Τοπικά

Την Κυριακή η συνάντηση αποφοίτων Παιδοπόλεων στην Αγριά – “Παιδοπολίτης” της χρονιάς ο Α. Αργυρίου

Την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των μελών και των φίλων του για την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας, πραγματοποιεί την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, στις 11.00 το πρωί, ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων, στην Παιδόπολη «Αγία Σοφία», στην Αγριά Βόλου. Την ίδια ημέρα έχει καθιερωθεί, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2010, να τιμάται ένα πρόσωπο, το οποίο με τις ενέργειές του «…αποτελεί τιμή για τους Αποφοίτους Παιδοπόλεων, συνετέλεσε στην προβολή του Συλλόγου, στην εξυπηρέτηση και στην προοπτική στόχευσης των Αποφοίτων Παιδοπόλεων για το μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο, στην συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου 2017, ομόφωνα επέλεξε τον Ομότιμο Καθηγητή της έδρας των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, Αστέριο Αργυρίου, ο οποίος υπήρξε και Κοσμήτωρ της σχολής. Χρημάτισε επίσης υποπρόξενος και πρόξενος της Ελλάδας στο Στρασβούργο επί 17 έτη. Επιπλέον πρωτοστάτησε στην ίδρυση, στο Στρασβούργο, Ελληνικού Σχολείου, Ελληνικής Ορθόδοξης ενορίας και του Συλλόγου Ελληνογαλλικής φιλίας.

Ο τιμώμενος καθηγητής, Αστέριος Αργυρίου υπήρξε τρόφιμος της Παιδόπολης Λαρίσης, της Παιδόπολης Αγριάς Βόλου «Αγία Σοφία» και Θεσσαλονίκης από το 1948 έως το 1956.

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, θα γίνει η επίσημη ανακήρυξη του καθηγητή Αστέριου Αργυρίου, ως «ΠΑΙΔΟΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ». Η παραλαβή του τιμητικού τίτλου, όμως, θα γίνει από τον Πρόεδρο του Μεγάλου Μοναστηρίου Λαρίσης, Δήμο Βλαΐδη, ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί από τον ίδιο λόγω απουσίας του.  Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο κύριος Αργυρίου, προγραμματίζει να βρίσκεται στην Ελλάδα οπότε θα διοργανωθεί σημαντική εκδήλωση.

Η φετινή συνάντηση πραγματοποιείται μετά από μια χρονιά γεμάτη δράση και εκδηλώσεις, όπου τιμήθηκαν τα 10 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων.
Όσοι παραβρεθούν στη συνάντηση αυτή θα έχουν την ευκαιρία να «περιεργαστούν» πάνω από χίλιες φωτογραφίες της δεκαετίας του ΄60, νέο απόκτημα του Συλλόγου, προσφορά του Απόφοιτου Μιχάλη Μαντά, που με υπομονή, επιμονή και αγάπη συγκέντρωσε όλα αυτά τα χρόνια.
Επιπλέον οι παρευρισκόμενοι θα διασκεδάσουν με μουσικό πρόγραμμα, που επιμελήθηκαν οι Παιδοπολίτες Παύλος Μαντζαφλέρης και Χρίστος Μοχλούλης.

Καλούνται όλα τα μέλη του Συλλόγου, οι παλιοί Παιδοπολίτες και οι φίλοι τους, στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» , στην Αγριά Βόλου την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11.00 το μεσημέρι.

Βιογραφικό σημείωμα του καθηγητή Αστέριου Αργυρίου
Γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1935 στο Μεγάλο Μοναστήρι Λαρίσης. Τρόφιμος των Παιδοπόλεων Λαρίσης, Βόλου και Θεσσαλονίκης από τον Απρίλιο 1948 ως τον Σεπτέμβριο 1956.
Πανεπιστημιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (1955-1959, Θεολογία) και Στρασβούργου (Φιλολογία). Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης τρία διδακτορικά διπλώματα στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (Υφηγεσία θρησκειολογίας 1962, Υφηγεσία 1968 και καθηγεσία 1978 Νεοελληνικής Φιλολογίας).
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου από τον Οκτώβριο 1962 έως τον Ιούνιο 1999 (ως λέκτορας, αναπληρωτής καθηγητής και τακτικός καθηγητής) τη βυζαντινή και νεοελληνική γλώσσα, τη νεοελληνική λογοτεχνία και τον νεοελληνικό πολιτισμό.

Κατά την ίδια περίοδο δίδαξε επί τετραετία, με ειδική αποστολή, στο Πανεπιστήμιο του Αλγερίου Μεσαιωνική Ιστορία του Ανατολικού χώρου (Βυζάντιο και Μουσουσουλμανικός κόσμος) καὶ επί διετία, ως προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μωαμεθανισμό καὶ Ιδεολογικά ρεύματα των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Ίδρυσε και ανέπτυξε το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Διηύθυνε μεγάλο αριθμό διδακτορικών διπλωμάτων. Χρημάτισε Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών Σπουδών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής, του Διοικητικού και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, του Διαπανεπιστημιακού Ιδρύματος Έρευνας του Στρασβούργου και του Ανώτατου Συμβουλίου Πανεπιστημίων στο Παρίσι. Ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος επί επταετία και διά βίου επίτιμος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Ομότιμος καθηγητής των γαλλικών Πανεπιστημίων από την 1η Ιουλίου 1999.

Χρημάτισε επίσης υποπρόξενος και πρόξενος της Ελλάδας στο Στρασβούργο επί 17 έτη. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση, στο Στρασβούργο, ελληνικού σχολείου, ελληνικής ορθόδοξης ενορίας και του Συλλόγου ελληνογαλλικής φιλίας.
Η επιστημονική του έρευνα στρέφεται γύρω από τρεις άξονες :
1) Βυζαντινή και μεταβυζαντινή γραμματεία που έχει σχέση με το Ισλάμ
2) Βυζαντινή και μεταβυζαντινή εσχατολογική γραμματεία
3) Η ελληνορθόδοξη σκέψη σε επαφή με τον μουσουλμανικό κόσμο και τον δυτικό χριστιανισμό.
Τα επιστημονικά βιβλία (περί τα 20) και άρθρα του (περί τα 120) στρέφονται, πρωτίστως, γύρω από τους τρεις αυτούς άξονες.
Ο Αστέριος Αργυρίου, τιμά εξαιρετικά το πέρασμά του από τις Παιδοπόλεις, αποδεικνύοντας το συνολικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελούνταν σε αυτές στα χρόνια πολύ λειτούργησαν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το