Τοπικά

Τις περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού καταγράφει η Κοινωνική Οργάνωση AΡΣΙΣ

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιορτάζεται εν μέσω καραντίνας για την προστασία από τον κορωνοϊό και οι διακηρυκτικές αρχές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού δοκιμάζονται ακόμη περισσότερο.
Ανεπαρκείς υποδομές και υποστελέχωση των υπηρεσιών προστασίας ανηλίκων, ελλιπής εκπαίδευση των επαγγελματιών και γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες συνιστούν ένα τοξικό μίγμα που διαβρώνει τα Δικαιώματα του Παιδιού, ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, εγκαταλειμμένων, ανάπηρων, θυμάτων βίας και παραμέλησης.
Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων καταγράφει τις περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού στο πλαίσιο των δράσεων προστασίας κι υποστήριξης ανηλίκων που υλοποιεί καθημερινά.

“Τα φαινόμενα σχολικής διαρροής και αναλφαβητισμού επιδεινώνονται, αφού με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση παιδιά φτωχών οικογενειών αποκλείονται στην πράξη από την τυπική ή άτυπη εκπαίδευση, εξαιτίας της έλλειψης του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού.
Τα φαινόμενα σχολικής διαρροής και αναλφαβητισμού ήταν ήδη έντονα στον προσφυγικό πληθυσμό που ζει είτε στον αστικό ιστό είτε σε Δομές Φιλοξενίας και δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση και στην τυπική αλλά και στην άτυπη εκπαίδευση.
Βασικές αιτίες για τη δυσκολία πρόσβασης είναι η αδυναμία παρακολούθησης μαθημάτων στην ελληνική γλώσσα, η καθυστέρηση στις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών που στελεχώνουν τις τάξεις υποδοχής, αλλά και γραφειοκρατικές δυσκολίες (π.χ. έκδοση ΑΦΜ, Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού).

Στον μαθητικό πληθυσμό που ζει σε προσφυγικές δομές καταγράφεται μεγάλος αριθμός παιδιών ηλικίας 12 -18 ετών που δεν πηγαίνει σχολείο επειδή ανήκει στην κατηγορία “παράτυπα διαμένοντες”, ενώ υπάρχουν μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν παρακολουθούν μαθήματα λόγω έλλειψης σχολικής στέγης.
Σε πολλές περιπτώσεις, ασυνόδευτοι ανήλικοι από γειτονικές χώρες ταξιδεύουν για να εργαστούν εποχιακά σε χωράφια της Βόρειας Ελλάδας. Μένουν σε πρόχειρα καταλύματα κι όταν συλλαμβάνονται για “παράνομη είσοδο” υφίστανται πολυήμερη κράτηση κι ακολούθως οδηγούνται στα σύνορα και απελαύνονται, συχνά χωρίς να έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους.
Παράλληλα, πολλά παιδιά βρίσκονται να επαιτούν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, θύματα παραμέλησης, εκμετάλλευσης και διακίνησης, με την ανοχή της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας.
Σε ό,τι αφορά μαθητές Ρομά, ο αποκλεισμός τους από το σχολείο προκύπτει εξαιτίας της συχνής μετακίνησης και της εργασιακής εκμετάλλευσης που υφίστανται. Κανείς δεν αναζητά τους μαθητές αυτούς όταν απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σχολείο -ιδιαίτερα εάν ανήκουν σε ευάλωτες οικογένειες.

Ιδιαιτέρως προβληματικό κι ελλιπές είναι το πλαίσιο προστασίας παιδιών που κάνουν περιστασιακή χρήση ουσιών ή είναι ουσιοεξαρτημένα. Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών πρόληψης και προστασίας όσο και στο βαθμό ανταπόκρισης των αρμόδιων αρχών.

Η προσωρινή λύση της προστατευτικής φύλαξης των παιδιών, ενδεχομένως θυμάτων εμπορίας, σε νοσοκομεία είναι τουλάχιστον ανεπαρκής, καθώς με το πέρας της προστατευτικής φύλαξης το παιδί συχνά δεν έχει άλλη δυνατότητα παρά να επιστρέψει στο προηγούμενο κακοποιητικό περιβάλλον.
Έφηβα κορίτσια κι αγόρια που συλλαμβάνονται για παραβατική συμπεριφορά επιστρέφονται στο περιβάλλον τους, χωρίς καμία κοινωνική έρευνα. Σε μερικές περιπτώσεις καλούνται οι γονείς για τους οποίους απλώς ερευνάται το ποινικό μητρώο, γεγονός που δεν είναι αρκετό ώστε να κριθούν ζητήματα εμπορίας ανθρώπων ή παραμέλησης ανηλίκου ή για να αξιολογηθεί το περιβάλλον στο οποίο θα επιστρέψει.

Υπάρχουν τεράστια κενά στην παροχή νομικής υποστήριξης σε ανηλίκους που επηρεάζονται από το πρόβλημα της έλλειψης ιθαγένειας.

Για τα παιδιά με αναπηρία που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες, δεν υπάρχει δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε απαραίτητες θεραπείες, όπως η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η φυσιοθεραπεία, η θεραπευτική γυμναστική και η ειδική αγωγή, καθώς και εξειδικευμένες φαρμακευτικές αγωγές, ενώ η οικογένειά τους δεν υποστηρίζεται από δίκτυο ειδικών για τη σωστή ενημέρωση, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη και εκπαίδευσή τους, ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τις καθημερινής φροντίδας των παιδιών τους.

Οι μεγάλες ανάγκες που καταγράφονται στον τομέα της παιδικής προστασίας καθιστούν απαραίτητη τη δημιουργία ή την επέκταση χώρων φιλοξενίας ανηλίκων που βρίσκονται σε κίνδυνο ή σε καθεστώς ευαλωτότητας και ιδιαίτερα παιδιά κακοποιημένα ή παραμελημένα, καθώς και αλλοδαποί ασυνόδευτοι ανήλικοι, που τα τελευταία χρόνια εισέρχονται μαζικά στη χώρα μας.
Η υπάρχουσα υποδομή στην Ελλάδα κρίνεται ανεπαρκής, αφού υπάρχουν δομές που υπολειτουργούν ή κάποιες που αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν σε λειτουργικά έξοδα ή άλλες ανάγκες αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή κλείνουν οριστικά”.

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στις 3 το μεσημέρι, η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με την πρωτοβουλία “ΠΡΩΤΑ.12”, έφηβες και έφηβοι από διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες κι επαγγελματίες στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού συμμετείχαν σε συζήτηση με τον πρώην Συνήγορο του Παιδιού Γιώργο Μόσχο. Η διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο “Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, περνάει από το χέρι μας;” εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΑΡΣΙΣ, στη φετινή 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο άνθρωπος που «καρατόμησε» τον Χ. Καρακατσούνη επιτέθηκε και σε δημοσιογράφο

Έντονη δυσαρέσκεια στον κόσμο του ελληνικού μπάσκετ προκάλεσε το γεγονός που έγινε στην Πάτρα, όταν…

8 Δεκεμβρίου 2023

«Η Γεωργία ήταν αθώα, της ζητάω συγγνώμη που δεν την προστάτευσα» – Λύγισε η μητέρα της 43χρονης

Λύγισε το πρωί της Παρασκευής η μητέρα της 43χρονης Γεωργίας που έπεσε νεκρή από τα…

8 Δεκεμβρίου 2023

Συγκλονιστικό βίντεο από τη φωτιά σε διαμέρισμα στην οποία έχασε τη ζωή της γυναίκα

Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες που έρχονται στη δημοσιότητα για τον θάνατο της γυναίκας σε φωτιά…

8 Δεκεμβρίου 2023

Σε 46χρονο αγνοούμενο για 3 μήνες ανήκε ο σκελετός που εντοπίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου

Τραγική κατάληξη είχε η αναζήτηση του Νίκου Κλειδώνη, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από το σπίτι…

8 Δεκεμβρίου 2023

2η Επιμορφωτική συνάντηση Σχολικής Ζωής από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας συνεχίζει το πρόγραμμα Υποστήριξης της Ποιότητας της Σχολικής Ζωής των…

8 Δεκεμβρίου 2023

Μεξικό: Τρόμος από επιδρομή ακρίδων – «Δεν ανοίγω ξανά το στόμα μου» (βίντεο)

Τρόμο προκάλεσαν σε κατοίκους περιοχών στο νοτιοανατολικό Μεξικό τα σμήνη ακρίδων που έκαναν την εμφάνισή…

8 Δεκεμβρίου 2023