Τοπικά

Το 30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου σε έκθεση στο Τσαλαπάτα

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ’, Ε’ και Στ’ Τάξεων του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου, συνοδευόμενοι/ες από τις εκπαιδευτικούς Σοφία Πατάρα, Παρασκευή Αλεξίου, Σταματία Κοντονίνα, Σπυριδούλα Δανηλοπούλου, Βασιλική Αυλωνίτη και Μαρία Θεοδωρίδου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να απολαύσουν την περιοδεύουσα έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ).
Με διοράματα και φιγούρες Playmobil, επιχειρείται μια πρωτότυπη προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα.
Ο Όρκος των Φιλικών, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η Έξοδος του Μεσολογγίου, η Φυγή των Παργινών, είναι κάποια από τα διοράματα που δεσπόζουν στην έκθεση. «Πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, Φιλέλληνες και Οθωμανοί, άντρες και γυναίκες, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, παρουσιάζονται σε φιγούρες Playmobil, συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους. Έτσι οπτικοποιούνται, με κατανοητό και ευφάνταστο τρόπο, όσα θέλει να αφηγηθεί η έκθεση και η Ιστορία γίνεται ένα απολαυστικό ταξίδι όχι μόνο για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, αλλά και για μεγαλύτερους σε ηλικία επισκέπτες» εξηγεί ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου κ. Πασχάλης Δήμου.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της από το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη (14.10.2020-31.5.2021), ενώ μετά τη Λέσβο βρίσκεται πλέον στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα (1.11.2021-30.1.2022), όπου μια σύντομη οπτικοακουστική παραγωγή συστήνει τους συλλέκτες στο κοινό και ξεδιπλώνει στιγμές από την πολυετή ενασχόλησή τους με τις φιγούρες Playmobil, ενώ παράλληλα δείχνει πώς μια απλή φιγούρα του αγαπημένου παιχνιδιού μετατρέπεται σε ήρωα του 1821.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το