Πολιτισμός

Το 1ο Συμπόσιο Ορθόδοξων Ψαλτριών στον Βόλο

Το τριήμερο 22 έως 24 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Βόλου το 1ο Συμπόσιο Ορθόδοξων Ψαλτριών και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών «Αγία Καικιλία».

Το συμπόσιο και το φεστιβάλ διοργανώνονται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και τον Χορό Ψαλτριών «Αι Άδουσαι» με καλλιτεχνική διευθύντρια τη δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη, διδακτόρισσα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μουσικολόγο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τ. διδάσκουσα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία «Βελλάς» Ιωαννίνων, ιδρύτρια – δομεστίκαινα του Χορού Ψαλτριών «Αι Άδουσαι» (2012), εκπαιδευτικό Μουσικής ΥΠΕΠΘ, καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής, σολίστ πιάνου και διπλωματούχο Ανωτέρων Θεωρητικών.
Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών του ορθόδοξου ανατολικού μέλους και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών προσδοκά να δώσει τη δυνατότητα σε γυναίκες ψάλτριες να ανταμώσουν, να γνωριστούν και να συζητήσουν θέματα όπως το χόρδισμα και οι βάσεις στη γυναικεία φωνή, το ισοκράτημα σε γυναικείους χορούς ψαλτριών, το ρεπερτόριο κ.ά. Περιλαμβάνει επιστημονικές εισηγήσεις, εργαστήρια ψαλτικής, συναυλίες, συμμετοχή σε αρχιερατική Ιερή Ακολουθία Όρθρου & Θείας Λειτουργίας.
Το συμπόσιο και το φεστιβάλ είναι αφιερωμένα στην αγία παρθενομάρτυρα Καικιλία. Η Αγία σχετίσθηκε με τη μουσική και την εξύψωσή της σε θρησκευτική τέχνη και έκτοτε θεωρήθηκε προστάτιδά της. Η μνήμη της τιμάται και από τις δύο Εκκλησίες, την 22α Νοεμβρίου εκάστου έτους ομού μετά των τριών συμμαρτυρησάντων με αυτήν Αγίων Βαλεριανού, Τιβουρτίου και Μαξίμου.


Όπως τονίζει η δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη, «τα μελοποιήματα – συνθέσεις της εκκλησιαστικής μουσικής του ανατολικού ορθόδοξου βυζαντινού μέλους είναι γραμμένα από άνδρες μελουργούς και απευθύνονται σε άνδρες ψάλτες. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών μεγάλος αριθμός γυναικών έχουν σπουδάσει βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική τόσο σε Ωδεία και Σχολές Βυζαντινής Μουσικής των Ιερών Μητροπόλεων, όσο και στα Μουσικά Σχολεία, όπου το μάθημα της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής είναι υποχρεωτικό στο αναλυτικό πρόγραμμα των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των γυναικών που έχουν ήδη πάρει το Πτυχίο και το Δίπλωμα της Βυζαντινής Μουσικής. Η ανάγκη της παρουσίας ψαλτριών σε ιερούς ναούς προκειμένου να αναπληρώσουν ένα άδειο αναλόγιο, λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού ψαλτών, είναι ένα σημάδι της εποχής μας. Η επανεμφάνιση πολλών ανδρικών χορών ψαλτών κατά το παλαιό βυζαντινό τυπικό, η μελέτη και η παρουσίαση μελών εκ του ρεπερτορίου των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών, δημιούργησαν την αντίστοιχη τάση σε ψάλτριες να οργανώνονται σε χορούς, να μελετούν τα βυζαντινά μέλη και να συμμετέχουν σε εκκλησιαστικές ακολουθίες του νυχθημέρου και να παρουσιάζονται σε συναυλίες εκκλησιαστικών μελών».
Στις εργασίες του Συμποσίου θα λάβουν ενεργή συμμετοχή περίπου 90 ψάλτριες από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κέρκυρα, Μεσολόγγι, Τρίκαλα, Λάρισα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Σπάρτη, κ.λπ.), όλων των τάξεων και επιπέδων της Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής (Ιερών Μητροπόλεων και Ωδείων της Ελλάδας και εξωτερικού), σπουδάστριες των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών της Ελλάδας και του Εξωτερικού, φοιτήτριες των Τμημάτων Ψαλτικής των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Ιωαννίνων και Κρήτης, χοροί ψαλτριών, γυναίκες που εκτιμούν και αγαπούν την Ψαλτική Τέχνη.
Το συμπόσιο θα λήξει με μία πανηγυρική συναυλία το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Βόλου στις 19.00 – 21.00, κατά την οποία θα εμφανιστούν οι Χοροί Ψαλτριών «Αγία Ανυσία» από τη Θεσσαλονίκη με χοράρχη τη Μαρία Αλεξάνδρου, «Γυναικών Ηχήματα» από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας με χοράρχη τη Μαρία Καψάλη και «Αι Άδουσαι» από τον Βόλο, με δομεστίκαινα τη Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το μουσικολογικό και ψαλτικό δρώμενο «Κασσιανή: η βυζαντινή ποιήτρια και συνθέτιδα» με τις συμμετέχουσες ψάλτριες του Συμποσίου επί σκηνής. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος και κατά τη λήξη της εκδήλωσης θα απονείμει τιμητικούς τίτλους στους συμμετέχοντες Χορούς Ψαλτριών. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου οι χοροί ψαλτριών και οι ψάλτριες θα ψάλλουν τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου, όπου θα μεταδοθεί ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως Δημητριάδος 104 Fm .

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το