Τοπικά

Το 2020 άφησε πίσω χιλιάδες άνεργους – Διάλυση εργασιακών σχέσεων και αποσάθρωση της αγοράς στη Μαγνησία

Με τις επιχειρήσεις κλειστές και την πλειοψηφία των εργαζομένων σε αναστολή ή τηλεργασία τα ποσοστά της ανεργίας δίνουν ψήγμα αισιοδοξίας σύμφωνα με τις καταγραφές στο σύστημα «Εργάνη», που μόνο ως θαύμα μπορεί να εξηγηθεί. Κάθε «θαύμα» όμως έχει την εξήγησή του.

Η εργασία την εποχή της πανδημίας παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα στη Μαγνησία αύξηση 220 θέσεων σε σχέση με τις απολύσεις. Οι άνεργοι ξεπερνούν τους 25.500 τον Νοέμβριο στον Νομό και η πανδημία έδειξε τα «δόντια» της σε χιλιάδες νοικοκυριά. Οι 220 θέσεις που παρουσιάζονται ως θετικό ισοζύγιο τον Νοέμβριο αφορούν υποαπασχόληση ορισμένου χρόνου από 400 έως 580 ευρώ. Το 2020 άφησε πίσω χιλιάδες ανέργους με το στελεχιακό δυναμικό του ΟΑΕΔ να επισημαίνει πως τις επόμενες ημέρες και όταν γίνει η επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν στις ανακοινώσεις απολύσεων της τελευταίας ημέρας του Δεκεμβρίου, τα στοιχεία θα δείξουν μεγαλύτερη αύξηση, καθώς δεκάδες επιχειρήσεις προχώρησαν σε απολύσεις με αναγγελίες την 31η Δεκεμβρίου. Συνολικά όλο τον χρόνο το ισοζύγιο εμφανίζεται θετικό κατά 1.400 θέσεις εργασίας.
Το 2020 βρέθηκαν εκτός εργασίας 3.200 άτομα περισσότερα σε σύγκριση με το 2019.
Το θετικό ισοζύγιο των θέσεων απασχόλησης είναι καθαρά «πλασματικό», σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς όταν «ανοίξει» η αγορά, οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις σε συγκεκριμένα τμήματα οργάνωσης της δομής τους για να αντεπεξέλθουν, για παράδειγμα, σε παραγγελίες, θα προχωρήσουν σε λήξη συνεργασιών. Οι αναγγελίες άλλωστε για τις προσλήψεις είναι ορισμένου χρόνου.

Μισθοί ίσοι με επιδόματα ανεργίας
Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι μόνο οι άνεργοι, που ζουν από τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και οι εργαζόμενοι, που λαμβάνουν μισθούς ισότιμους με τα επιδόματα ανεργίας. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν διαμορφωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Κάτω από 800 ευρώ καθαρά λαμβάνει ένας στους δύο εργαζόμενους (50,2%), ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 600 ευρώ. Μέχρι 499 ευρώ λαμβάνει το 14,5%, μεταξύ 500-699 ευρώ το 22,9%.
Η έξαρση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αποτελεί έναν νέο μηχανισμό λιτότητας, καθώς περιορίζει – κατά 50% – τις αμοιβές των απασχολουμένων.
Οι αναγγελίες πρόσληψης τον Νοέμβριο ανήλθαν σε 1.748 και οι αποχωρήσεις σε 1.528.
Στις Σποράδες οι νέες προσλήψεις ήταν 97, οι οικειοθελείς αποχωρήσεις 21, οι λήξεις συμβάσεων αορίστου χρόνου 120, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώθηκαν ήταν 115. Αρνητικό το ισοζύγιο κατά 159 θέσεις εργασίας.
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 27.221 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 25.821, εκ των οποίων οι 4.983 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου, οι 9.930 λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 4.983 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Στη Μαγνησία από τους αναζητούντες εργασία ανέργους το 30,6% αναζητεί μισθωτή εργασιακή συνθήκη και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή οποιαδήποτε εργασιακή συνθήκη.

Το 10 % των απασχολούμενων συνεχίζει να αναζητεί εργασία, παρ’ ότι εργάζεται, καθώς ελπίζει και προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του.
Αύξηση των ανέργων παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε άνδρες και γυναίκες. Όσον αφορά στις ποσοστιαίες μεταβολές ανά φύλο των ανέργων αυτές είναι μεγαλύτερες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες (50,3% για τους άνδρες έναντι 38,3%για τις γυναίκες).
Όσον αφορά στους ανέργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ). Ειδικότερα, το 23% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ, το 36% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι ή μη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το