καταλυμάτων εμφανίστηκε το 2019 και στις αρχές του 2020, προφανώς λόγω της σημαντικής αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας τα έτη 2017 και 2018 που συνεχίστηκε και το 2019.

Αντίθετα, φέτος καταγράφηκε μειωμένη είσοδος νέων καταλυμάτων, μόλις 5.300 το 1ο εξάμηνο του 2020, έναντι των 28.000 στο 1ο εξάμηνο του 2019, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, αλλά εν μέρει και σε έναν πιθανό κορεσμό της αγοράς.
Σε σημαντικά ποσοστά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιστοιχούν στο 13% των εξοχικών και δευτερευουσών κατοικιών της χώρας. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ πιο υψηλά στις Κυκλάδες (59%), το Ιόνιο (56%), τα Δωδεκάνησα (39%) και την Κρήτη (36%). Σύμφωνα με τους ερευνητές, καταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή έπαιξε αφενός η ανάπτυξη του τουρισμού μετά το 2012 ενώ εξελισσόταν μια βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα και αφετέρου η αύξηση της φορολογίας ακινήτων.

Αναφορικά με επιπρόσθετα χαρακτηριστικά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, το 19% των καταλυμάτων διαχειρίζονται Superhosts (έμπειροι οικοδεσπότες που παρέχουν εξαιρετικές εμπειρίες στους επισκέπτες τους και εμφανίζονται στην πλατφόρμα με ειδικό διακριτικό σήμα).
Μάλιστα τα υψηλά ποσοστά Instantbook άμεσης κράτησης (πάνω από 90% σε κάθε Περιφέρεια) και ο σημαντικός αριθμός Superhosts καταδεικνύουν την ολοένα και αυξανόμενη επαγγελματική διαχείριση επιχειρηματικού τύπου, καθώς ο χρόνος αναμονής για την επιβεβαίωση μιας κράτησης ελαχιστοποιείται, θέτοντας τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανταγωνιστές για τα ξενοδοχεία και τις λοιπές επιχειρήσεις διαμονής.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το