Τοπικά

Το 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών – 1ο Πανθεσσαλικό e-Μαθητικό Συνέδριο στις 14 Μαΐου

Μαθητές από 87 σχολεία της Θεσσαλίας, αποτύπωσαν με τον δικό τους τρόπο, το πώς αντιλαμβάνονται, την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΠΕ.Κ.Ε.Σ Θεσσαλίας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας-Κισσάβου, Μακρινίτσας, Μουζακίου, Περτουλίου -Τρικκαίων συνεχίζοντας τις δράσεις για την Επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821 με τίτλο «200 Χρόνια παρελθόν, πόρος για το μέλλον» διοργανώνει το 1ο Πανθεσσαλικό e-Μαθητικό Συνέδριο, 14-15 Μαΐου 2021 με θέμα: «Το 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Μέσα από το προς διερεύνηση θέμα του Συνεδρίου επιδιώκεται η ενεργός εμπλοκή των μαθητών/τριών των σχολείων που μετέχουν στο Πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα οι μαθητές/μαθήτριες κλήθηκαν να εργαστούν και να συνεργαστούν με συμμαθητές/τριες του ίδιου σχολείου αλλά και διαφορετικών σχολείων, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα που η παρούσα επιδημιολογική συνθήκη επιβάλλει, προκειμένου μέσα από την αλληλεπιδραστική διαδικασία να γνωρίσουν πρόσωπα και γεγονότα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Επίσης, επιδίωξη ήταν να εμπνευστούν ποικιλοτρόπως συνδέοντας το χθες με το σήμερα και το αύριο της πατρίδας διαμορφώνοντας τη σύγχρονη ταυτότητά τους με την οποία και πορεύονται στον σύγχρονο κόσμο.
Οι μαθητές/μαθήτριες όλων των τύπων σχολείων αλλά και βαθμίδας εκπαίδευσης κατά την προεργασία για τη συμμετοχή τους στο Μαθητικό Συνέδριο επεξεργάστηκαν και αποτύπωσαν μέσα από τη δική τους ματιά πως αντιλαμβάνονται την Επανάσταση του 1821. Σ’ αυτό το πλαίσιο μοιράστηκαν όσα πολύτιμα χαρακτηρίζουν την κληρονομιά του τόπου μας και αυτό επιβεβαιώνεται από το πολυποίκιλο παραγόμενο, προϊόν συνεργατικής δημιουργίας και σύνθεσης.

Στο Μαθητικό Συνέδριο συμμετέχουν 87 σχολεία και των δύο βαθμίδων από την ηπειρωτική και νησιωτική Θεσσαλία με περισσότερες από μία συμμετοχές και πολλαπλάσιο αριθμό μαθητών/τριών με εξαιρετικές, ευφάνταστες δημιουργίες (ποιήματα, κείμενα, βίντεο, ψηφιακές ιστορίες, αφηγήσεις, τραγούδια, εικαστικά έργα, κατασκευές, ταινίες κ.ά.), τις οποίες θα παρουσιάσουν στους συμμαθητές και συμμαθήτριές τους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους συγγενείς τους. Όλοι/ες που θα παρακολουθήσουν το Συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να διακρίνουν την προθυμία της μαθητικής κοινότητας να συνεισφέρει μεταφέροντας ποικίλα μηνύματα και να μοιραστεί την εμπεδωμένη γνώση, να χαρεί και να γιορτάσει μαζί τους.
Τέλος, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με την ετήσια διάρκεια των δράσεων (μαθητικός διαγωνισμός αφίσας και λογότυπου, ημερίδες, μαθητικό συνέδριο, επιστημονικό συνέδριο κ.ά.) και των εκδηλώσεων (μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, δρώμενα κ.ά.) για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνέργειες φορέων και την επαφή των πολιτών της κάθε Περιφερειακής Ενότητας με το μαθητικό παραγόμενο και τη σύνδεση του χθες με το σήμερα της Θεσσαλίας και της χώρας.

*φωτο: Με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης για την εθνική παλιγγενεσία, μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βόλου με τη φιλόλογό τους, Βασιλική Μελισσουργού επέλεξαν να παρουσιάσουν σε εργασία τους γυναικείες μορφές που ξεχώρισαν για τη δράση τους

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το