Τοπικά

Την Πέμπτη η εκδήλωση για το Βυζαντινό Μουσείο στη Μακρινίτσα

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συμπληρώνει σήμερα το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στη Μακρινίτσα.
Η θέση του Μουσείου στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, το ενδιαφέρον νεότερο διώροφο κτίριο που το στεγάζει και το οποίο συνδυάζει αρμονικά στοιχεία της πηλιορείτικης και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, καθώς και ο άρτιος εκθεσιακός του χώρος με την ποικιλία των συλλογών του, οι οποίες χρονικά εκτείνονται από τον 13ο έως τον 20ό αιώνα (εικόνες, ξυλόγλυπτα, αντικείμενα αργυροχρυσοχοΐας, λειτουργικά σκεύη και άμφια, παλαίτυπα βιβλία), ενέταξαν γρήγορα το Μουσείο στους κατεξοχήν τόπους επίσκεψης του παραδοσιακού οικισμού της Μακρινίτσας.

Το Μουσείο εξέδωσε ενημερωτικά φυλλάδια (ελληνικά-αγγλικά), ενώ ήδη προετοιμάζονται φυλλάδια και σε άλλες γλώσσες (γαλλικά, ρωσικά, σερβικά, ισπανικά), με στόχο την καλύτερη υποδοχή και περιήγηση του κοινού στον χώρο. Μέρος από τις Συλλογές του Μουσείου αποτέλεσαν το εικαστικό υλικό του Ημερολογίου του τρέχοντος έτους του Πολιτιστικού Φορέα της Ι. Μ. Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός». Στην προβολή και εξωστρέφεια του Μουσείου συνέβαλαν, επίσης, η συμμετοχή και παρουσίαση των Συλλογών του σε επιστημονικά Συνέδρια και Τουριστικές Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με έμφαση τις βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία).
Νέες προγραμματισμένες δράσεις, όπως η σύσταση Σωματείου Φίλων του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας, εκπαιδευτικές δράσεις και εικαστικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά, η διευκόλυνση της περιήγησης στις μουσειακές συλλογές με ηλεκτρονική εξατομικευμένη ξενάγηση με χρήση smartphone και ανέπαφης λειτουργίας σε NFC Tags, η καλλιτεχνική έκδοση του Καταλόγου των Συλλογών, η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και Μουσεία, στόχο έχουν αφενός να ενισχύσουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Μουσείου και αφετέρου να επικοινωνήσουν στον σύγχρονο άνθρωπο με τρόπους ελκυστικούς τη μνήμη του παρελθόντος.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του, το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας διοργανώνει:
Α) Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας θα πραγματοποιηθεί επετειακή συναυλία. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τον δίσκο «Εικόνα Αχειροποίητη», σε ενορχήστρωση του Βολιώτη μουσικού και συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη με την Ορχήστρα Εστουδιαντίνα, τη συμμετοχή του δεξιοτέχνη Μπάμπη Τσέρτου και σε σκηνοθεσία του Σπύρου Μαβίδη.
Β) Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, επίσκεψη των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Μουσείο, όπου θα ενημερωθούν για τα νέα εκπαιδευτικά του προγράμματα και δράσεις.
Ωρα 10:00 το πρωί συγκέντρωση στο ναό της Αναλήψεως Βόλου και αναχώρηση με πούλμαν για τη Μακρινίτσα. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στο τηλέφωνο: 24280 90016, Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το