Τοπικά

Την πρώτη του άδεια από την Κασσαβέτεια φέρεται να έχει ζητήσει ο Κουφοντίνας – Ασφυκτιούν οι φυλακές κράτησης νέων Βόλου

Μεγάλη είναι η πληρότητα κρατουμένων στις φυλακές κράτησης νέων Βόλου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να υφίσταται πρόβλημα ομαλής διαμονής τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων είναι αλλοδαποί.
Αντίθετα στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων είναι Έλληνες. Μεταξύ των κρατουμένων, όπως είναι γνωστό, συγκαταλέγεται και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», που έχει καταδικαστεί για σειρά δολοφονιών σε 16 φορές ισόβια κάθειρξη. Μάλιστα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη χθεσινή πληροφορία, ο Κουφοντίνας φέρεται να έχει ζητήσει να λάβει την πρώτη του άδεια από τις φυλακές Κασσαβέτειας, από την ημέρα που μεταφέρθηκε σε αυτές, από τον Κορυδαλλό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης (ανάρτηση της 16ης Αυγούστου 2018), στις φυλακές νέων Βόλου είναι κρατούμενοι 92, από τους οποίους 69 αλλοδαποί και η πληρότητα να φθάνει το 170,37%. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό κρατουμένων, που κάθε άλλο παρά κάνει ομαλή τη διαμονή τους, αφού οι θέσεις στην εν λόγω φυλακή είναι μόλις 54…
Είναι χαρακτηριστικό πως τον τελευταίο χρόνο οι μεταγωγές στις φυλακές Βόλου αυξήθηκαν, αφού το Μάιο του 2017 οι κρατούμενοι ήταν 64-δέκα παραπάνω από τις θέσεις-και η πληρότητα έφθανε το 118,5%.

Ο συνωστισμός κρατουμένων προφανώς και προκαλεί προβλήματα στην ομαλή τους διαβίωση, αν υπολογιστεί και το γεγονός ότι είναι κρατούμενοι διαφορετικών εθνοτήτων, που πολλές φορές εκφράζονται και βίαια.
Αντίθετα ομαλή είναι η κατάσταση στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας, όπου η πληρότητα είναι πολύ χαμηλή. Το σύνολο των κρατουμένων είναι 155, από τους οποίους μόλις 20 οι αλλοδαποί, ενώ συνολικά οι θέσεις στις φυλακές είναι 274, από τις οποίες αγροτικών 211 και νέων 63 (πληρότητα 56,57%).
Πάντως και στις φυλακές Κασσαβέτειας αυξήθηκαν οι κρατούμενοι σε σύγκριση με το 2017, αφού τον περυσινό Μάιο π.χ. οι κρατούμενοι ήταν 125 (πληρότητα 45,6%).

Στις αγροτικές φυλακές του Βόλου οι κρατούμενοι διαβιούν, όπως προβλέπει ο νόμος, σε συνθήκες ανοικτής φυλακής, δηλαδή εργάζονται και κυκλοφορούν σε μεγάλη έκταση, καθώς η φυλακή έχει κτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ προβλέπεται ότι όσοι κρατούμενοι είναι σε αγροτικές φυλακές, έχουν καλύτερο υπολογισμό ημερομισθίων, από εκείνους που κρατούνται σε φυλακές κλειστού τύπου, όπως π.χ. ο Κορυδαλλός.
Οι κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας λειτουργούν αρτοποιείο, που παράγει ψωμί αξίας 39.000 ευρώ, το οποίο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σίτισης των κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι. Αλλά και τα λαχανικά που καταναλώνουν οι κρατούμενοι, προέρχονται από τους κήπους τους.

Στη συγκεκριμένη φυλακή καλλιεργούνται 1.782 στρέμματα με σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτο, βίκο, μηδική, λειμώνες, κτηνοτροφικά φυτά, αλλά και λαχανικά, οπωροφόρα δέντρα και ελιές.
Επιπλέον, παράγονται 173 τόνοι αγελαδινού και 15 τόνοι πρόβειου γάλακτος. Οι κρατούμενοι εκτρέφουν αγελάδες, ταύρους, πρόβατα, κριάρια και χοίρους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το