Κόσμος

Τιτανικός: Το ναυάγιο «ζωντανεύει» στο Twitter 104 χρόνια μετά

titanikos 1
Η ιστορία του Τιτανικού είναι γνωστή σε όλους… Το «αβύθιστο» πλοίο συγκρούεται με ένα παγόβουνο και χάνεται στα νερά του βορείου Ατλαντικού, παρασύροντας στον θάνατο πάνω από 1.000 ανθρώπους.

Ήταν 15 Απριλίου του 1912. Σήμερα, 104 χρόνια μετά η ιστορία παίρνει σάρκα και οστά και οι χρήστες του διαδικτύου είχαν τη δυνατότητα παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τη βύθιση του πλοίου στο Twitter.

Στον λογαριασμό Real Time History (Ιστορία σε πραγματικό χρόνο), οι δραματικές ώρες πριν από τη βύθιση του Τιτανικού παρουσιάστηκαν σε πραγματικό χρόνο, ενθουσιάζοντας τους χρήστες αλλά και δημιουργώντας τους και ένα αίσθημα τρόμου…

Η αφήγηση έγινε μέσα από τα μάτια του πληρώματος του Τιτανικού, από την στιγμή που σάλπαρε το πλοίο και περιγράφει λεπτό προς λεπτό τη βύθισή του. «Τιτανικός 2:18πμ. Τα φώτα αναβοσβήνουν και στη συνέχεια σκοτάδι» γράφει το Real Time History, και συνεχίζει: «Στις 2:19 ο Τιτανικός σπάει στα δύο […]. Δύο ώρες και 40 λεπτά μετά από την πρόσκρουση στο παγόβουνο, το πλοίο βυθίζεται τελείως. […] Οι περισσότεροι από τους επιβάτες του Τιτανικού πνίγηκαν νωρίς το πρωί».

titanikos 2

Οι άγνωστες ιστορίες των Ελλήνων του Τιτανικού

Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη γνωρίζουν το ερωτικό δράμα του Τζακ και της Ρόουζ –των επιβατών του Τιτανικού που φαντάστηκε ο Τζέιμς Κάμερον- λιγότεροι γνωρίζουν ότι στο μεγαλοπρεπές πλοίο είχαν επιβιβαστεί και Έλληνες επιβάτες.

Οι τέσσερις άντρες κατάγονταν όλοι από το χωριό Άγιος Σώστης της Μεσσηνίας και χάθηκαν όλοι στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.

Οι νεαροί άντρες, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αποφάσισαν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Ο 30χρονος Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ο μεγαλύτερος από τους Έλληνες επιβάτες του Τιτανικού και ο μόνος που είχε σχέση με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ιδιοκτήτης ενός μικρού εργοστασίου στη Νέα Υόρκη και είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για να δει από κοντά τη βάπτιση του γιου του.

titanikos 3

Παρά τα παρακάλια της συζύγου του, λίγες ημέρες μετά αποφάσισε να επιστρέψει και πάλι στη Γη της επαγγελίας.

Μαζί του αποφάσισαν να ταξιδέψουν και οι δύο άλλοι συντοπίτες του, οι αδελφοί Χρονόπουλοι.

Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Απόστολος Χρονόπουλος ήταν 26 ετών και ήταν εργάτης. Ο νεαρός άντρας επιβιβάστηκε στον Τιτανικό από το Χερβούργο μαζί με τον 19χρονο αδελφό του Δημήτρη.

Καθότι και τα δύο αδέλφια ήταν επιβάτες της τρίτης θέσης, οι σοροί τους δεν βρέθηκαν ποτέ.
Αντίθετα, το άψυχο σώμα του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου εντοπίστηκε από τους ναύτες του πλοίου «Mackay Bennett» και αναγνωρίστηκε.

Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να επιβιβαστεί σε μια από τις σωστικές λέμβους, και αυτό επειδή μιλούσε αγγλικά και κατάφερε να φτάσει μέχρι το κατάστρωμα. Η λέμβος, όμως, βρέθηκε πολύ αργά και οι επιβάτες είχαν ήδη πεθάνει.

Ο τελευταίος Έλληνας επιβάτης του Τιτανικού ήταν ο επίσης 19χρονος Βασίλειος Καταβέλης, που ονειρευόταν ένα καλύτερο αύριο στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ. Η σορός του εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία και πάνω της βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου από την Νέα Υόρκη προς το Μιλγουόκι, ένας μικρός καθρέπτης, δύο σημειωματάρια, μια χτένα και ένα κλειδί.

titanikos 4

Λίγο καιρό αργότερα, τα προσωπικά του αντικείμενα παραδόθηκαν στα αδέλφια του Πέτρο, Παναγιώτη και Λαμπρινή στο λιμάνι του Πειραιά.

Τόσο ο Λυμπερόπουλος όσο και ο Καταβέλης άλλαξαν τα εισιτήριά τους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν μαζί με τους δύο αδελφούς. Στο ορεινό χωριό του Αγίου Σώστη στη Μεσσηνία, υπάρχει ένα μικρό μνημείο για τους τέσσερις άντρες-θύματα του Τιτανικού.

«Εις μνήμην των τεσσάρων Ελλήνων θυμάτων του Τιτανικού του έτους 1912 αναζητούντων καλυτέραν τύχην εις ΗΠΑ δι’ εαυτούς και οικογενείας των. Βασιλείου Γ. Καταβέλου – Παναγιώτου Κ. Λυμπερόπουλου – Αποστόλου Μ. Χρονόπουλου – Δημητρίου Μ. Χρονόπουλου» γράφει το μνημείο, που δημιουργήθηκε το 2001.

Πηγή www.ethnos.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το