Τοπικά

Το 30% από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Μαγνησίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Εκατοντάδες ήταν και φέτος οι υποψήφιοι από τη Μαγνησία οι εισάγονται στα 35 Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας, κοντά στους 500 υποψήφιους από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας πέτυχαν σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τόσο του Βόλου, όσο και των υπόλοιπων πόλεων της Θεσσαλίας, αλλά και στη Λαμία.
Πιο συγκεκριμένα περίπου 420 υποψήφιοι από τα ΓΕΛ και άλλοι 80 από τα ΕΠΑΛ θα σπουδάσουν στο τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα.
Σε γενικές γραμμές περίπου το 30% επί του συνολικού αριθμού επιτυχόντων από τον Νομό, πέρασαν την πόρτα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στην πρώτη γραμμή των επιλογών των υποψηφίων βρίσκονται για ακόμη μια φορά το Οικονομικό, τα Παιδαγωγικά, αλλά και οι Γεωπονικές. Βέβαια και για τα υπόλοιπα Τμήματα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον.

Τα προηγούμενα χρόνια οι υποψήφιοι που διάλεγαν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, άγγιζαν ακόμη και τους 500, δηλαδή ένα ποσοστό πάνω από το 25% επί του συνόλου. Ήταν η περίοδος που λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που προκάλεσε στην οικονομική βιωσιμότητα πολλών οικογενειών, πολλοί υποψήφιοι άρχιζαν να στοχεύουν σε Τμήματα της πόλης τους, στον Βόλο, ή και σε γειτονικές πόλεις με την προοπτική κάποιοι από αυτούς να πηγαινοέρχονται. Παράλληλα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξελισσόταν δυναμικά, είχε αποκτήσει μια διαφορετική πιο ελκυστική εμβέλεια και αυτό συνέβαλε στην προσέλκυση πολλών υποψηφίων. Αυτή η εικόνα συνεχίστηκε και φέτος με πολλούς υποψηφίους να δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αρκετοί από αυτούς να πετυχαίνουν τους στόχους τους.
Μάλιστα, πλέον, δεν υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, αφού το ΤΕΙ Θεσσαλίας συγχωνεύτηκε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αποτελεί ένα ενιαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα με 35 Τμήματα, υπολογίζοντας και αυτά του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Αρκετοί φοιτητές από τον Βόλο μεταβαίνουν καθημερινά μέσω του τρένου και του λεωφορείου στη Λάρισα για να σπουδάσουν και να επιστρέψουν σπίτι τους, καθώς κάποιοι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος των σπουδών. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι φοιτητές που εισήχθησαν σε Τμήματα στον Βόλο, αλλά δεν διαμένουν με τις οικογένειές τους, νοικιάζουν σπίτι, καθότι οι γονείς μπορούν να καλύψουν τα έξοδα, και έτσι μπορούν σε έναν βαθμό να κάνουν και τη φοιτητική ζωή σαν να βρίσκονταν σε άλλη πόλη.
Πάντως τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται οι υποψήφιοι της Μαγνησίας που εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το