Τοπικά

Το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ με θέμα την βιωσιμότητα και την διατροφή.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Φινλανδίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ρουμανίας και η ακαδημία ρομποτικής της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με το 2ο ΓΕΛ Ν.Ιωνίας Μαγνησίας, αποτελούν την σύμπραξη σχολείων και ΜΚΟ του ευρωπαϊκού  προγράμματος με τίτλο Sustainable Alternstive Future Essentials (S.A.F.E.). Το έργο ξεκίνησε το 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025.

Το έργο μελετά πού βρίσκεται ο κόσμος σήμερα όσον αφορά την διαχείριση των τροφικών αποθεμάτων, εντοπίζει τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας, και αξιολογεί τις δράσεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη Ευρώπη σε έναν βιώσιμο κόσμο. Το έργο στοχεύει να ενδυναμώσει τους εκπαιδευόμενους και το ευρύ κοινό , ώστε όλοι να γίνουν οι φορείς της αλλαγής. Οι μαθητές λαμβάνουν ενεργό μέρος σε όλα τα βήματα αυτής της διαδικασίας, καθώς  είναι υπεύθυνοι για την έρευνα αυτών των σημαντικών θεμάτων καθώς και για τη διαχείριση της εκστρατείας και τη μετάδοση του μηνύματος στους συμμαθητές τους, και σε ένα ευρύτερο κοινό μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Οι στόχοι του έργου είναι:

-Να παρέχει εκπαίδευση σχετικά με βιώσιμα διατροφικά πρότυπα.

-Να προωθήσει και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις μελλοντικές διατροφικές συνήθειες παρέχοντας γνώσεις, εργαλεία και πόρους που βοηθούν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν ένα πιο βιώσιμο μοντέλο διατροφής.

-Να βοηθήσει τους ωφελούμενους του έργου να κάνουν συνετές επιλογές σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων.

-Να αναδείξει τον αντίκτυπο των διατροφικών συνηθειών στο περιβάλλον και την υγεία.

-Να χρησιμοποιηθούν ψηφιακά εργαλεία για την υποστήριξη της αλλαγής συμπεριφοράς προς πιο βιώσιμες διατροφικές συνήθειες, όπως μια εφαρμογή με βιώσιμες συνταγές.

-Να γαλουχηθούν μελλοντικοί βιώσιμοι πολίτες που λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις.

Προς την επίτευξη αυτών των στόχων, κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου, έχουν ήδη  οργανωθεί διαδραστικά εργαστήρια για τους συμμετέχοντες κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, κατά τα οποία τους παρασχέθηκαν πληροφορίες και εκπαίδευση σχετικά με τις βιώσιμες δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων της φυτικής διατροφής, της βιολογικής γεωργίας και άλλων βιώσιμων συστημάτων διατροφής.

Κατά το σχολικό έτος 2024-2025, στις μελλοντικές κινητικότητες, θα δημιουργηθούν εγχειρίδια εργασιών (school workbooks) προς δημοσίευση και χρήση από τους μαθητές. Επίσης κάθε σχολείο θα οργανώσει δημόσιες εκθέσεις και ενημερωτικές καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού. Ήδη στο 2ο ΓΕΛ Ν.Ιωνίας έχει συσταθεί μαθητικός σχολικός όμιλος με θέμα  “Βιωσιμότητα κ Διατροφή”, στον οποίο συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες και από τις 3 τάξεις του λυκείου.

Επιπλέον, διενεργούνται διαδικτυακές και μη διαδικτυακές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των βιώσιμων διατροφικών επιλογών και τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον και την υγεία.

Η ακαδημία ρομποτικής που συμμετέχει στο έργο, αναπτύσσει μια ψηφιακή εφαρμογή για την προώθηση μελλοντικών διατροφικών προτύπων, αντλώντας υλικό από την έρευνα και τις εργασίες των μαθητών.

Τέτοια έργα προωθούν τη διαδραστική μάθηση, η οποία είναι πολύ πιο ελκυστική από τις μονόπλευρες διαλέξεις. Οι μαθητές θα είναι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του έργου και της μαθησιακής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να αποδώσει καρποφόρα αποτελέσματα. Θα συμμετέχουν μαθητές όλων των ικανοτήτων και των κοινωνικών και οικονομικών καταβολών. Θα ηγηθούν μιας εκστρατείας που εκπαιδεύει πέρα από τις πόρτες του σχολείου. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ευρύ φάσμα ακροατηρίου, που θα κυμαίνεται από κάποιους που γνωρίζουν πολλά και ενδιαφέρονται για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, μέχρι άλλους που δεν τους απασχολούν καν. Το έργο στοχεύει στην εμπέδωση μιας δύναμης και ενός οράματος στους μαθητές, που θα τους βοηθήσει να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά για να επιλύουν προβλήματα του πραγματικού κόσμου.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το