Θ Plus

Τιραμισού – Η σημερινή πρόταση από τους Blue Grey Cooks

Θα κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στη δεκαετία του ’80 για να θυμηθούμε μία από τις γεύσεις που τη συντρόφεψαν και τη σημάδεψαν γλυκά. Αν και το τιραμισού δεν είναι πια στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, σίγουρα δεν έχει χάσει τίποτα από την υπέροχη γεύση και απλότητά του. Και αν πάλι είναι ένα γλύκισμα που θεωρείται ντεμοντέ, ποιος νοιάζεται; Είναι κακό να είναι κάποιος ντεμοντέ;

Υλικά για το τιραμισού: 250 ml. καφέ φίλτρου με 30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 2 μεγάλα φρέσκα αυγά βιολογικής γεωργίας, 155 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 500 γρ. μαλακό τυρί μασκαρπόνε, 2 κ.κ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κ.κ. κονιάκ πορτοκάλι, 1 πακέτο σαβαγιάρ ή φρέσκα από τον ζαχαροπλάστη, 70 ml. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη, 1 πρέζα αλάτι και 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη, 45 γρ. κακάο για το πασπάλισμα και προαιρετικά σοκολάτα κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια.
Αν και παραδοσιακά η συνταγή αυτή θέλει τα αυγά ωμά, στη δική μας και για παν ενδεχόμενο θα βράσουμε ελαφρά τους κρόκους σε μπεν μαρί. Πριν όμως χωρίσετε τους κρόκους από τα ασπράδια, ετοιμάστε ένα πολύ δυνατό καφέ φίλτρου, προσθέστε τη ζάχαρη και αφήστε τον σε μία άκρη για να κρυώσει.
Σε νερό που βρίσκεται στο μεταίχμιο βρασμού, τοποθετήστε μία μεγάλη μεταλλική λεκάνη με τους κρόκους και τη ζάχαρη και για 3 λεπτά περίπου ανακατέψτε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη ωσότου διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και βράσουν οι κρόκοι. Προσοχή μην τους παραψήσετε, δεν πρόκειται για ομελέτα! Το μείγμα σας πρέπει να είναι παχύρευστο και λείο.
Προσθέστε στο μείγμα αυγών το μασκαρπόνε, το οποίο προηγουμένως έχετε φέρει σε θερμοκρασία δωματίου και δουλέψει με μία σπάτουλα. Σε αυτό το σημείο προσθέστε και τη βανίλια ή το κονιάκ και ανακατέψτε για να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

Με ένα ηλεκτρικό μίξερ, σταθερό ή χειρός, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και όταν αρχίσει να βγάζει πολλές φουσκάλες ρίξτε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη άχνη. Συνεχίστε μέχρι η κρέμα σας να είναι χτυπημένη με γυαλιστερή όψη, αλλά μη γίνει σαντιγί. Προσθέστε την στο μασκαρπόνε με μία σπάτουλα ανακατεύοντας απαλά.
Φτιάξτε τη μαρέγκα σας χτυπώντας τα ασπράδια με το αλάτι και προσθέστε μία-μία τις κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίζουν να πήζουν. Με πολλή προσοχή ανακατέψτε τη μαρέγκα με τα υπόλοιπα υλικά.
Ήρθε η ώρα να συναρμολογήσετε το γλυκό σας. Βάλτε τον κρύο καφέ σε ένα μικρό μακρόστενο δοχείο ή ταψί και πριν βάλετε τα σαβαγιάρ σε ένα μεγάλο μπολ παρουσίασης παγωτού ή φρούτων, βουτήξτε τα πολύ γρήγορα από την πλευρά που δεν έχουν ζάχαρη. Αλληλοδιαδόχως βάλτε μια στρώση μπισκότων και κρέμας επαναλαμβάνοντας την διαδικασία δύο φορές. Κοσκινίστε μπόλικο κακάο στη χιονάτη επιφάνεια του γλυκού και αφήστε το στο ψυγείο για να δέσει μια ολόκληρη νύχτα.
Προετοιμασία 30 λεπτά.
Ψύξη μία νύχτα.
BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το