Τοπικά

Το 2023 η συζήτηση έφεσης στο Πρωτοδικείο Bόλου για μισθώματα

Κατέθεσε ιδιοκτήτης αγωγή στο Ειρηνοδικείο Βόλου για μη καταβληθέντα μισθώματα που του οφείλονταν το 2016, εκδόθηκε η σχετική δικαστική απόφαση το 2019 και αμέσως κατατέθηκε έφεση κατά της απόφασης στο Πρωτοδικείο, η οποία προσδιορίστηκε να συζητηθεί σε τέσσερα περίπου χρόνια, τέλη του 2023…

Φυσικά μέχρι τότε ποιος ζει, ποιος πεθαίνει κατά τη λαϊκή ρήση, αφού συνολικά από την κατάθεση της πρώτης αγωγής μέχρι την οριστική συζήτηση της έφεσης θα έχουν μεσολαβήσει οκτώ χρόνια… Ούτε κακούργημα να ήταν δηλαδή…
Η καθυστέρηση εκδίκασης των αστικών υποθέσεων που αφορούν απόδοση μισθωμάτων, αποζημιώσεις από τροχαία ατυχήματα, εργατικές διαφορές, εμπράγματα δικαιώματα κ.ο.κ. είναι πολύ μεγάλη στο Πρωτοδικείο Βόλου, σύμφωνα με έγκριτους δικηγόρους, σε τέτοιο βαθμό, που ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει επανειλημμένα προβεί σε διαβήματα στην πρόεδρο Πρωτοδικών, για ορισμό επιπλέον δικάσιμων, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία του μη ορισμού επιπλέον δικάσιμων είναι η έλλειψη δικαστικών λειτουργών.
Άλλη μία αιτία είναι και οι εκατοντάδες υποθέσεις με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την ένταξή τους στον νόμο Κατσέλη, που έχουν κυριολεκτικά «γεμίσει» τα πινάκια του Ειρηνοδικείου Βόλου.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση η αγωγή για μισθώματα είχε κατατεθεί από Βολιώτη το 2016 στο Ειρηνοδικείο. Εκδόθηκε η σχετική απόφαση το 2019 και αμέσως κατατέθηκε έφεση επί της αποφάσεως στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου (διαδικασία μισθωτικής διαφοράς). Η συζήτηση της υπόθεσης προσδιορίστηκε για τον Οκτώβριο του 2023, με τον πολίτη να προβληματίζεται έντονα, αν και πότε θα τελεσιδικήσει, αφού αν δοθεί και μία αναβολή τότε, θα παραπεμφθεί η υπόθεση για το 2026-2027… Δημιουργείται δηλαδή μια λογική ατιμωρησίας ή αρνησιδικίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου Αττικής οι υποθέσεις προσδιορίζονται να συζητηθούν μετά από 6-8 χρόνια…
Ειδικά για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η απόφαση που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο προσβάλλεται με το ένδικο μέσο της έφεσης, είτε έχει κάνει δεκτή την αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή του στη διαδικασία του νόμου 3869/2010, είτε την έχει απορρίψει. Η έφεση επιτρέπεται μόνο κατά των οριστικών αποφάσεων του Ειρηνοδικείου που δέχονται την αίτηση ή την απορρίπτουν, αλλά και κατά οριστικών διατάξεων των αποφάσεων που είναι εν μέρει οριστικές. Η προθεσμία για την κατάθεση της έφεσης είναι 30 ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης του Ειρηνοδικείου για διαμένοντες στην Ελλάδα και 60 ημέρες για διαμένοντες στο εξωτερικό. Σε περίπτωση μη επίδοσης της απόφασης η προθεσμία για την κατάθεση έφεσης είναι τρία χρόνια από τη δημοσίευση της απόφασης. Αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση της έφεσης είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο, στο οποίο υπάγεται το Ειρηνοδικείο που εξέδωσε την απόφαση. Έφεση μπορεί να ασκήσει οποιοσδήποτε διάδικος συμμετείχε στη δίκη του Ειρηνοδικείου και κρίνει ότι θίγονται τα συμφέροντά του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το