Τοπικά

Τo 1ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας ταξίδεψε στην Πολωνία με όχημα τα μαθηματικά και τη μουσική

Πέντε μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας ταξίδεψαν στην Πολωνία, από τις 18 έως τις 24 Μαΐου 2019, και συναντήθηκαν με μαθητές και καθηγητές από τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία και την Πολωνία στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ2 «MATHS MATTERS». Η βασική θεματική στην ανταλλαγή αυτή κινήθηκε γύρω από τον συνδυασμό των μαθηματικών με τη μουσική και μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες πεδίου, τόσο στην πόλη της Κρακοβίας και του Zamosc όσο και στην ανοιξιάτικη φύση της γύρω περιοχής, για να ανακαλύψουν πως τα μαθηματικά υπάρχουν παντού γύρω μας!

Στο πλαίσιο του διετούς αυτού προγράμματος, ήταν η τέταρτη και τελευταία διεθνής συνάντηση ανταλλαγής μαθητών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του προγράμματος, στόχος του είναι να εμπλέξει τους μαθητές στη μαθηματική σκέψη και τον στοχασμό σε καθημερινές δραστηριότητες αλλά και σε πεδία άλλων επιστημών και συνδυασμού με αυτή των Μαθηματικών.

Στην Πολωνία οι μαθητές του Βόλου ξεναγήθηκαν στο κέντρο της ιστορικής παλιάς πόλης της Κρακοβίας και στην Πινακοθήκη “Nowe Sukiennice”. Παίξανε παιχνίδι City Game με μαθηματικούς γρίφους που συνδύαζε Αστικό Τοπίο-Μνήμη-Ιστορία. Στο Zamosc, οι μαθητές παρακολούθησαν βιωματικά σεμινάρια και προβολές βίντεο σύμφωνα με τη θεματική της συνεργασίας. Συμμετείχαν σε σεμινάριο “Maths in Music” και παρακολούθησαν μια ψηφιακή εφαρμογή σύνθεσης μουσικής και ανάλυσης των ρυθμών. Συμμετείχαν σε μια σειρά από μαθηματικά παιχνίδια και γρίφους. Παρουσίασαν ομαδικές εργασίες με εφαρμογές και βίντεο. Επισκέφθηκαν το προστατευμένο πάρκο Zwierzyniec, με ασκήσεις πεδίου με τίτλο μαθηματικά «έξω απ΄την τάξη». Τέλος, έγινε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης και ένα σεμινάριο στο ζωολογικό κήπο της πόλης του Zamosc.

Η αποκτηθείσα εμπειρία για τους μαθητές όλων των συμμετεχόντων σχολείων ήταν ιδιαίτερα σημαντική διαπιστώνοντας πως τα «Τα μαθηματικά έχουν σημασία», και παράλληλα γνώρισαν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας της Πολωνίας και της πόλης φιλοξενίας. Αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με το θέμα του σχεδίου αλλά βρήκαν και χρόνο να διασκεδάσουν όλοι μαζί.

Αυτή ήταν η τελευταία διακρατική συνάντηση και το Ευρωπαϊκό Προγράμμα ERASMUS+ ΚΑ2 «MATHS MATTERS» φτάνει στο τελικό στάδιο υλοποίησής του. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ν. ΙΩΝΙΑΣ Μαγνησίας, στο πλαίσιο συνεργασίας των 2 τελευταίων χρόνων, χαρακτηρίζει το θεσμό ιδιαίτερα χρήσιμο και σημαντικό. Το εν λόγω σχολείο έχει μια συνεχή παρουσία σε πραγματοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ευελπιστεί σε μια ανανέωση και συνεργασία για την επόμενη σχολική χρονιά 2019-20.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Εθνικός Φορέας παρακολούθησης του έργου είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το