Τοπικά

Το 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου φιλοξενήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας

H δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος -ERASMUS + LET’S STOP CONSUMPTION FRENZY στο οποίο συμμετέχει το 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου, φιλοξενήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας από τις 6 έως τις 13 Απριλίου 2019.Η Daiva Pilukiene, διευθύντρια του VILNIUS TUSKULENAI GYMNAZIUM, και η υπεύθυνη του προγράμματος, Jurate Dirginciene, υποδέχθηκαν θερμά όλες τις ομάδες των σχολείων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ρουμανία και την Τουρκία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το 2ο Γενικό λύκειο Βόλου συμμετείχε με τους μαθητές Στέλλα Εξαμηλιώτη, Βασιλική Μαργαρού -Κυρανούδη , Βασίλη Μπέκο , Θεοδώρα Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Ταχούλα και Βασιλική Φιλιούση και τους καθηγητές Σταμάτη Νικόλαο, Βέη Νικόλαο και την υπεύθυνη του προγράμματος Κλεοπάτρα Μπατζούκη.

Την Κυριακή 7 Απριλίου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη του Βίλνιους και επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων το προεδρικό μέγαρο και τον καθεδρικό ναό.
Την Δευτέρα 8 Απριλίου οι μαθητές του σχολείου διοργάνωσαν μια υπέροχη υποδοχή στην αίθουσα εκδηλώσεων. Ακολούθως οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν το δημαρχείο της πόλης, όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο που λειτουργεί ο Δήμος και πήραν μέρος σε ένα παιχνίδι για το πόσο ενημερωμένοι πολίτες είναι και πόσο γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Το ίδιο απόγευμα οι μαθητές συμμετείχαν στο παιχνίδι «Ο Λαβύρινθος της πόλης», αναζητώντας τα στοιχεία που δίνουν τον χαρακτήρα της πόλης μέσα από τα σημαντικότερα κτίρια και μνημεία της πόλης του Βίλνιους.


Την Τρίτη 9 Απριλίου επισκέφθηκαν το Κάουνας και έκαναν ένα πολιτιστικό περίπατο στην παλιά και νέα πόλη και στην εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Το απόγευμα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μεγαλύτερο μοναστηριακό συγκρότημα της Λιθουανίας, το μοναστήρι Παζάισλις, που θεωρείται εξαίρετο δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής και ο ναός του διαθέτει τον παλαιότερο πύργο ρολογιού της χώρας.
Την Τετάρτη 10 Απριλίου όλοι οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δημιούργησαν το κοινό βιντεο κλίπ για την επανάχρηση προϊόντων. Σημειώνεται ότι οι λιθουανοί μαθητές είχαν γράψει τη μουσική, 4 στίχους και ρεφραίν, ενώ οι μαθητές κάθε χώρας έγραψαν τους δικούς τους 4 στίχους. ΄Ετσι δημιουργήθηκε ένα κοινό τραγούδι. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το εργοστάσιο Grigeo Recycling AB. Οι δραστηριότητες της ημέρας έκλεισαν με την δημιουργία τσαντών από παλιές μπλούζες στο Κοινοτικό Κέντρο εκπαίδευσης.

Την Πέμπτη οι δραστηριότητες του προγράμματος ξεκίνησαν με τους μικρούς μαθητές του σχολείου που ζωγράφισαν το βιβλίο για την ανακύκλωση που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια ανακύκλωσης πλαστικών στην Ευρώπη το ΑΒ PLASTA. Επέστρεψαν στο σχολείο για το συμπόσιο που αφορούσε “Τα δικαιώματα των καταναλωτών”. Οι μαθητές ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητές τους με το φύτεμα δέντρων στην αυλή του σχολείου.
Την Παρασκευή πραγματοποίησαν  ολοήμερη εκδρομή στο Τρακάϊ και επισκέφθηκαν το μεσαιωνικό κάστρο που είναι χτισμένο στο νησάκι στη μέση της λίμνης και το ιστορικό Εθνικό Πάρκο του Τρακάϊ.
Η επίσκεψη στη Λιθουανία έκλεισε την Παρασκευή το βράδυ με την πολιτιστική βραδιά γεμάτη γεύσεις και παραδοσιακή μουσική από όλες τις χώρες στο σχολείο.

Επισημαίνεται ότι για την προετοιμασία της συνάντησης του ERASMUS + στο Βίλνιους της Λιθουανίας προηγήθηκε εκδήλωση με την Ένωση Καταναλωτών Βόλου. Την Τετάρτη 27 Μαρτίου στο χώρο εκδηλώσεων του 2ου ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Κουτσελίνης, όσο και το μέλος του Δ.Σ. κ. Μανόπουλος, ενημέρωσαν τους μαθητές της Β Λυκείου για τα δικαιώματα των καταναλωτών. Μετά από αυτή, την πολύ ενδιαφέρουσα και ζωηρή εκδήλωση με διάλογο και κατάθεση απόψεων, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ετοίμασαν τις δικές τους παρουσιάσεις για την Λιθουανία.


Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα LET’S STOP CONSUMPTION FRENZY έσκαψαν και φύτεψαν ρίγανη, δυόσμο, δενδρολίβανο, θυμάρι, αλόη στην αυλή του σχολείου.


Η επόμενη συνάντηση όλων των σχολείων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί από το 2ο ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ τον Σεπτέμβριο στην πόλη του Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το