Τοπικά

Την πόρτα της Εκκλησίας κτυπούν πρώτα οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία- Ο κληρικός Απ. Μαλαμούσης από το Μούρεσι διακονεί στο Μόναχο

«Την πρώτη πόρτα που κτυπούν οι Έλληνες μετανάστες που έρχονται στη Γερμανία, είναι της ορθόδοξης Εκκλησίας» τονίζει ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολος Μαλαμούσης, που σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο θα τιμηθεί από τη Μητρόπολη Δημητριάδος για την πολύχρονη προσφορά στην Ορθόδοξη Μητρόπολη του Μονάχου.
Ο καταγόμενος από το Μούρεσι κληρικός διακονεί για περισσότερο από 40 χρόνια (από το 1972), στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας καταθέτοντας μια γνήσια και οικουμενικά ανοικτή μαρτυρία Ορθοδοξίας, με επίκεντρο τη βαυαρική πρωτεύουσα.
Ο π. Απόστολος έγινε ευρύτερα γνωστός, τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ελλάδα, λόγω της συνεπούς στράτευσής του υπέρ της αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων διαφορετικής εθνικής και θρησκευτικής προέλευσης και του αγώνα του εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της τρομοκρατίας.
Ο ίδιος ευρισκόμενος από χθες στον Βόλο δέχτηκε ευγενικά να απαντήσει σε ερωτήσεις της «Θ» δίνοντας το κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία σε διάφορα θέματα.
«Στη Γερμανία ζούμε αυτό τον διάλογο με τις άλλες θρησκείες και τον χαιρόμαστε, γιατί ανοίγονται πόρτες, αποφεύγονται παρεξηγήσεις, μας δίνεται η δυνατότητα την ορθόδοξη πίστη μας να την εκφράσουμε και να την μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλους ανθρώπους. Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές με τους καθολικούς, τους προτεστάντες, τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους» τόνισε ο κληρικός.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως στο Μόναχο του 1.600.000 κατοίκων ζουν 26.000 Έλληνες. Βέβαια οι Έλληνες με καταγωγή από τη Μαγνησία είναι πολύ λίγοι. Λειτουργούν τρεις Ενορίες, τέσσερα Δημοτικά, δύο Γυμνάσια, ένα Λύκειο, και πολλοί ελληνο-βαυαρικοί σύλλογοι για την καλλιέργεια των ηθών και εθίμων.
Ο π. Απόστολος τόνισε πως θέλει να βοηθήσει στα θέματα θεολογικού διαλόγου και κοινωνικών υπηρεσιών προς την Ελλάδα της κρίσης, ενώ ανέφερε περιπτώσεις γερμανικών φορέων που εθελοντικά διέθεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τους αναξιοπαθούντες.

Νηπιαγωγοί
και γιατροί

Ο π. Απόστολος τόνισε πως τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης έχουν έρθει πολλοί Έλληνες μετανάστες στο Μόναχο. Και την πρώτη πόρτα που κτυπούν, είναι της Εκκλησίας, όπου εκεί βρίσκουν Ορθόδοξους για να τους βοηθήσουν στην εύρεση μιας εργασίας και στέγης. Άλλωστε δεν έχουν όλοι οι Έλληνες μετανάστες κάποιον συγγενή στη Γερμανία για να τους βοηθήσει και χρειάζονται στήριξη από κάπου. Οι Έλληνες μετανάστες αισθάνονται την ανάγκη να μιλήσουν ελληνικά, να εκφραστούν και γι’ αυτό έρχονται στις Ενορίες για υποστήριξη. Αυτή τη στιγμή στο Μόναχο υπάρχουν δουλειές για νηπιαγωγούς, ευρύτερα παιδαγωγούς και γιατρούς.
Ο ίδιος σημείωσε πως τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά, δηλαδή για ένα δυάρι διαμέρισμα το ενοίκιο μπορεί να είναι και 1000 ευρώ, μαζί με το κόστος για τη θέρμανση και τα υπόλοιπα. Βέβαια για ειδικότητες επιστημόνων και τα χρήματα είναι πολύ καλά, ενώ υπάρχει και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πολύ καλό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Όποιος πιάσει δουλειά στη Γερμανία, αισθάνεται εξασφαλισμένος. Από την άλλη ένας ανειδίκευτος εργάτης παίρνει χαμηλό μισθό και αν δουλεύει μόνος αυτός στην οικογένεια, τότε τα βγάζει δύσκολα πέρα.

Βλέπουν
με συμπάθεια
τους Έλληνες

Κληθείς να σχολιάσει τους Γερμανούς με τους οποίους ζει μαζί τους 40 χρόνια, ανέφερε πως αγαπούν την πατρίδα τους, είναι θρήσκοι, ανεκτικοί με τους ξένους, ξέρουν να γλεντούν τη ζωή, και στη Βαυαρία συνδέονται ιδιαίτερα με τις τέχνες, τον πολιτισμό, την επιστήμη.
Όσο για τα σχόλια που κάνουν για την Ελλάδα μέσα στην κρίση, ανέφερε πως οι Γερμανοί πολίτες βλέπουν με συμπάθεια τους Έλληνες και δεν συμφωνούν με την πολιτική λιτότητας, επισημαίνοντας βέβαια πως όλα αυτά τα χρόνια οι Έλληνες είχαν βιοτικό επίπεδο υψηλότερο από αυτό που άντεχε η χώρα τους λόγω της λαθεμένης οικονομικής πολιτικής τα τελευταία 20 χρόνια.
Όσο για τη σημερινή τιμητική εκδήλωση προς το πρόσωπό του δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος και ευχαριστεί τη Μητρόπολη για την τιμή που του κάνει στον τόπο όπου γεννήθηκε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το